Mitä peruskoulun jälkeen?

Yhteystiedot

Teija Lapinmäki
etsivän nuorisotyön koordinaattori
p. 050 373 4139
teija.lapinmaki(a)jyvaskyla.fi

Tuuli Rissanen
etsivän nuorisotyön ohjaaja
p. 050 400 2155
tuuli.rissanen(a)jyvaskyla.fi

Tällä sivulla on tärkeää tietoa peruskoulua päättäville tai jo peruskoulusta valmistuneille nuorille.

Peruskoulun loppuun suorittaminen

Jos peruskoulusi on jäämässä kesken, tee suunnitelma peruskoulun loppuun suorittamisesta ensisijaisesti oman peruskoulusi kanssa. Ota yhteyttä esimerkiksi omaan opinto-ohjaajaasi.

Peruskoulun voi suorittaa loppuun Gradialla aikuislukiossa, Jyväskylän kristillisellä opistolla tai nettiperuskoulussa Otavan opistossa. Kasvun maisema -toiminnan tarjoama Ysiplus-paja on uudenlainen oppimisväylä, jossa voi suorittaa peruskoulun puuttuvia opintoja 9. luokan jälkeen.

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa?

Jyväskylässä toisen asteen koulutusta tarjoavat:

Yhteishaun tulokset tulevat kesäkuussa ja sen jälkeen alkaa lisähaku vapaaksi jääneille opiskelupaikoille osoitteessa Opintopolku.fi. Jos et saanut opiskelupaikkaa peruskoulun jälkeen, voit hakea opiskelupaikkaa lisähaussa, tai kysyä opiskelupaikkoja suoraan oppilaitoksista.

Oppisopimus on yksi vaihtoehto peruskoulun jälkeisen tutkinnon suorittamiseen. Lisätietoa oppisopimuksesta saat Gradian oppisopimussivulta.

Jos et tiedä mitä haluaisit opiskella tai haluat vahvistaa opiskelutaitojasi ja – valmiuksiasi, voit hakea Valma-koulutukseen tai Kristillisen opiston kymppiluokalle. Valmassa voit myös korottaa peruskoulun päättötodistuksen numeroitasi.

Tekemistä ja toimintaa

Jos sinulla ei ole opiskelupaikkaa peruskoulun jälkeen, tai opintosi syystä tai toisesta keskeytyvät, on hyvä tietää, että Jyväskylässä on monenlaista tekemistä ja toimintaa tarjolla.

Peruskoulun päättäneille nuorille tarkoitettu Kisko työpaja Veturitalleilla tarjoaa mielekästä tekemistä päiviin. Työtoiminnassa tapaa muita nuoria ja pääsee juttelemaan ohjaajien kanssa. Samalla voit suunnitella tulevaisuutta yhdessä ohjaajien kanssa.

Vapaa-ajan tekemiseen ja harrastamiseen liittyen voit etsiä tietoa Jyväskylän kaupungin tapahtuma- ja harrastuskalenterista sekä sivustomme Toimintaa ja tekemistä -osiosta.

Kuntoutuminen

Mikäli sinun ei ole tällä hetkellä mahdollista opiskella terveydentilasi vuoksi, kannattaa selvittää omat oikeutesi sairaslomaan ja kuntoutukseen.

Jos et ole vielä saanut apua terveydellisiin pulmiisi, kannattaa kääntyä oman terveysaseman puoleen. Jos asiasi koskee mielialaa tai päihteitä, oppilashuollon nuorten päihde- ja mielenterveystiimi palvelee alle 18-vuotiaita nuoria. Myös Nuorisovastaanotto palvelee alle 22-vuotiaita nuoria erilaisissa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä pulmissa.

Kelan sivuilta löydät tietoa nuorten kuntoutusrahasta sekä toimeentulosta sairauden pitkittyessä.

Muita linkkejä

Maahanmuuttajien neuvontapiste: Info Gloria

Mikäli koet elämäntilanteesi olevan kriisissä: Kriisikeskus Mobile

Ohjausta ja tukea

Jos peruskoulun jälkeiset asiat tuntuvat epäselviltä ja kaipaat apua tilanteesi selvittämiseen, auttavat Teija ja Tuuli sinua (yhteystiedot infolaatikossa).

 

Yhteystiedot

Teija Lapinmäki
etsivän nuorisotyön koordinaattori
p. 050 373 4139
teija.lapinmaki(a)jyvaskyla.fi

Tuuli Rissanen
etsivän nuorisotyön ohjaaja
p. 050 400 2155
tuuli.rissanen(a)jyvaskyla.fi