Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ihminen kirjoittaa paperille pöydän päällä. Kuva Tero Takalo-Eskola
Pääsisältö

Kesätöitä hakiessa sinun on varauduttava tekemään useita työhakemuksia.

Moniin työpaikkoihin haetaan täyttämällä netissä sähköinen lomake, johon työnantaja on listannut kysymykset valmiiksi. Jotkut työnantajat pyytävät lähettämään vapaamuotoisen hakemuksen sähköpostin liitteenä ja joskus harvoin kirjepostina. Joskus hakemus voidaan pyytää videomuodossa.

Olipa hakemuksen muoto mikä tahansa edellä mainituista, sen teksti kannattaa kirjoittaa aina juuri hakemaasi työpaikkaa varten. Yleispätevä tai kaikille samanlaisena kopioitu hakemusteksti ei auta sinua erottumaan muista hakijoista. Työnantajalle voi jäädä yleisen hakemuksen takia myös mielikuva välinpitämättömästä tai laiskasta hakijasta.

Jos olet tehnyt hyvän vapaamuotoisen hakemuspohjan, voit hyödyntää sitä perustietojen osalta ja päivittää pelkkää hakemustekstiä.

Miten voin erottua muista kesätyönhakijoista?

Kesätyöpaikoista voi olla välillä kova kilpailu, sillä samaa paikkaa saattavat hakea kymmenet, joskus jopa sadat muutkin nuoret. Työnhaussa onkin tärkeää erottua muista hakijoista. Näitä vinkkejä voit hyödyntää omassa kesätyön haussa:

  • Käy kysymässä kesätyötä paikan päällä, jos se on mahdollista. Jätä oma CV:si työpaikalle. Kasvotusten tavattu henkilö jää huomattavasti paremmin työnantajan mieleen.
  • Oma persoonasi voi näkyä hakemustekstissä ja kirjoitustyylissä, kunhan kokonaisuus on edelleen selkeä ja ymmärrettävä. 
  • Visuaalisella CV:llä voit jäädä paremmin mieleen. Erilaisia esimerkkejä löydät Googlen kuvahausta esim. hakusanalla ”visuaalinen CV”.
    Yksi työkalu visuaalisen CV:n tekemiseen on ilmainen, selainpohjainen design-työkalu Canva.
    Myös tekstinkäsittelyohjelmissa (esim. Word) voi olla valmiita mallipohjia hyödynnettäväksi. Perinteisempikin hakemus erottuu paremmin, jos siinä on käytetty vaikkapa värillistä taustaa.
    Muista kuitenkin, että huolella kirjoitettu sisältö on aina hakemuksen ja CV:n tärkein asia.
  • Videohakemuksen tai videoesittelyn tekeminen on hyvä tapa erottua. Videoesittelyn itsestään voi tehdä vaikka kirjallisen hakemuksen lisäksi ja linkittää sen mukaan hakemukseen.
Haitari

Miten teen vapaamuotoisen kesätyöhakemuksen?

Alasivu