Hyppää pääsisältöön
Kuva
Nuori nainen selaa puhelinta rennosti sohvalla. Kuva Veera Rinta-Porkkunen
Pääsisältö

Milloin kesätöitä haetaan?

Suurin osa kesätyöpaikoista avataan hakuun alkuvuodesta. Joihinkin kesätyöpaikkoihin pitää kuitenkin hakea jo kesää edeltävän vuoden lopussa. Paikkoja on haettavana jo heti tammikuussa ja varsinkin helmikuussa avoimia kesätyöpaikkoja ilmoitetaan paljon. Maaliskuussa on usein vielä hakuja auki, mutta siitä eteenpäin voi kesätyön löytäminen olla jo vaikeampaa. Kannattaa siis etsiä kesätyöpaikkaa ajoissa!

Miksi kesätöitä kannattaa hakea?

Kesätyö on hyvä tapa kerryttää työkokemusta ja päästä tutustumaan työn tekemiseen jo nuorena. Kaikenlaisia kesätöitä kannattaa hakea ja ottaa vastaan. Työkokemuksen lisäksi kesätyössä voit oppia, millainen työ sinulle sopii ja millaisissa tehtävissä olet hyvä. Muista, että kaikki työt ovat yhtä arvokkaita!

Kesätyö on monille ensimmäinen oikea palkkatyö. Työn aloittaminen saattaa jännittää, mutta asiasta ei kannata ottaa liian paljon stressiä. Onneksi töitä oppii tekemällä!
Työpaikoilla ymmärretään yleensä hyvin, että työelämä ja erilaiset työtehtävät eivät ole kesätyöntekijälle vielä tuttuja. Silloin kesätyöntekijä osataan perehdyttää oikealla tavalla. Työpaikalla kannattaa myös aina kysyä neuvoa, jos joku ohjeistus tai tehtävä jää epäselväksi. Reipas asenne ja halu oppia uutta ovat usein tärkeimpiä asioita kesätyössä. Näitä asioita myös työnantajat arvostavat.

Vastuullinen kesäduuni kampanjoi sen puolesta, että nuoret otettaisiin työpaikoilla vastaan avoimin mielin ja he saavat tarvitsemaansa ohjausta töiden tekemiseen. Heidän sivustoltaan voi katsoa listan yrityksistä, jotka ovat vastuullisia työnantajia ja tarjoavat Vastuullisia kesätyöpaikkoja: Vastuullinen kesäduuni - Työnantajat.

Mitä kesätyönhakuun tarvitaan?

Sähköpostiosoite

Varmista ennen kesätyön hakemista, että sinulla on toimiva ja asiallinen sähköpostiosoite. Sähköpostiosoitetta vaaditaan aina sähköisen hakulomakkeen täytössä. Jos lomaketta ei ole, työnantaja pyytää melkein aina lähettämään hakemuksen sähköpostilla.

Sähköposti on hyvin tavallinen kanava viestien lähettämiseen työelämässä, joten siksi sitä on tärkeää opetella käyttämään. Sähköpostiosoite on myös osa ensivaikutelmaa. Sinun kannattaa luoda osoite, joka perustuu omaan nimeesi eikä sisällä mitään asiattomuuksia tai sisäpiirivitsejä.

Tilinumero

Kun saat kesätyöpaikan, tarvitset yleensä oma tilinumeron. Työnantaja tarvitsee tilinumeron palkan maksamiseen ja sen tulisi olla työntekijän nimissä oleva tili. Kannattaa siis selvittää ajoissa kotiväen kanssa, onko sinulla olemassa oma pankkitili.
Tilinumeroa saatetaan pyytää jo työsopimusta tehdessä. Esimerkiksi Jyväskylän kaupungin kesätyöpaikkaa ei voi ottaa vastaan ilman henkilökohtaista tilinumeroa, koska palkkaa ei voida maksaa kenenkään muun kuin työntekijän omalle tilille.

Verokortti

Kesätyöstä saamaasi palkkaa varten tarvitset myös verokortin. Kaikki yli 15-vuotiaat saavat aina alkuvuodesta verokortin. Nuoren verokortissa on koko vuoden tulorajana 10 000 euroa. Jos se on liian vähän, tilaa uusi verokortti. Näytä verokorttisi tai kopio siitä jokaiselle työnantajallesi. Sinun ei tarvitse antaa verokorttia työnantajalle.

Uuden verokortin tilaus onnistuu OmaVero-verkkopalvelussa (vaatii suomalaiset pankkitunnukset), puhelimitse numerosta 029 497 000 (puhelu on maksullinen) tai käymällä verotoimistossa. Lisätietoja: Verohallinnon verkkosivut

Lähde: Verohallinnon verkkosivut, 30.11.2021).

Asiasanat:  
kesätyö
työnhaku