Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kamera kuvaa sohvalla istuvaa henkilöä. Kuva Rita Suhonen
Pääsisältö

Jotkut työnantajat voivat pyytää kesätyönhakijoilta hakemukset videomuodossa. Toisaalta se voi olla myös sinun tapasi erottua muista hakijoista!

Alle on koottu vinkkilista, jonka lähteenä on käytetty sivua Vastuullinen kesäduuni -Tekisinkö videohakemuksen.

Suunnittele sisältö ennakkoon

Hyvän videohakemuksen tekemiseen pätee samat säännöt kuin hakemuksen tekemiseen. Kiinnostava alku on tärkein, jotta saat haluamasi huomion. Voit esimerkiksi kertoa tarkemmin osaamisesta ja taidoistasi, jotka olet hakemuksessakin maininnut.

Kiinnitä huomiota tekniseen toteutukseen

Videon voit kuvata vaikka omalla puhelimella, sillä tärkeintä ei ole parhain laatu vaan videon sisältö. Kannattaa kuitenkin huomioida, että valaistus on hyvä ja äänenlaatu selkeä. Jos jompikumpi on pielessä, ei hyvin suunnitellusta sisällöstä välity haluttu kuva.

Avuksi kuvaamiseen ja editointiin voi pyytää vaikka kaveria.

Voit kysyä apua myös Ohjaamo Jyväskylästä. Laitteita ja videon kuvaamiseen sopiva tila puolestaan on tarjolla Jyväskylän Veturitalleilla.

Ole oma itsesi

Videolla voit parhaiten näyttää kuka olet. Siksi ei kannata sortua ylinäyttelemiseen, vaikka haluatkin antaa parhaan kuvan itsestäsi. Kerro sen sijaan itsestäsi rennosti ja omin sanoin.

Pukeutuminen kannattaa miettiä yhtä tarkkaan kuin olisit menossa työhaastatteluun. Saat pukeutua omalla tyylillä, mutta valitse päällesi kuitenkin siistit vaatteet. Kauluspaitaa tai jakkupukua et tarvitse, mutta tekstiä tai kuvia sisältävistä paidoista kannattaa pukea ne asiallisimmat.

Mieti kuvauspaikka

Yleensä paras kuvauspaikka on hiljainen ja tausta on melko neutraali. Toisaalta kuvauspaikan valinnallakin voi kertoa omasta persoonastaan. Luonnossa liikkumisesta pitävä voi kuvata videon vaikka metsäpolulla ja peliharrastaja voi ujuttaa kuvaan pelikoneensa.

Jos olet tottunut tekemään some-videoita liikkeellä ollessasi, voi se olla hyvä tehokeino. Varmista kuitenkin, ettei taustalla oleva äänten tai liikkeen hälinä ei vie huomiota sinusta ja itse asiasta

Jos itsesi kuvaaminen ei ole ennestään tuttua, kannattaa valita sellainen paikka, jossa voit kuvata ja kokeilla rauhassa.

Suunnittele videon jakelu

Jos videohakemuksesi on tarkoitettu tiettyyn työtehtävään, voit lähettää videolinkin hakemuksen liitteenä. Voit tietysti tehdä myös yleisemmän videohakemuksen ja esittelyvideon itsestäsi, jonka voi linkittää CV:hen.

Mikään ei estä sinua jakamasta videohakemusta myös laajemmin verkossa, jos olet muutenkin aktiivinen somessa ja haluat videolle lisänäkyvyyttä. Voit käyttää esimerkiksi hashtageja #rekry #rekrytointi #kesätyö #somerekry.

Lisää vinkkejä videohakemuksen tekoon

Opastusta videohakemusten tekoon löytyy muun muassa työnvälityssivustoilta. Esimerkkejä on katsottavana myös YouTuben kautta hakusanalla ”videohakemus” tai "video-CV".