Hyppää pääsisältöön

Jotkut työnantajat voivat pyytää kesätyönhakijoilta hakemukset videomuodossa. Toisaalta se voi olla myös sinun tapasi erottua muista hakijoista! Näillä ohjeilla pääset alkuun:

 1. Suunnittele sisältö ennakkoon
  Hyvän videohakemuksen tekemiseen pätee samat säännöt kuin hakemuksen tekemiseen. Kiinnostava alku on tärkein, jotta saat haluamasi huomion. Voit esim. kertoa tarkemmin taidoistasi, jotka olet hakemuksessakin maininnut.
   
 2. Kiinnitä huomiota tekniseen toteutukseen
  Jos olet tottunut videonikkari, tämä on sinulle helppoa. Mikäli olet kokemattomampi, tärkeintä on huomioida valaistus ja ääni. Jos jompikumpi on pielessä, ei hyvin suunnitellustakaan sisällöstä välity haluttu kuva. Avuksi kuvaamiseen ja editointiin voi pyytää vaikka kaveria. Voit kysyä apua myös esim. Jyväskylän nuorisopalvelujen mediatoiminnasta.
   
 3. Ole oma valloittava itsesi
  Videolla voit pelkkää tekstimuotoista hakemusta paremmin näyttää kuka olet. Siksi ei kannata sortua ylinäyttelemiseen, vaikka haluatkin antaa parhaan kuvan itsestäsi. Kerro sen sijaan itsestäsi rennosti ja omin sanoin. Pukeutuminen kannattaa miettiä yhtä tarkkaan kuin olisit menossa työhaastatteluun, vaikka tässäkin on tärkeintä olla luonteva ja aito.
   
 4. Mieti kuvauspaikka
  Kuvauspaikan valinnalla voit myös kertoa persoonastasi. Se voi vaikka liittyä harrastukseesi ja johonkin mistä erityisesti pidät. Jos et ole tottunut kuvaamaan itseäsi, kannattaa ottaa huomioon myös se, jotta voit keskittyä videon tekemiseen. Jos sen sijaan olet tottunut tekemään Youtube-, Instagram- tai Snapchat-videoita keskellä kaupunkia liikkeellä ollessasi, voi se olla hyvä tehokeino, kunhan hälinä ei vie huomiota.
   
 5. Jakelu
  Jos videohakemuksesi on tarkoitettu tiettyyn työtehtävään, voit lähettää linkin siihen hakemuksen ja CV:n liitteenä. Voit tietysti tehdä myös yleisemmän videohakemuksen ja esittelyvideon itsestäsi ja lähettää sen hakemuksen ja CV:n kanssa kiinnostaville työnantajille. Mikään ei estä sinua jakamasta videohakemusta myös laajemmin verkossa, jos olet muutenkin aktiivinen somessa ja haluat videolle lisänäkyvyyttä. Työnantajat seuraavat somessa erityisesti Twitterissä mm. hashtageja #rekry #rekrytointi #kesätyö #somerekry.

Lähde: Vastuullinen kesäduuni-sivusto - Tekisinkö videohakemuksen

Lisää vinkkejä netissä

Lisää vinkkejä videohakemusten tekoon löytyy muun muassa työnvälityssivustoilta. Monenlaista esimerkkiä on katsottavana YouTuben kautta hakusanalla ”videohakemus”. Alla vielä listattuna muutamat hyvät sivustot videohakemukseen liittyen.