Hyvinvointi ja terveys

Hyvinvoinnin tueksi

Lasten ja nuorten liikunta

Lasten ja nuorten liikunta -sivu kokoaa tietoa lapsille ja nuorille suunnatuista liikuntapalveluista. Tarjolla muun muassa maksuton LiikuntaLaturi 13-19-vuotiaille sekä liikuntaneuvontaa.

Ravitsemussuositukset koko väestölle

Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) on koonnut sivuilleen ravitsemussuositukset, jossa on ikäryhmäkohtaisia suosituksia tasapainoiseen syömiseen. Suositukset perustuvat tutkimuksiin eri ravintoaineiden tarpeesta koko elinkaaren aikana. Lisäksi niissä on otettu huomioon laaja tutkimustieto ravintoaineiden vaikutuksesta sairauksien ehkäisyssä ja terveyden edistämisessä.

Chillaa -sovellus

Chillaa on yhdessä nuorten kanssa kehitetty sovellus ihan kaikille suomalaisille nuorille. Se auttaa stressin ja jännityksen lieventämisessä ja itsevarmuuden kehittämisessä. Sovellus tsemppaa sinua oman mielen hallinnassa ja auttaa hankalien asioiden kohtaamisessa. Chillaasta löydät rentoutus- ja mindfullness-harjoituksia, vinkkejä kiperiin tilanteisiin ja tsemppiä muilta nuorilta.

Lataa sovellus joko Play Kaupasta tai AppStoresta.
 

Itsehoito-ohjelmat

Verkossa toimivista itsehoito-ohjelmista voit apua ja tukea esimerkiksi sosiaaliseen jännittämiseen, ahdistukseen, masennukseen tai uniongelmiin.

Sekasin-chat

Sekasin-chatissa voit keskustella mistä tahansa mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät mielenterveyden ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Chat auki maanantaista perjantaihin klo 7-24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15-24.

Nyyti ry

Nyyti ry vahvistaa opiskelijoiden mielen hyvinvointia ja opiskelukykyä. Nyyti tarjoaa tietoa sekä vertaistukea opiskeluhyvinvointiin ja somekanavissa jaetaan opiskelijan arkea helpottavia vinkkejä. 

  Kriisikeskus Mobile

  Kriisikeskus Mobilesta saat kriisiapua seuraavissa tilanteissa: 

  • Olet kokenut jotakin järkyttävää.
  • Olet kokenut menetyksen.
  • Olet kokenut väkivaltaa tai käyttäytynyt itse väkivaltaisesti.
  • Elämässäsi on kriisi.
  • Olet joutunut tai epäilet joutuneesi rikoksen uhriksi.
  • Kohtaat työssäsi asiakkaita, jotka ovat kokeneet kriisin ja haluat konsultoida ja/tai ohjata asiakkaita kriisityöhön.

  Hyvinvointi ja terveys ovat yksilökohtaisia ja laajoja kokonaisuuksia. Molemmat myös koostuvat monista eri palasista. Tälle sivulle on kerätty eri näkökulmista hyödyllisiä sivustoja sekä palveluita hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitoon tai aiheista kysymiseen. Voit hypätä haluamaasi yläotsikkoon seuraavista linkeistä: Murrosikä, Terveydenhuollon palveluita, Mielenterveys- ja päihdepalveluita ja Muita hyvinvointia edistäviä palveluita.

  Murrosikä

  Nuorten Väestöliitto  ja Nuortennetti

  Nuorten Väestöliiton ja Nuortennetin sivustoille on koottu monipuolisesti tietoa murrosikään liittyvästä kasvusta ja kehityksestä, kehomuutoksista, seksuaalisuudesta ja kuukautisista.

   

  Terveydenhuollon palveluita

  Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyspalvelut Jyte

  Jyte tarjoaa palveluja kaiken ikäisille Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten kuntien asukkaille. Voit asioida puhelimitse, toimipisteissä ja sähköisen asiointipalvelun välityksellä. Osa terveydenhuollon palveluista on maksullisia 18 vuotta täyttäneille.

  Kouluterveydenhuolto peruskoululaisille

  Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhuoltoa kaikille peruskoululaisille. Koulun terkkarilla voi asioida, jos haluaa jutella esimerkiksi

  • murrosikään liittyvistä asioista
  • syömätottumuksista
  • lepoon, uneen ja liikuntaan liittyen
  • seurustelusta ja seksuaalisuudesta 
  • päihteidenkäyttöön liittyvistä asioista.

  Terkkarille voi mennä myös silloin, jos oma jaksaminen huolettaa tai tarvitset apua pitkäaikaissairauden ja koulunkäynnin yhteen sovittamisessa. 

  Opiskeluterveydenhuolto (2. aste ja ammattikorkeakoulut)

  Opiskeluterveydenhuolto ylläpitää ja edistää opiskelijoiden hyvinvointia järjestämällä terveydenhoito- ja sairaanhoitopalveluja opiskelijoille sisältäen mm. terveystarkastukset, mielenterveys- ja päihdetyön sekä seksuaaliterveyden edistämisen. 

  Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö YTHS (yliopisto-opiskelijoille)

  YTHS:n terveyden- ja sairaanhoidon palveluihin kuuluvat mm. mielenterveyden palvelut, päihdetyö, seksuaaliterveys, matkailuneuvonta ja suun terveydenhuolto. Opiskelijoiden hyvinvointia ja opiskelukykyä edistävät palvelut ovat opiskeluyhteistyö, terveystarkastukset, opiskeluterveyden tutkimustyö, verkkopalvelut ja sähköinen asiointi.

  Suun terveydenhuolto

  Suun ja hampaiden hoidon sivulta löydät tietoa mm. suunterveydenhuollon ajanvarauksesta, päivystyksestä sekä ohjeita omahoitoon

  Ehkäisy (maksuton alle 20-vuotiaille)

  Jyten sivuille on koottu tietoa ehkäisypalveluista. Kun tarvitset ehkäisyä, ensimmäinen käynti on terveydenhoitajalle. Pari- ja seurustelusuhteessa olevat ovat tervetulleita vastaanotolle yhdessä. Ennen vastaanotolle tuloa on hyvä miettiä, mitä toivoo ehkäisyltä ja tutustua eri vaihtoehtoihin. Jyväskyläläiset alle 20-vuotiaat nuoret saavat raskauden ehkäisyn maksutta. Ehkäisy voi olla ehkäisyrengas tai -pilleri, kierukka, kapseli tai kondomi käytössä olevan valikoiman mukaan.

   

  Mielenterveys- ja päihdepalveluita

  Nuorisovastaanotto 13-22-vuotiaille

  Nuorisovastaanotto on  jyväskyläläisiä nuoria ja heidän läheisiään varten, kun on huolta esimerkiksi

  • päihteistä
  • mielialasta ja ahdistuneisuudesta
  • pelaamisesta
  • seksuaalisuuteen liittyvistä asioista
  • perheen kriisitilanteista
  • nuorten ja vanhempien välisistä ristiriidoista
  • kaveri- ja seurustelusuhteista.

  Nuorten päihde- ja mielenterveystyö

  Nuorten päihde- ja mielenterveystyö on osa Jyväskylän kaupungin oppilas- ja opiskeluhuoltoa. Oppilas- ja opiskelijahuollon psykiatriset erikoissairaanhoitajat auttavat ja tukevat alle 18v. nuoria ja heidän perheitään päihteiden käyttöön, mielenterveyteen liittyvissä asioissa tai netti- ja peliriippuvuutta koskevissa huolissa

  Jyväskylän mielenterveys- ja päihdepalvelut aikuisille

  Aikuisten mielenterveyspalveluita tuottavat terveysasemat, Kriisikeskus Mobile ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin poliklinikat. Mielenterveyttä tukevia palveluita on myös perheneuvolassa, A-poliklinikalla ja perheasiain neuvottelukeskuksessa.

  Avopalveluyksikkö Aino - tukea päihteettömyyteen odotus- ja vauva-aikana

  Avopalveluyksikkö Aino on palvelu sinulle, joka pohdit oman tai läheisesi päihteidenkäytön vaikutuksia lapseen tai raskauteen. Oli huolesi pieni tai suuri, Ainossa ollaan sinua ja vauvaasi varten. Älä jää yksin miettimään, keskustelemalla asiat selkiytyvät. Tule rohkeasti juttelemaan odotus- ja vauva-ajasta sekä päihteidenkäytöstä. Palvelu on maksutonta eikä vaadi lähetettä.
  Voit ottaa yhteyttä chatin kautta tai suoraan Ainon työntekijään, Mari Karjalaiseen: p. 050 412 9094, mari.karjalainen(a)ksetu.fi. Voit ottaa yhteyttä myös nimettömästi.
  Chatin aukioloajat: ma-pe klo 10-19, la-su klo 14-18.

   

  Muita hyvinvointia edistäviä palveluita

  Etsivä nuorisotyö

  Etsivä nuorisotyö on sinua, 15–29-vuotiasta nuorta varten. Etsivän nuorisotyön ohjaajat auttavat sinua selkiyttämään elämäntilannettasi ja tulevaisuudensuunnitelmiasi. Etsivät auttavat, jos

  • et tiedä mistä saisit apua
  • kaipaat tukea tämän hetkisessä elämäntilanteessasi tai tulevaisuuden suunnittelussa
  • kotoa lähteminen ja asioiden hoitaminen tuntuu vaikealta
  • etsit jotain muuta palvelua
  • olet ilman työ- tai opiskelupaikkaa
  •  etsit tekemistä arkeen.

  Ohjaamo Jyväskylä

  Ohjaamo tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia tarjoamalla maksutonta ohjausta eri elämäntilanteisiin sekä koulutukseen, työllistymiseen ja omaan toimeentuloon. Pääset asioimaan ilman ajanvarausta ma-ti klo 12-16 (Gummeruksenkatu 6, 2. kerros).

  Etäpalvelu ke-pe klo 8-16:

  p. 050 311 8877 (myös WhatsApp)
  ohjaamo[at]jyvaskyla.fi
  TE-asiantuntijat: p. 0295 046 005 (ma-pe klo 8-16)

  Tarkasta Ohjaamon viikkolukujärjestyksestä Facebookista tai Instagramista, kuka ammattilainen on minäkin päivänä paikalla.

  Ohjaamo tavoitettavissa myös Discordissa, Keski-Suomen Ohjaamot -serverillä keskiviikkoisin klo 12-13.

  Nuorten Taidetyöpaja

  Nuorten Taidetyöpajalla on mahdollisuus löytää rytmiä ja tekemistä arkeen toiminnallisten pajojen kautta. Pajojen tavoitteena on tukea nuoren työ- ja toimintakykyä. Pajatoiminnalla vahvistetaan samalla nuorta opintoihin, työelämään tai kiinnittymään muihin häntä tukeviin palveluihin.

  Nuorten aikuisten palvelukeskus J-Nappi

  Nuorten aikuisten palvelukeskus J-Nappi on osa Jyväskylän kaupungin aikuissosiaalityötä. Sitä kutsutaan tuttavallisemmin J-Napiksi. Asiakkaitamme ovat ne 18-29-vuotiaat jyväskyläläiset nuoret, jotka haluavat ja tarvitsevat tiivistä, välittävää ja kiinnipitävää ohjausta ja tukea.

  Terveysneuvontapalvelu Visiitti

  Terveysneuvontatyö Visiitti on tarkoitettu pistämällä huumeita käyttäville sekä seksityötä tekeville. Voit vaihtaa maksuttomasti käytetyt neulat ja ruiskut puhtaisiin, pikatestauttaa Hiv:n ja C-hepatiitin, aloittaa Twinrix-rokotesarjan tai saada laboratoriolähetteen sukupuolitautitesteihin. Kaikkia Visiitin palveluja voit käyttää anonyyminä, nimimerkki ja syntymävuosi riittävät asiointiin.    

   

  Apua väkivaltatilanteisiin

  Lähisuhdeväkivaltatyö

  Onko perheessäsi tai lähisuhteissasi väkivaltaa tai sen uhkaa? Oletko huolissasi omasta väkivaltaisesta tai uhkaavasta käyttäytymisestäsi. Jos elät näiden asioiden kanssa, voit  soittaa Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n lähisuhdeväkivaltatyöhön, p. 050 522 3737.
  Lähisuhdeväkivaltatyö on tarkoitettu kaikenikäisille lapsille, naisille ja miehille asuinkunnasta riippumatta. Tämä on paikka, jossa voit puhua lähisuhde- ja perheväkivallasta tai sen uhasta turvallisesti työntekijän kanssa.  Palvelu on sinulle maksutonta eikä vaadi lähetteitä.

  Nollalinja

  Nollalinja on ilmainen ja anonyymi auttava puhelin, jonne voit soittaa mihin kellonaikaan tahansa, vuoden jokaisena päivänä: p. 080 005 005

  Nollalinja auttaa:

  • kaikkia, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa läheisessä ihmissuhteessaan,
  • naisia, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa,
  • väkivaltaa kokeneiden läheisiä,
  • ammattilaisia ja viranomaisia, jotka tarvitsevat neuvoja asiakastyöhönsä.

   Päivystäjinä on ammattilaisia, jotka kuuntelevat, tukevat ja neuvovat sinua vaikeassa tilanteessasi.

  Keijun varjo (15-28-v. tytöille ja nuorille naisille)

  Keijun varjo tarjoaa tukea, jos sinulla keittää joskus yli, olet huolestunut omista tunteistasi tai väkivaltainen käyttäytyminen aiheuttaa itsessäsi tai toisissa pahaa oloa. Palvelu on tarkoitettu 15–28-vuotiaille tytöille ja nuorille naisille, jotka tarvitsevat tukea tunteiden, itsehillinnän ja väkivallan kysymysten kanssa.

  Väkivalta on aina väärin. Se on kuitenkin tavallinen ilmiö ja koskettaa monen ihmisen elämää tavalla tai toisella. On tärkeää tunnistaa väkivallan erilaisia muotoja ja hakea apua, mikäli omat väkivaltaiset tunteet ja teot huolestuttavat.

  Omista tuntemuksista voit jutella anonyymisti Keijun varjo -chatissa, joka päivystää maanantaisin klo 15-17 ja torstaisin klo 14:30-16:30.

  Turvakoti

  Turvakoti on tarkoitettu kaikenikäisille naisille, miehille ja lapsille silloin, kun kotiin jääminen on lähisuhdeväkivallan tai sen uhan vuoksi pelottavaa. Turvakotiin voi tulla yksin tai lasten kanssa mihin vuorokauden aikaan tahansa, asuinkunnasta riippumatta. Turvakodissa oleminen on sinulle maksutonta.

  Jyväskylän Turvakodin yhteystiedot (auki 24/7)

  Osoite: Suuruspääntie 11, 40520 Jyväskylä    
  Puhelinnumero: 050 4688 179

  Turvakodin chat-palvelu

  Valtakunnallisesta chatista tavoitat Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten työntekijät. Aukioloajat:

  • maanantaisin klo 17-19
  • tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 13-15
  • torstaisin klo 13-15 ja 18-20 (teemana vaino)
  • perjantaisin klo 13-15

  Hyvinvoinnin tueksi

  Lasten ja nuorten liikunta

  Lasten ja nuorten liikunta -sivu kokoaa tietoa lapsille ja nuorille suunnatuista liikuntapalveluista. Tarjolla muun muassa maksuton LiikuntaLaturi 13-19-vuotiaille sekä liikuntaneuvontaa.

  Ravitsemussuositukset koko väestölle

  Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) on koonnut sivuilleen ravitsemussuositukset, jossa on ikäryhmäkohtaisia suosituksia tasapainoiseen syömiseen. Suositukset perustuvat tutkimuksiin eri ravintoaineiden tarpeesta koko elinkaaren aikana. Lisäksi niissä on otettu huomioon laaja tutkimustieto ravintoaineiden vaikutuksesta sairauksien ehkäisyssä ja terveyden edistämisessä.

  Chillaa -sovellus

  Chillaa on yhdessä nuorten kanssa kehitetty sovellus ihan kaikille suomalaisille nuorille. Se auttaa stressin ja jännityksen lieventämisessä ja itsevarmuuden kehittämisessä. Sovellus tsemppaa sinua oman mielen hallinnassa ja auttaa hankalien asioiden kohtaamisessa. Chillaasta löydät rentoutus- ja mindfullness-harjoituksia, vinkkejä kiperiin tilanteisiin ja tsemppiä muilta nuorilta.

  Lataa sovellus joko Play Kaupasta tai AppStoresta.
   

  Itsehoito-ohjelmat

  Verkossa toimivista itsehoito-ohjelmista voit apua ja tukea esimerkiksi sosiaaliseen jännittämiseen, ahdistukseen, masennukseen tai uniongelmiin.

  Sekasin-chat

  Sekasin-chatissa voit keskustella mistä tahansa mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät mielenterveyden ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Chat auki maanantaista perjantaihin klo 7-24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15-24.

  Nyyti ry

  Nyyti ry vahvistaa opiskelijoiden mielen hyvinvointia ja opiskelukykyä. Nyyti tarjoaa tietoa sekä vertaistukea opiskeluhyvinvointiin ja somekanavissa jaetaan opiskelijan arkea helpottavia vinkkejä. 

   Kriisikeskus Mobile

   Kriisikeskus Mobilesta saat kriisiapua seuraavissa tilanteissa: 

   • Olet kokenut jotakin järkyttävää.
   • Olet kokenut menetyksen.
   • Olet kokenut väkivaltaa tai käyttäytynyt itse väkivaltaisesti.
   • Elämässäsi on kriisi.
   • Olet joutunut tai epäilet joutuneesi rikoksen uhriksi.
   • Kohtaat työssäsi asiakkaita, jotka ovat kokeneet kriisin ja haluat konsultoida ja/tai ohjata asiakkaita kriisityöhön.