Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pöytäjalkapallopelin muoviset pelihahmot. Kuva Justus Kovanen
Pääsisältö

Kesätyö on hyvä tapa oppia työelämän pelisääntöjä, mutta tiettyjä perusasioita pitäisi olla hallussa jo kesätyötä aloittaessa:

  • Ole ajoissa. Työpaikalle ajoissa saapuminen jo heti ensimmäisestä päivästä lähtien on tärkeää.
  • Esittele itsesi, kun tapaat uusia ihmisiä työpaikalla.
  • Poissaoloista on aina sovittava työpaikan ohjeiden mukaisesti.
    Töistä ei voi olla pois ilman, että siitä on sovittu esihenkilön kanssa. Jos satut sairastumaan, niin soita heti aamulla työpaikallesi. Työnantaja kertoo tarkemmin, tarvitsetko lääkärintodistuksen vai voiko esihenkilö myöntää sinulle sairaslomaa.
    Jos sinulla on tiedossa joku ennalta sovittu matka tai muu meno, kannattaa tämä ottaa puheeksi työpaikan kanssa jo ennen kesätyön aloitusta. Silloin on helpompi selvittää, onko sinun mahdollista olla tuo aika pois töistä ja voitko esimerkiksi korvata työpäivät jonain muuna ajankohtana.
  • Omat asiat hoidetaan taukojen aikana. Työpäivän aikana on tärkeää keskittyä töihin. Joillain aloilla se voi olla jopa turvallisuuskysymys. Oma puhelin kannattaa siis pitää poissa käsistä silloin, kun et ole tauolla.

Hyviä vinkkejä koottu myös TATin videolle Työelämän pelisäännöt (Youtube).

Työntekijän oikeudet ja velvollisuudet

Työntekijällä on tiettyjä oikeuksia ja velvollisuuksia työpaikalla. Näistä on säädetty työsopimuslaissa ja eri alojen työehtosopimuksissa. Sinulla on siis oikeuksia, joiden mukaan työnantajan pitää toimia. 

Jos joku alempana luetelluista asioista ei toteudu työpaikalla, se kannattaa ottaa asialliseen sävyyn puheeksi työpaikan esihenkilön tai oman ohjaajasi/perehdyttäjäsi kanssa. Ainakin alaikäisenä asiasta kannattaa jutella myös kotiväen kanssa.
Neuvoja voi kysyä myös nuorille suunnatusta Kesäduunari-infosta.

Vastapainona sinulla on velvollisuuksia, joiden mukaan sinun täytyy toimia.

Voit lukea lisää oikeuksista ja velvollisuuksista klikkaamalla sinisten rivien perässä olevaa plus-merkkiä.

Lähde alla oleviin listauksiinTyösuojelu.fi - Oikeudet ja velvollisuudet työssä

Haitari

Työntekijän oikeuksiin kuuluu

Työntekijän velvollisuuksiin kuuluu