Peruskoulun jälkeen
Yhteystiedot
Mari Koljonen
etsivä nuorisotyöntekijä
p. 050 400 2155
mari.koljonen[a]jyvaskyla.fi
Saija Bågman
etsivä nuorisotyöntekijä
p. 050 501 4314
saija.bagman[a]jyvaskyla.fi
Tällä sivulla on tärkeää tietoa peruskoulua päättäville tai jo peruskoulusta valmistuneille nuorille.
Peruskoulun loppuun suorittaminen
Jos peruskoulusi on jäämässä kesken, tee suunnitelma peruskoulun loppuun suorittamisesta ensisijaisesti oman peruskoulusi kanssa. Ota yhteyttä esimerkiksi omaan opinto-ohjaajaasi.
Peruskoulun voi suorittaa loppuun esimerkiksi Gradialla aikuisten perusopetuksessa OKSAssa, Jyväskylän kristillisellä opistolla tai nettiperuskoulussa Otavan opistossa. Jyväskylän kaupungin perusopetuspalveluissa toimivalla Ysiplus-pajalla voi suorittaa peruskoulun puuttuvia opintoja loppuun 9. luokan jälkeen.
Jäitkö ilman opiskelupaikkaa?
Keski-Suomen alueella toisen asteen koulutusta tarjoavat:
- Koulutuskuntayhtymä Gradia (lukiokoulutus sekä ammatillinen koulutus)
- Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Poke
- Normaalikoulun lukio
- Jyväskylän kristillinen opisto
- Jyväskylän palvelualan opisto
- Ammattiopisto Spesia
Yhteishaun tulokset tulevat kesäkuussa ja sen jälkeen alkaa lisähaku vapaaksi jääneille opiskelupaikoille osoitteessa Opintopolku.fi. Jos et saanut opiskelupaikkaa peruskoulun jälkeen, voit hakea opiskelupaikkaa lisähaussa, tai kysyä opiskelupaikkoja suoraan oppilaitoksista. Joillain opiskelualoilla on käynnissä myös jatkuva haku.
Oppisopimus on yksi vaihtoehto peruskoulun jälkeisen tutkinnon suorittamiseen. Lisätietoa oppisopimuksesta saat osoitteesta www.oppisopimus.fi.
Jos et tiedä mitä haluaisit opiskella tai haluat vahvistaa opiskelutaitojasi ja – valmiuksiasi, voit hakea Valma-koulutukseen tai Kristillisen opiston kymppiluokalle. Valmassa voit myös korottaa peruskoulun päättötodistuksen numeroitasi.
Tekemistä ja toimintaa arkeen
Jos sinulla ei ole opiskelupaikkaa peruskoulun jälkeen tai opintosi syystä tai toisesta keskeytyvät, ei kannata jäädä yksin kotiin. Jyväskylässä on tarjolla erilaista toimintaa, jonka kautta saa sisältöä ja rytmiä arkeen.
Kisko-paja on 15-17-vuotialle nuorille suunnattu matalan kynnyksen paja. Pajajakson pituus, sisällöt ja tavoitteet räätälöidään henkilökohtaisesti. Kisko-pajalla työskennellään pienryhmässä ja pajan toimintaan kuuluvat erilaiset ruoanvalmistukseen ja kahvilatöihin liittyvät tehtävät. Pajalle on jatkuva haku, lisätiedot Kisko-pajan nettisivulla.
Akku-ryhmä on avoin kaikille 15-29 vuotiaille nuorille. Vetäjinä toimivat etsivät nuorisotyöntekijät. Ohjelmassa on mm. retkiä, käsillä tekemistä, leppoista liikkumista, vierailuja ja pelailua sekä kahvittelua. Osallistujat pääsevät mukaan ideoimaan sisältöjä. Tarkemmat tiedot ja kokoontumisten sisällöt ovat Akku-ryhmän nettisivulla.
Vapaa-ajan tekemiseen ja harrastamiseen liittyen voit etsiä tietoa Jyväskylän kaupungin tapahtuma- ja harrastuskalenterista.
Kuntoutuminen
Mikäli sinun ei ole tällä hetkellä mahdollista opiskella terveydentilasi vuoksi, kannattaa selvittää omat oikeutesi sairaslomaan ja kuntoutukseen.
Jos et ole vielä saanut apua terveydellisiin pulmiisi, kannattaa kääntyä oman terveysaseman puoleen.
Nuorisovastaanotto palvelee alle 22-vuotiaita nuoria erilaisissa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä pulmissa. Jos sinulla on huolta esimerkiksi päihteistä, mielialasta tai ahdistuneisuudesta, kannattaa ottaa yhteyttä Nuorisovastaanottoon.
Kelan sivuilta löydät tietoa muun muassa nuorten kuntoutusrahasta sekä toimeentulosta sairauden pitkittyessä.
Ohjausta ja tukea
Jos peruskoulun jälkeiset asiat tuntuvat epäselviltä ja kaipaat apua tilanteesi selvittämiseksi, ole yhteydessä etsivään nuorisotyöntekijään (yhteystiedot infolaatikossa). Vaihtoehtoisesti voit käydä jättämässä yhteydenottopyynnön etsivän nuorisotyön nettisivuilla, niin olemme sinuun yhteydessä
Opiskeluasioita tai muita tulevaisuuden vaihtoehtoja voi käydä miettimässä myös Ohjaamo Jyväskylässä. Jyväskylän Ohjaamossa työskentelee TE-asiantuntijoita, ammatinvalintapsykologi, opinto-ohjaajia, sosiaaliohjaaja, uraohjaaja, nuorisonohjaajat ja koordinaattori. Ohjaamon viikkolukujärjestyksestä Instagramista ja Facebookista voi halutessaan tarkistaa, ketkä ovat minäkin päivänä aukioloaikoina tavattavissa.
Ohjaamo palvelee osoitteessa Gummeruksenkatu 6 (sisäänkäynti Multitronic-liikkeen ovesta) sekä puhelimitse 050 311 8877 (myös WhatsApp) ja sähköpostilla ohjaamo[at]jyvaskyla.fi.
Muita linkkejä
Maahanmuuttajien neuvontapiste: Info Gloria
Mikäli koet elämäntilanteesi olevan kriisissä: Kriisikeskus Mobile
Yhteystiedot
Mari Koljonen
etsivä nuorisotyöntekijä
p. 050 400 2155
mari.koljonen[a]jyvaskyla.fi
Saija Bågman
etsivä nuorisotyöntekijä
p. 050 501 4314
saija.bagman[a]jyvaskyla.fi