Hyppää pääsisältöön
Kuva
Nuori räppää Veturitalleilla studiossa

Vapaa-ajan tekemiseen ja harrastuksiin ei aina tarvitse laittaa isoja summia. Mukavaa puhaa löytyy Jyväskylästä myös ihan ilmaiseksi! Tälle sivulle on koottu erityisesti 13-29-vuotiaille sopivia tai suunnattuja vaihtoehtoja. Yläotsikot:

 • Harrasteryhmät, muut ryhmät ja avoin toiminta
 • Avoimia nuorten tiloja ja muuta tekemistä
 • Omatoiminen liikunta ja ulkoilu
 • Kulttuuria omatoimisesti
 • Vapaaehtoistyö

Koronaan liittyvät turvallisuus- ja hygieniaohjeet sekä mahdolliset rajoitukset kannattaa tarkistaa suoraan toiminnan järjestäjältä. Osallistuthan aina vain terveenä.

Harrasteryhmät, muut ryhmät ja avoin toiminta

Backstage Group

Haku Backstage Groupiin aukeaa ti 8.9. ja on auki koko syyskuun ajan. Jyväskylän kaupunginteatterin Backstage Group on vuonna 2017 perustettu, 15–20-vuotiaista nuorista koostuva harrasteryhmä, joka keskittyy vloggailuun, tapahtumien järjestämiseen ja somesisältöjen tuottamiseen. Ryhmän tärkeimpänä arvona on, että tuotettu sisältö syntyy nuorten omista ajatuksista, ideoista ja intohimosta.
Lisätiedot ja hakuohjeet: Backstage Groupin nettisivu

Ideanurkka

Ideanurkka on noin kerran kuussa kokoontuva ryhmä alle 30-vuotiaille, jossa pääsee toteuttamaan mukavia projekteja porukalla ja vaikuttamaan nuorten palvelujen kehittämiseen. Syksylle 2021 on suunniteltu mm. pelitapahtumaa, podcastin tekoa sekä joulukorttiaskartelua.  
Tapaamiset ovat pääsääntöisesti ennalta sovittuina keskiviikkoiltapäivinä klo 16-18 Nuorten talolla (Asemakatu 4). 
Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Ohjaamon nuorisonohjaaja Veera, p. 0504491225 / veera.rinta-porkkunen[a]jyvaskyla.fi 

Music Against Drugsin Olohuone

Olohuoneessa on luvassa on rentoa ja mukavaa yhdessäoloa eri teemoilla mm. erilaisten pelien pelaamista, piknikkejä ja yhdessä liikkumista. Syksyn ohjelmassa mm. lauta/pihapelejä, musavisaa, kokkailua ja leffateatterikäynti.
Lisätiedot: Olohuone -toiminnan nettisivu

Music Against Drugsin Peliluola

Peliluola kokoontuu lauantaisin klo 16-19 Discord-alustalla tai MAD:n tiloissa osoitteessa Matarankatu 4, 3. kerros. Alkusyksyn ohjelmassa mm.
piha-lauta- ja verkkopelailua sekä leffa/sarjailta. Peliluola on osa Keskimaan tukemaa #iloauttaa -hanketta.
Lisätiedot: ohjaaja Topi, p. 050 543 1369 tai Peliluola-toiminnan nettisivu

Monikulttuurikeskus Glorian nuorten toiminta

Gloriassa on ryhmiä noin 17–29-vuotiaille nuorille, jotka tulevat eri kulttuureista. Nuoret osallistuvat itse ryhmien suunnitteluun ja toteutukseen. Kaikille avoimia ryhmiä ovat esimerkiksi:

 • Nuorten peli-ilta, ti klo 16-19
 • BlaaBlaaBlaa keskusteluryhmä, jossa puhutaan suomea, to klo 16-18
 • vaikuttajaryhmä, jossa vaikutetaan yhteiskunnallisiin asioihin

Toiminta järjestetään Monikulttuurikeskus Glorian tiloissa Mataralla (Matarankatu 6 A1).
Lisätietoja: Rauf Rahimi, p. 050 442 2052 / rauf.rahimi[a]gloriajkl.fi sekä Glorian Nuorten ryhmien nettisivu

Veturitallien Taidetorstai

Joka torstai puuhataan yhdessä jotain kivaa Veturitallien Hytti-tilassa (Veturitallinkatu 6). Parasta tässä on se, ettei tarvitse olla taitelija tai kympin oppilas kuviksessa. Pääasia on, että riittää oma innostus, palo kokeilla ja tehdä kaikea kivaa ja uutta rohkeasti. Taidepläjäys pyörii koko avoimien ovien ajan, klo 14-20.

Nuorten ystäväryhmä

Tämän SPR:n vetämän ryhmän tarkoituksena on koota yhteen teini- ja keski-iän väliin jääviä jyväskyläläisiä. Luvassa on monenlaista tekemistä ryhmäläisten toiveet huomioiden - vaikkapa pelailua, oleilua sekä yhdessä liikkumista.
Lisätiedot: SPR:n nettisivu, Nuorten ystäväryhmä

Sateenkaariryhmä 13-17-vuotiaille (täynnä)

Sateenkaarinuorten ryhmä aloittaa syyskuussa 2021 Palokan nuorisotila Nuorkkarilla. Ryhmä on tarkoitettu 13-17 -vuotiaille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville nuorille. Ryhmä kokoontuu joka toinen maanantai Palokan nuorisotilalla (Raivaajantie 1, 40270 Jyväskylä) klo 17-19. Ensimmäinen tapaamiskerta 6.9.2021. Ryhmän ohjelmassa on rentoa hengailua, pelailua, kahvittelua ja oleskelua vertaisten kanssa.  

Ilmoittautumiset ja lisätiedot: nuorisonohjaaja Carita Hänninen, p. 050 365 6964 / carita.hanninena[a]jyvaskyla.fi

Siperian nuorisoteatteri

Siperian nuorisoteatterissa on ryhmiä 13-28-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille teatterin harrastajille. Ryhmät ovat ammattilaisten ohjaamia ja esitykseen tähtääviä ryhmiä. Ryhmät kokoontuvat Siperian tiloissa Jyväskylän Veturitalleilla (Veturitallinkatu 6) 
Ilmoittautuminen syyskuussa alkaviin 13-18-vuotiaiden sekä 20-28-vuotiaiden ryhmiin on meneillään. 
Lisätiedot: Siperian nuorisoteatterin nettisivu

Avoimia nuorten tiloja ja muuta tekemistä

Jyväskylän Veturitallit

Jyväskylän Veturitalit (Veturitallinkatu 6) tarjoavat viihtyisän ajanviettopaikan nuorille sekä mahdollisuuden erilaiseen omaehtoiseen toimintaan ohjatusti tai omatoimisemmin. Talleilla on myös 10-paikkainen pelitila.
Alle 30-vuotiaat voivat hyödyntää ilmaiseksi Veturitallien studiota, konemusahuonetta, bänditilaa tai podcast-studiota. Tilojen käytöstä sovitaan erikseen, yhteystiedot: p. 050 522 6757 / veturitallit[at]jyvaskyla.fi

Veturitallien avoimet tilat ovat auki 13-29 -vuotiaille ti - to klo 14-20.
Kahvila Kisko on avoinna ti - to 16:00-19:30. Tiloilla on esteetön kulku.
Joka kuukauden viimeinen perjantai pidetään iltakahvila klo 16-22.

Toiminnasta vastaa Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut. Lisätietoja: Veturitallien nettisivu, Veturitallien Facebook-sivu sekä Veturitallien Instagram-tili.

Jyväskylän nuorisopalveluiden nuorisotilat

Nuorisopalvelut ylläpitää avoimia nuorisotiloja eri asuinalueilla. Tilatoiminta kohdistuu pääasiassa alle 18-vuotiaille.
Tarkemmat tiedot ja aukioloajat: Nuorisopalvelujen nettisivut

Nuortentalo Katutaso

Nuortentalo Katutaso on Vamos Jyväskylän ylläpitämä nuorten kohtaamispaikka, joka tarjoaa päihteetöntä ja rentoa tekemistä 18-35 vuotiaille. Talo on avoinna ti-to klo 15-21 ja pe klo 15-22.
Talolta löytyy bilis- ja pingishuone, lukuisia klassisia ja ei-niin-klassisia lauta- ja korttipelejä sekä tietokoneet nettiyhteyksineen. Nuoret voivat myös itse ideoida ja järjestää toimintaa - ehdota rohkeasti!
Lisätiedot: Vamos Jyväskylän nettisivu, Katutason Facebook-sivu tai Katutason Instagram-tili.

Jyväkylän seurakunnan nuorten tilat

Jyväskylän seurakunnan nuorisotiloja ja muuta toimintaa löytyy eri puolilta kaupunkia. Aukioloajat ja muut ajankohtaiset tiedot:  Jyväskylän seurakunnan nuorten nettisivut

Nuorisopaku

Nuorisopaku on Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluiden liikkuvan nuorisotyön yksikkö. Nuorisopaku on ikään kuin pyörillä kulkeva nuorisotila, joka kätkee sisäänsä kahvitermarin lisäksi mm. runsaan valikoiman perinteikkäitä pihapelejä, minipingiksen ja RC-autoja sekä paljon muuta. Nuorisopaku kiertää nuorten vapaa-ajalla Jyväskylän haja-asutusalueilla ja alueilla, joissa ei nuorisotilatoimintaa muutoin ole. Nuorilla on myös mahdollisuus toivoa Nuorisopakua haluamalleen alueelle, joko laittamalla viestiä instagramissa tai Whatsappilla numeroon 050 537 9911 (käytössä toiminta-aikoina).
Seuraa Pakun reittitietoja ja kuulumisia Instagramissa tai liity Nuorisopakun Whatsapp-tiedotuslistalle (ohjeet nettisivulla): Nuorisopakun Instagram ja Nuorisopakun nettisivu

Nuorten kohtaamispaikka Bostari

Kohtaamispaikka Bostarille voivat tulla viettämään aikaa kaikki 13-29 -vuotiaat. Mahdollisuus myös yksilöohjaukseen. Käyntiosoite: Asemakatu 7 (Kauppakeskus Forum).
Bostari on auki tiistaista torstaihin klo 14-16. Tilan ylläpidosta vastaavat Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut ja muut yhteistyökumppanit.
Lisätiedot: Bostarin Instagram-tili ja Bostarin nettisivu

 

Omatoiminen liikunta ja ulkoilu

LiikuntaLaturi

LiikuntaLaturi on 13–19-vuotiaiden jyväskyläläisten nuorten oma maksuton liikuntatuote. Tarjolla on kymmeniä liikuntavuoroja eri lajeista ympäri Jyväskylää. Olet sitten vasta-alkaja, aktiivinen liikunnan harrastaja tai urheilija niin ei muuta kuin tervetuloa innolla mukaan!
Tutustu ryhmiin ja aikatauluihin: LiikuntaLaturi, 13-19-vuotiaat

Lähiliikuntapaikat

Lähiliikuntapaikat ovat asuinalueilla ja niiden tuntumassa sijaitsevia, monenlaisille käyttäjäryhmille soveltuvia liikuntaympäristöjä, joihin ei jaeta vuoroja tai peritä käyttömaksuja. Katso listaus: Lähiliikuntapaikat -nettisivu.

Ulkokuntosalit

Ulkokuntosaleja voit hyödyntää juuri silloin, kun sinulle sopii. Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluiden sivuilta pääset katsomaan, missä ulkokuntosaleja on ja miten ne on varusteltu: Listaus ulkokuntosaleista

Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen

Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen on hyvä tapa viettää kesäpäivää! Jyväskylässä on erittäin hyvät mahdollisuudet ulkoilla metsissä ja luontopoluilla. Katso tarkemmat tiedot reiteistä ja poluista seuraavien linkkien kautta:

Eri lajien ulkoliikuntapaikat

Ympäri kaupunkia löytyy eri lajeihin sopivia liikuntapaikkoja. Tietoa suunnistuksesta, melontareiteistä, frisbeegolf-radoista, skeittipaikoista, parkouralueista ja beach volley -kentistä löytyy alla olevista linkeistä: 

Geokätköily

Geokätköily sopii monen ikäisille ja alkuun pääsee puhelimen GPS-paikannuksen avulla. Rekisteröityneet harrastajat voivat löytää kätköjen koordinaatit joko maailmanlaajuisen yhteisön sivulla www.geocaching.com tai suomalaisen yhteisön sivulla www.geocache.fi.

MOBO-suunnistus

MOBO on nykyaikainen tapa kokeilla suunnistusta. Tarvitset vain älypuhelimen ja siihen ladatun MOBO-sovelluksen. Suunta Jyväskylä ja Vaajakosken Terä ylläpitää yhteensä 11 MOBO-rataa Jyväskylän ulkoilualueilla.Ratojen sijainnit ja suunnistuskartat: Jyväskylän kaupungin MOBO-suunnistuksen nettisivu.
Lisätietoa MOBO:sta sekä sovelluksen latausohjeet löytyy suunnistusliiton sivuilta: MOBO - suunnista älypuhelimella

Sukella ulkoillessasi AR-pelien maailmaan

AR (augment reality, suomeksi lisätty todellisuus) teknologiaa hyödyntävät pelit ovat hauskaa ajanvietettä. Pelien myötä pääset sukeltamaan puhelimesi ruudulta uudenlaiseen todellisuuteen! Jos esim. Pokémon Go ja Harry Potter: Wizards Unite -pelit menivät ohitse, niin ei hätää - vielä ehtii mukaan! Lataa maksuttomat pelit omasta sovelluskaupastasi ja halutessasi voit liittyä myös erilaisiin peliyhteisöihin verkossa.

 

Kulttuuria omatoimisesti

Taidemuseon avoin paja kaiken ikäisille

Avoin paja on auki perjantaisin 24.9.-26.11. klo 14-17 Jyväskylän taidemusein Taikatilassa. Lähde avoimeen pajaan yksin, perheen tai kaverin kanssa maalaamaan ja piirtämään. Vertaisohjaaja paikalla innostamassa ja antamassa vinkkejä tekniikoihin. Ei ennakkoilmoittautumista, vapaa pääsy. Työpajatilassa voi olla 8 osallistujaa kerrallaan, maskisuositus on voimassa.
Lisätiedot: Taidemuseon tapahtumat sekä Avoin paja -nettisivu

Museot ja galleriat

Muun muassa Jyväskylän yliopiston luontomuseoon ja Soihtuun sekä Galleria Ratamoon ei ole lainkaan pääsymaksuja. Jyväskylän taidemuseoon on alle 24-vuotiailla vapaa pääsy ja useisiin muihin museoihin kaiken ikäisille on vapaa pääsy perjantaisin. Tiedot kaikista Jyväskylän museoista löydät kaupungin nettisivuilta: Jyväskylän museot.

Kirjasto

Lukeminen avaa uusia maailmoja kaiken ikäisille! Kirjastosta voit lainata kotiin kirjojen lisäksi, pelejä, elokuvia ja musiikkia. E-kirjasto puolestaan kulkee mukana minne vain ja kirjojen lisäksi voit lainata sähköisesti lehtiä sekä Rockwayn soittokursseja.
Jyväskylän kaupunginkirjasto on myös paljon muutakin kuin kirjasto: kirjojen ja lehtien lisäksi sieltä löydät myös musiikkia, taidetta, ilmaisia soitto- sekä ryhmätyötiloja
Toimipisteiden palvelut ja aukioloajat: Keski Kirjastot -nettisivu

Vapaaehtoistyö

Vapaaehtoistyöstäkin voi tehdä harrastuksen. Vapaaehtoistyö on nimensä mukaisesti palkatonta, mutta antaa usein tekijälleen paljon: hyvää mieltä, lisäosaamista ja joskus jopa työkokemusta, josta voi olla hyötyä tulevaisuudessa. Se voi olla säännöllistä tai satunnaista, pitkä- tai lyhytkestoista. Joissain tapauksissa vapaaehtoistyöhön osallistuminen saattaa vaatia tietyn yhdistyksen maksavaksi jäseneksi liittymisen esim. vakuutusasioiden vuoksi, mutta aina tätäkään ei tarvita. Alla muutamia tärppejä:

Vapari

Vapaaehtoistoiminnan palveluita kokoaa Jyväskylässä Vapari. He järjestävät myös infoja ja kursseja vapaaehtostyöhön ja sen mahdollisuuksiin liittyen. Lue lisää: Vapaaehtoistoiminnan palvelut - Vapari

Jelmu ry

Jelmu ry:llä on pitkät perinteet vapaaehtoistyössä. Jelmu järjestää Tanssisali Lutakon keikkoja, joten tätä kautta vapaaehtoinen voi saada kokemusta keikka- ja tapahtumajärjestämisestä. Lisätiedot: Jelmu ry:n nettisivut ja vapaaehtoistyön vastaava Teppo Laine: teppo[a]jelmu.net

Youth Against Drugs

Youth Against Drugs (YAD) ry tarjoaa erilaisia vapaaehtoistyön tehtäviä ehkäisevän päihdetyön kentällä. YAD:n tavoite on vaikuttaa huumeasenteisiin ja vähentää huumeista aiheutuvia haittoja sekä huumeita käyttäviin ihmisiin kohdistuvaa leimaamista. Vapaaehtoiset voivat tehdä esimerkiksi verkkovapaaehtoistyötä tai toimia kouluttajina kouluilla, nuorisotiloillta tai muissa nuorten ryhmissä. Tutustu tarkemmin: YAD:n nettisivut -Vapaaehtoiseksi?

Ystävä- ja kaveritoiminta

Ystävä- ja kaveritoiminnan kautta sinulla on mahdollisuus toimia vaikka juttuseurana tai lenkki- tai pelikaverina jollekin sellaista kaipaavalle. Samalla sinulla on mahdollisuus viettää aikaa uusien ihmisten kanssa! Eri järjestöt ja hankkeet pyörittävät myös Jyväskylässä ystävä- tai kaveritoimintaa. Voit tutustua muutamiin vaihtoehtoihin alla olevista linkeistä:

 • BestBuddies -kaveritoiminta - Kaveritoiminnassa yhdistetään kehitysvammainen tai muuten ymmärtämisessä ja oppimisessa tukea tarvitseva vapaaehtoinen ja kehitysvammaton vapaaehtoinen yhdenvertaiseen kaveruuteen. Kaveritoiminta on määräaikasta, mutkatonta yhdessäoloa.
 • Suomen Punaisen ristin Ystävätoiminta - Pääset osallistumaan Ystäväkurssille, jonka jälkeen voit valita sinulle sopivimman toimintamuodon.
 • Meijän kaveri -toiminta - Meijän kaverina kuljet hetken mielenterveystoipujan matkassa juttuseurana ja tsempparina. Meijän kaverit tapaavat kodin ulkopuolella ja asioita tehdään muiden ihmisten parissa. Toimintaa pyörittää Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen Meijän mieli -hanke.
 • Domino -hankkeen 1+1 -Kaveritoiminta - Kaveritoiminta on suunnattu 20-29-vuotiaille miehille. Yhteisen aloitustapaamisen jälkeen kaverit sopivat keskenään tapaamisista muutaman kuukauden ajan. Kaveripareja pyritään muodostamaan yhteisen kiinnostuksen tai harrastuksen pohjalta.

Haluatko toimintasi mukaan koontiin?

Jos organisaatiosi järjestää Jyväskylässä nuorille (alle 30-vuotiaat) suunnattua maksutonta toimintaa, voit ilmoittaa sen mukaan ottamalla yhteyttä koonnista vastavaan työntekijään:

Rita Suhonen, nuorisonohjaaja
rita.suhonen[a]jyvaskyla.fi

Tapahtuma- ja harrastekalenteri

Mikäli tämän sivun maksuttomista vaihtoehdoista ei löydy sinulle mieluisaa kesätekemistä, kannattaa tutustua myös Jyväskylän kaupungin tapahtuma- ja harrastekalenterin tarjontaan: Tapahtuma- ja harrastekalenteri

Kalenteriin on ilmoitettu sekä maksutonta että maksullista toimintaa.