Hyppää pääsisältöön

Kesätöitä hakiessa sinun on varauduttava työhakemusten tekoon. Moniin työpaikkoihin haetaan täyttämällä netissä sähköinen lomake, johon työnantaja on listannut kysymykset valmiiksi. Jotkut työnantajat pyytävät lähettämään vapaamuotoisen hakemuksen sähköpostin liitteenä ja joskus harvoin kirjepostina. Joskus hakemus voidaan pyytää videomuodossa.

Olipa hakemuksen muoto mikä tahansa edellä mainituista, sen teksti kannattaa kirjoittaa aina juuri hakemaasi työpaikkaa varten. Yleispätevä tai kaikille samanlaisena kopioitu hakemusteksti ei auta sinua erottumaan muista hakijoista. Työnantajalle voi jäädä yleisen hakemuksen takia myös mielikuva välinpitämättömästä tai laiskasta hakijasta. Jos olet tehnyt hyvän vapaamuotoisen hakemuspohjan, voit hyödyntää sitä perustietojen osalta ja päivittää pelkkää hakemustekstiä.

Vapaamuotoisen työhakemuksen sisältö

Suositeltu pituus vapaamuotoiselle hakemukselle on yksi sivu eli yksi A4-kokoinen paperiarkki. Hakemusosassa keskityt kertomaan siitä, miksi kiinnostuit hakemastasi työpaikasta ja miksi juuri sinut pitäisi valita tehtävään. Jos olet hakemassa työpaikkaa, josta on ollut työpaikkailmoitus, lue ilmoitus huolellisesti ja korosta työtehtävän kannalta olennaisia asioita hakemuksessasi. Tiedot aiemmista työpaikoistasi ja koulutuksestasi näkyvät CV:ssä, joten niitä eri tarvitse eritellä hakemusosassa. Lisätietoa CV:stä on omalla sivullaan: CV (ansioluettelo).

Hakemuksessa vastataan tavallisesti seuraavanlaisiin kysymyksiin:

  • Miksi kiinnostuit kyseisestä kesätyöpaikasta ja olet hakemassa paikkaa?
  • Miksi olisit sopiva henkilö kyseiseen työpaikkaan?
  • Mitä sellaista osaamista sinulla on, josta olisi hyötyä työn tekemisessä?
  • Itsestä kertominen lyhyesti (esim. hyviä luonteenpiirteitä, vahvuuksia, harrastuksia).

Esimerkki perinteisestä hakemusmallista avautuu pdf-muodossa alla olevasta linkistä:

Kun hakemuksesi on valmis

Kun olet tyytyväinen hakemukseesi, kannattaa antaa se vielä toiselle henkilölle oikoluettavaksi. Hän voi helpommin huomata mahdolliset tekstiin jääneet kirjoitusvirheet, jolloin ehdit vielä korjata ne. Toinen henkilö osaa myös sanoa, jos joku hakemuksessa oleva lause on epäselvä.

Kun kaikki muokkaukset on tehty, kannattaa hakemus tallentaa pdf-tiedostona. Näin varmistat, etteivät vaivalla tehdyt asettelusi mene sekaisin, kun työnantaja avaa sen. Pdf-tiedosto myös aukeaa vastaanottajalla yleensä varmemmin, kuin tekstitiedosto.