Hyppää pääsisältöön
Kuva
Henkilö työskentelemässä kannettavalla tietokoneella.

Kesätyö on hyvä tapa kerryttää työkokemusta ja päästä tutustumaan työn tekemiseen jo nuorena. Kesätyötä etsiessä ei kannata olla liian tarkka siitä, millaista työtä hakee tai ottaa vastaan - kaikki työt ovat yhtä arvokkaita! Työkokemuksen lisäksi kesätyössä voit oppia, millainen työ sinulle sopii ja millaisissa tehtävissä olet hyvä. 

Kesätyö on monille ensimmäinen oikea palkkatyö. Työn aloittaminen saattaa jännittää, mutta asiasta ei kannata ottaa liian paljon stressiä. Onneksi töitä oppii tekemällä! Työpaikoilla ymmärretään pääsääntöisesti hyvin, että työelämä ja erilaiset työtehtävät eivät ole kesätyöntekijälle vielä tuttuja. Silloin tehtäviin osataan perehdyttää oikealla tavalla. Työpaikalla kannattaa myös aina kysyä neuvoa, jos joku ohjeistus tai tehtävä jää epäselväksi. Reipas asenne ja kyky oppia uutta ovatkin usein ennakkotaitoja tärkeämpiä asioita ensimmäisissä kesätyöpaikoissa.

Vastuullinen kesäduuni -kampanjoi sen puolesta, että nuoret otettaisiin työpaikoilla vastaan avoimin mielin ja he saavat tarvitsemaansa ohjausta töiden tekemiseen. Heidän sivustoltaan voi katsoa listan yrityksistä, jotka ovat vastuullisia työnantajia ja tarjoavat Vastuullisia kesätyöpaikkoja. Heidän sivuiltaan löytyy myös opastusta kesätyönhakuun.

Milloin kesätöitä haetaan?

Suurin osa kesätyöpaikoista avataan hakuun alkuvuodesta. Joihinkin kesätyöpaikkoihin pitää kuitenkin hakea jo kesää edeltävän vuoden lopussa. Paikkoja on haettavana jo heti tammikuussa ja varsinkin helmikuussa avoimia kesätyöpaikkoja ilmoitetaan paljon. Maaliskuussa on usein vielä hakuja auki, mutta siitä eteenpäin voi kesätyön löytäminen olla jo haastavampaa. Kannattaa siis etsiä kesätyöpaikkaa ajoissa!

Mitä kesätyönhakuun tarvitaan?

Sähköpostiosoite

Kesätöitä hakiessa on tärkeää varmistaa, että sinulla on omassa käytössäsi toimiva ja asiallinen sähköpostiosoite. Sähköpostiosoitetta vaaditaan aina sähköisen hakulomakkeen täytössä. Jos lomaketta ei ole, työnantaja pyytää lähes aina lähettämään hakemuksen sähköpostilla.

Sähköposti on hyvin tavallinen viestimiskanava työelämässä, joten siksi sitä on tärkeää opetella käyttämään. Sähköpostiosoite on myös osa ensivaikutelmaa, joten siksi on varminta luoda osoite, joka perustuu omaan nimeesi eikä sisällä mitään asiattomuuksia tai sisäpiirivitsejä.

Tilinumero

Kun saat kesätyöpaikan, tarvitset yleensä oma tilinumeron. Kannattaa siis selvittää ajoissa kotiväen kanssa, onko sinulla olemassa oma pankkitili. Työnantaja tarvitsee tilinumeron palkan maksamiseen ja sen tulisi olla työntekijän nimissä oleva tili. Tilinumeroa saatetaan pyytää jo työsopimusta tehdessä. Esimerkiksi Jyväskylän kaupungin kesätyöpaikkaa ei voi ottaa vastaan ilman henkilökohtaista tilinumeroa, koska palkkaa ei voida maksaa kenenkään muun kuin työntekijän tilille.

Verokortti

Kesätyöstä saamaasi palkkaa varten tarvitset myös verokortin. Kaikki yli 15-vuotiaat saavat joulukuussa tai alkuvuodesta verokortin postitse kotiin. Nuoren verokortissa on koko vuoden tulorajana 10 000 euroa. Jos se on liian paljon tai liian vähän, tilaa uusi verokortti. Näytä verokorttisi tai kopio siitä jokaiselle työnantajallesi. Sinun ei tarvitse antaa verokorttia työnantajalle. (lähde: Verohallinnon verkkosivut, 17.12.2020).

Uuden verokortin tilaus onnistuu OmaVero-verkkopalvelussa (vaatii suomalaiset pankkitunnukset), puhelimitse numerosta 029 497 000 (puhelu on maksullinen) tai käymällä verotoimistossa. Lisätietoja saat Verohallinnon nettisivuilta.

Kesätyövinkkejä muualla verkossa

Nuorten Jyväskylän oppaan lisäksi kesätöihin liittyviä vinkkejä ja neuvoja löytyy paljon. Myös muiden palveluiden oppaisiin kannattaa tutustua, sillä niistä voi bongata jotain, mitä me emme ole hoksanneet laittaa oppaaseemme.

TE-palvelujen kesätyösivu

TE-palvelut eli puhekielessä työkkäri on koonnut sivuilleen kesätöihin liittyvää asiaa: TE-palvelujen Kesätyöt-sivu.

Kesäduuni.org

Kesäduuni.org-sivustolla pääsee tutustumaan vastuullisiin kesätyönantajiin ja sen lisäksi heidänkin sivuillaan on Opas kesätyönhakijalle.

Kunkoululoppuu.fi

Kunkoululoppuu.fi on Suomen suurin ura- ja koulutusvalintoihin, sekä nuoren elämän tärkeisiin asioihin keskittyvä sivusto. Tarjolla tietoa ja oivalluksia koulutuksesta sekä työelämästä. Puhetta rahasta ja oman talouden hallinnasta. Tutustu erityisesti Kesätyö -osioon.

Kesätöihin 14-vuotiaana

Jo 14-vuotiaana on mahdollista tehdä kesätöitä, mutta sopivien paikkojen löytäminen voi joskus olla haastavaa niin nuorena. Nuortenelämä.fi on koonnut sivuilleen koosteen 14-vuotiaille sopivista töistä, joten siihen kannattaa tutustua.

Duunikoutsi-sovellus

Duunikoutsi-sovellus on nuorten työelämävalmentaja, joka auttaa tunnistamaan vahvuuksia ja taitoja sekä haastaa TET-paikan, kesätöiden tai seuraavan unelmatyön hakuun. Lataa Duunikoutsi Google Play Kaupasta tai App Storesta.

Asiasanat: