Kun kesätyö päättyy
Kun kesätyösi loppuu, on hyvä varmistaa, että jätät työnantajalle positiivisen muistikuvan itsestäsi. Viimeistään viimeisenä työpäivänä onkin hyvä muistaa kiittää työkavereita ja esihenkilöä mahdollisesti saamastasi avusta. Työnantajaa voi myös kiittää kesätyön mahdollistamisesta.
Jos työskentelisit työpaikalla mielelläsi uudestaankin, kannatta tämä mainita esihenkilölle. Varmista samalla, että heille jää yhteystietosi. Niiden kautta sinua voi kysellä esimerkiksi sijaisuuksiin, iltatöihin tai mahdollisesti kesätöihin seuraavaksi kesäksi.
Muista pyytää työtodistus
On todella tärkeää muistaa pyytää työnantajalta kirjallinen työtodistus. Työtodistuksen saaminen on työntekijän oikeus ja työnantajan on annettava se aina pyydettäessä. Työnantajan ei tarvitse oma-aloitteisesti työtodistusta tarjota, mutta usein he sen kuitenkin ottavat puheeksi. Jos asiasta ei ole tullut puhetta, voit pyytää työtodistusta itsekin.
Mitä asioita työtodistukseen tulee?
Todistus voi olla suppea tai laaja. Suppeassa todistuksessa täytyy näkyä työpaikan tietojen lisäksi se, kuinka kauan olit töissä sekä työtehtävät. Laajemmassa työtodistuksessa voi näiden lisäksi näkyä työsuhteen päättymisen syy (esim. määräaikainen kesätyö) sekä työnantajan kirjaama arvio työntekijän työtaidoista ja käytöksestä. Voit itse kertoa, mitä tietoja haluat työtodistukseen näkyviin.
Jos työ on mennyt tosi hyvin, kannattaa todistukseen pyytää työnantajan arvio, sillä se voi olla sinulle eduksi seuraavaa työpaikkaa hakiessa.
Työnantajalla on lain mukaan velvollisuus toimittaa työtodistus pyydettäessä vielä kymmenen vuoden kuluttua työsuhteen päättymisestä.
Lisätietoa työtodistukseen liittyen voi lukea Työsuojelu.fi -sivustolta.
Tarkista palkkalaskelmat
Tarkista palkkalaskelmastasi, että sinulle maksettu palkka on se, mitä työsopimuksessa on sovittu. Myös kesätyössä voi ehtiä kertyä vuosilomaa. Jos lomaa ei ole pidetty kesätyön aikana, tarkista palkkalaskelmasta, että olet saanut sinulle kuuluvan lomakorvauksen ja lomarahan.
Jos laskelmissa on mielestäsi jotain epäselvää, kannattaa olla yhteydessä työpaikalle ja pyytää tarkennusta tai tarkistusta.
Mitä opit ja missä onnistuit?
Kesätyön jälkeen on hyvä miettiä, mitä opit ja missä jutuissa onnistuit omasta mielestäsi tai palautteen perusteella hyvin. Nämä asiat ja työjakson perustiedot (paikka, ajankohta ja kesto) voi päivittää vaikka omaan CV-pohjaan, kun ne ovat vielä tuoreessa muistissa. Kun opit huomaamaan millaisissa asioissa olet hyvä, niin sinun on helpompi hakea seuraavaa työpaikkaa ja kertoa omista taidoistasi.
Kaikki työ on arvokasta ja voit olla ylpeä siitä, että takana on taas yksi lisäkokemus työn tekemisestä. Joskus käy niin, että työ ei ollutkaan mieleinen etkä halua tehdä samanlaista hommaa enää jatkossa. Tämäkin on todella tärkeä tieto, kun lähdet miettimään, millaista työtä haluaisit seuraavana kesänä tai myöhemmin elämässäsi tehdä.