Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kaksi nuorta keskustelemassa ohjaajan kanssa tietokoneen äärellä. Kuva Veera Rinta-Porkkunen

Kysy kesätyöpaikkaa suoraan työnantajilta tai tuttavien kautta

Kesätöitä hakiessa on tärkeää olla aktiivinen ja oma-aloitteinen. Kaikki kesätyöpaikat eivät löydy työnhakusivustoilta tai työnantajien omilta nettisivuilta. Osa kesätyöpaikoista jaetaan reippaille kesätyön kysyjille jo ennen kuin niistä ehditään ilmoittaa julkisesti. Kannattaa kysellä kesätyötä suoraan sinua kiinnostavista yrityksistä, yhdistyksistä ja muilta työnantajilta.

Hyödynnä myös oma tuttavapiirisi, muut verkostot ja erilaiset rekrytapahtumat. Avoimia kesätyöpaikkoja kannattaa kysellä sukulaisten, tuttujen ja vaikka kavereidenkin kautta. Myös omista aiemmista TET-paikoista tai muista työpaikoista kannattaa kesätyötä kysyä. Avoimia kesätyöpaikkoja voi löytyä lisäksi erilaisilta rekrytointimessuilta. 

Työpaikkoja kysellessä kannattaa varmistaa, että jätät työnantajalle yhteystietosi. Aina työtä ei voida luvata heti, joten siksi on tärkeää, että työnantaja tavoittaa sinut myöhemminkin. Jos käyt työpaikoilla paikan päällä tai lähetät sähköpostia, on hyvä toimittaa työpaikalle samalla ajantasainen ansioluettelosi eli CV. Lisätietoa CV:n osalta voit lukea Kesätyöoppaan osiosta: CV (ansioluettelo).

Jyväskylän kaupungin kesätyöt ja kesätyösetelit

Jyväskylän kaupunki tarjoaa vuosittain koululaisille ja opiskelijoille kesätyöpaikkoja. Kaupungin kesätyöpaikat tulevat hakuun yleensä tammi- tai helmikuussa. LisätiedotJyväskylän kaupungin kesätyöt

Kaupunki tarjoaa nuorille myös kesätyöseteleitä, joiden avulla halutaan helpottaa kesätyöpaikan saantia. Kesätyöseteli on rahallinen tuki työnantajalle, joka palkkaa nuoren kesätöihin. Seteleiden varaus aukeaa yleensä alkuvuoden aikana. LisätiedotJyväskylän kaupungin Kesätyöseteli.

Jyväskylän seurakunta

Jyväskylän seurakunta on perinteisesti etsinyt täysi-ikäisiä kesätyöntekijöitä mm. hautausmaiden ylläpitoon ja ohjaajiksi nuorisotyöhön sekä rippileireille. Paikkoja voi olla auki jo loppuvuodesta ja heti tammikuussa. Lisätietoa: Jyväskylän seurakunta, Avoimet työpaikat

Jyvässeudun 4H-yhdistys

Jyvässeudun 4H yhdistyksen kautta on perinteisesti ollut haettavissa kesätyöpaikkoja. Lisäksi 4H tarjoaa mahdollisuuden perustaa oman 4H-yrityksen, jos lähdet mieluummin tienaamaan kesätyörahoja oman yritystoiminnan kautta. Lisätietoa:

Nuoria kesätyöllistäviä yrityksiä

Sinua kiinnostavia työnantajia voit etsiä myös yrityshakemistoista:

Työnhakusivustot

Kesätyöpaikkoja ilmoitetaan useilla työnhakusivustoilla, joille työnantajat ovat toimittaneet tiedon avoimista työpaikoistaan. Millään sivustolla ei ole tietoa kaikista avoimista kesätyöpaikoista, joten kannattaa selailla useita sivustoja läpi.

Jotta paikkojen etsiminen olisi helpompaa, kannattaa rajata haku koskemaan sitä paikkakuntaa, jossa olet kiinnostunut kesätyötä tekemään (esim. Jyväskylä). Jos olet alaikäinen, voit joissain palveluissa selata vielä erikseen alle 18-vuotiaille sopivia avoimia kesätyöpaikkoja. Jos selaat paikkoja säännöllisesti, voi joillain sivuilla rajata näytettäväksi esimerkiksi vain viikon sisällä, kolmen päivän sisällä tai päivän sisällä tulleet uudet ilmoitukset. Tämäkin nopeuttaa etsimistä.

Henkilöstövuokraus

Suomessa toimii useita henkilöstövuokrausta tarjoavia yrityksiä ja kesätyöpaikkoja voi saada myös niin sanottuna vuokratyöläisenä. Tämä tarkoittaa sitä, että solmit työsuhteen henkilöstövuokrausta tekevän yrityksen kanssa, mutta itse työ suoritetaan asiakasyrityksen tiloissa ja välineillä. Henkilöstövuokrausta tarjoava yritys siis vuokraa sinun työpanoksesi omalle asiakasyritykselleen.
Vuokratyöpaikoissa suositaan usein jo 18-vuotta täyttäneitä työnhakijoita.

Alle on listattu joitain henkilöstövuokrausta tarjoavia yrityksiä. Yritysten nettisivuilta löydät lisätietoa vuokratyöhön liittyen. Lisää alan yrityksiä löytää verkon hakupalveluista hakusanalla "henkilöstövuokraus".

Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelma (TTT)

Kesätöitä hakiessa törmäät hyvin todennäköisesti Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelmaan. Monet alle 18-vuotiaiden kesätyöpaikat varsinkin kaupanalalla ovat näitä TTT paikkoja.

Mitä: kahden viikon mittainen (kymmenen työpäivää) kesätyökokemus nuorille. Työsuhde voidaan sijoittaa 1.6.-31.8. väliselle ajalle.

Kenelle: peruskoululaisille, kymppiluokkalaisille, lukiolaisille ja valmentavassa koulutuksessa oleville. Olennaista on, että et opiskele ammattiin eikä sinulla ole tutkintoa. Jo 13-vuotias voi päästä töihin, mikäli täyttää samana vuonna 14 vuotta.

Miten: Kesätyöharjoittelupaikkaa etsitään kuten mitä tahansa kesätyötä. Eli soita, käy paikan päällä tai lähetä työhakemus ja CV sinua kiinnostavaan työpaikkaan ja kysy, ottavatko he Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla kesätyöntekijöitä. Kaikilla aloilla TTT-harjoittelu ei ole mahdollinen. Jos työnantaja ei tiedä aiheesta tarpeeksi, vinkkaa häntä kysymään lisätietoja omasta työnantajaliitostaan.

LisätiedotKun koulu loppuu, Tutustu työelämään ja tienaa