Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kaksi henkilöä toistensa halauksessa

Omat kaverisuhteet, ihastumiset sekä seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset mietityttävät monen ikäisiä nuoria. Tältä sivulta löytyy erilaisia sivustoja tai palveluita, joissa on tarjolla aiheeseen liittyvää tietoa, neuvontaa tai vertaisryhmiä. Voit hypätä haluamaasi osioon seuraavien linkkien kautta:

 

Kaverit ja ihastuminen

Nuortennetti 

Nuortennetin sivustolla on vinkkejä erilaisiin ihmissuhteisiin liittyviin tilanteisiin. Keskustele -osiossa voit jutella aiheesta toisten nuorten kanssa. Sivustoa ylläpitää MLL.

Nuortenelämä.fi

Tietoa ihmissuhteisiin ja seurusteluun liittyvistä aiheista voit lukea valtakunnalliselta Nuortenelämä.fi -sivustolta.

Kaveritaitoja -ohjelma

Suomen Punaisen Ristin Kaveritaitoja nuorille -hankkeessa on koottu hyvä materiaalipaketti kaveritaitoihin liittyen. Materiaaleissa on tehtäviä ja läsnäoloharjoitteita, joita voi suorittaa ihan omatoimisesti, yhdessä SPR:n kaveritoiminnan vapaaehtoisen kanssa tai sitten ryhmätoiminnassa. Tehtävien aiheina on mm. itsetuntemus, uusiin ihmisiin tutustuminen, yksinäisyys sekä kaveritaidot.
Kokonaisuuden löydät Kaveritaitoja -ohjelman nettisivulta.

Seksi ja seksuaalisuus

Nuorten Väestöliitto

Nuorten Väestöliiton nettisivujen tehtävänä on toimia alle 20-vuotiaiden nuorten tukena seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa. Sivuilta löytyykin paljon luotettavaa tietoa aiheesta.

Nuortenlinkki

Nuortenlinkin nettisivuilla on monipuolisia tietoartikkeleja eri aihepiireistä ja yksi niistä on seksuaalisuus ja sukupuoli.

Jyväskylän Seta ry

Jyväskylän SETA ry. (Jyväskylän seksuaalinen tasavertaisuus ry.) on Jyväskylän ja sen lähiseudun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten etu – ja virkistysjärjestö. Yhdistys pyörittää muun muassa vertaisryhmiä.

Ehkäisy

Jyväskylän kaupunki tarjoaa alle 20-vuotiaille maksuttoman raskauden ja seksitautien ehkäisyn sukupuolesta riippumatta. Myös jälkiehkäisy on maksutonta. Lisätietoa ehkäisyasioista Jyväskylän terveyspalvelujen sivuilta. Kannattaa tutustua myös Hyvä kysymys -palvelun sivuun Mitä ehkäisystä tulisi tietää.

 

Kiusaaminen

Kiusaaminen on aina väärin eikä se ole kiusatun vika. Kiusaamista voi kuitenkin tapahtua esimerkiksi koulussa, harrastuksen parissa tai netissä. Jos sinua kiusataan tai huomaat kiusaamista, kannattaa siitä aina kertoa luotettavalle aikuiselle. Luotettava aikuinen voi olla vaikka oma vanhempi, muu sukulainen, opettaja, harrastuksen ohjaaja tai nuorisotyöntekijä.
Joskus kiusaamista tapahtuu myös opiskelu- tai työpaikassa ja näissäkin tilanteissa asiasta kertominen on tärkeää. 

Nuortennetti

Nuortennetin sivustolla on monipuolista tietoa kiusaamisesta. Katso myös Nuortennetin osio nettikiusaamisesta. Sivustolla on mahdollisuus myös jutella nimettömästi luotettavan aikuisen kanssa chatissa. Tarjolla on myös maksuton Lasten ja nuorten puhelin, jossa voi jutella vaikka kiusaamiseen liittyvistä asioista.

RIKU - Rikosuhripäivystys

RIKU:n turvaohjeet nettiin esittelee selkeästi, kuinka netissä olemisesta voi tehdä turvallisempaa. Sivulla on myös videoita aiheeseen liittyen.

Vieraskielisille vanhemmille suunnatut oppaat koulukiusaamisesta

Etelä-Suomen alueellinen etnisten suhteiden neuvottelukunta 2016-2020 (ETNO) on tehnyt erityisesti vieraskielisille vanhemmille suunnatun selkokielisen oppaan koulukiusaamisesta:

Lisätietoa julkaisuista sekä linkit somalin, arabian ja kurdinkielisiin videoihin Kotouttaminen.fi-sivustolla.

Työterveyslaitos

Työterveyslaitoksen Työpaikkakiusaaminen -sivulla on kattavasti tietoa työpaikkakiusaamisesta. Voit lukea tarkemmin siitä, mikä on kiusaamista, kuinka siihen voi puuttua ja kuinka toimia, jos koet tulleesi kiusatuksi työpaikalla.

 

Apua yksinäisyyteen

Best Buddies -kaveritoiminta

Best buddies -kaveritoiminnassa yhdistetään kehitysvammainen tai muuten ymmärtämisessä ja oppimisessa tukea tarvitseva vapaaehtoinen ja kehitysvammaton vapaaehtoinen yhdenvertaiseen kaveruuteen. Kaveritoiminta on määräaikaista, mutkatonta yhdessäoloa.

Aikuissosiaalityön ryhmätoimintaa

Muun muassa aikuissosiaalityön Yksinäisyys-ryhmä on kaikille yksinäisyyttä kokeville, 18-vuotta täyttäneille avoin ryhmä. Kaikki toiminta on esitelty Jyväskylän kaupungin aikuissosiaalityön nettisivuilla.

SPR:n ystävätoiminta

Punaisen Ristin ystävätoiminnan vapaaehtoiset tuovat iloa yksinäisen arkeen. Voit kysyä Punaisesta Rististä pitkäaikaista ystävää tai kertaluonteista apua.

Meijän kaveri -toiminta

Kaipaatko juttuseuraa, kaveria kahville mukaan tai vaikkapa digikaveria, jonka kanssa chattailla? Meijän mieli -hanke kouluttaa ja välittää koulutettuja Meijän kavereita nuorille aikuisille (15-35) mielenterveystoipujille. Meijän kaverit ovat tavallisia täysi-ikäisiä vapaaehtoistoimijoita, jotka on koulutettu tukemaan nuoria aikuisia mielenterveystoipujia. Kaverin saamiseen ei vaadita diagnoosia ja kaverihakulomakkeen voi täyttää Meijän Mieli -hankkeen nettisivulla

#sutonnähty - kampanja Facebookissa ja Instagramissa

#sutonnähty -kampanjassa on nostettu pieniä arjen tekoja yksinäisyyden vähentämiseksi. Facebookissa ja Instagramissa julkaistiin vuoden ajan viikottain teko, jonka tekemällä voi tehdä hyvää itselleen ja muille.

 

Tukipalveluita haastaviin tilanteisiin


Lähisuhdeväkivaltatyö

Onko perheessäsi tai lähisuhteissasi väkivaltaa tai sen uhkaa? Oletko huolissasi omasta väkivaltaisesta tai uhkaavasta käyttäytymisestäsi. Jos elät näiden asioiden kanssa, voit  soittaa Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry:n lähisuhdeväkivaltatyöhön, p. 050 522 3737.
Lähisuhdeväkivaltatyö on tarkoitettu kaikenikäisille lapsille, naisille ja miehille asuinkunnasta riippumatta. Tämä on paikka, jossa voit puhua lähisuhde- ja perheväkivallasta tai sen uhasta turvallisesti työntekijän kanssa.  Palvelu on sinulle maksutonta eikä vaadi lähetteitä.

Avopalveluyksikkö Aino - apua päihteitä käyttäville raskaus- ja vauva-aikana

Avopalveluyksikkö Aino on palvelu sinulle, joka pohdit oman tai läheisesi päihteidenkäytön vaikutuksia lapseen tai raskauteen. Oli huolesi pieni tai suuri, Ainossa ollaan sinua ja vauvaasi varten. Älä jää yksin miettimään, keskustelemalla asiat selkiytyvät. Tule rohkeasti juttelemaan odotus- ja vauva-ajasta sekä päihteidenkäytöstä. Palvelu on maksutonta eikä vaadi lähetettä.

Voit ottaa yhteyttä chatin kautta tai suoraan Ainon työntekijään, Mari Karjalaiseen: p. 050 412 9094, mari.karjalainen(a)ksetu.fi. Voit ottaa yhteyttä myös nimettömästi.
Chatin aukioloajat: maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 17-19 sekä perjantaisin klo 10-12.

Turvakoti

Turvakoti on tarkoitettu kaikenikäisille naisille, miehille ja lapsille silloin, kun kotiin jääminen on lähisuhdeväkivallan tai sen uhan vuoksi pelottavaa. Turvakotiin voi tulla yksin tai lasten kanssa mihin vuorokauden aikaan tahansa, asuinkunnasta riippumatta. Turvakodissa oleminen on sinulle maksutonta.

Jyväskylän Turvakodin yhteystiedot (auki 24/7)

Osoite: Suuruspääntie 11, 40520 Jyväskylä    
Puhelinnumero: 050 4688 179

Turvakodin chat-palvelu

Valtakunnallisesta chatista tavoitat Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten työntekijät. Aukioloajat:

  • maanantaisin klo 17-19
  • tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 13-15
  • torstaisin klo 13-15 ja 18-20 (teemana vaino)
  • perjantaisin klo 13-15

Kysyttävää -palsta

Nuortenelämä.fi:n ylläpitämälle Kysyttävää -palstalle voit lähettää kysymyksesi anonyymisti. Kysymyksiin saat vastauksen ilmoittamastasi paikkakunnasta riippuen joko paikallisilta asiantuntijoilta Jyväskylästä, muualta suomesta tai Nuortenelämä.fi-sivustolta.
Jyväskylässä kysymyksiin vastaavat nuorisonohjaajien lisäksi terveydenhoitaja, erityisnuorisotekijä sekä Jyväskylän SETA ry:n asiantuntijat.

Palstalla muut lukijat näkevät kysymykset ja voivat kommentoida niitä. Periaatteena on käyttäjien kunnioittaminen sekä ystävällinen ilmapiiri. Jos lähetät kysymyksesi yksityisenä, sitä ei julkaista palstalla.

Palvelusta vastaa Koordinaatti - Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus.

Lasten ja nuorten puhelin ja chat

Lasten ja nuorten puhelin päivystää numerossa 116 111. Voit soittaa puhelimeen ma–pe klo 14–20 ja la–su klo 17–20
Puhelu on täysin ilmainen eikä näy sinun puhelinlaskussa. Puheluita ei myöskään nauhoiteta. Puheluihin, vastaavat vaitiolovelvolliset, vapaaehtoiset aikuiset, joilla on aikaa kuunnella.
Lasten ja nuorten chat päivystää su-ke klo 17-20

Nuorten Väestöliiton seksuaalineuvontachat

Seksuaalineuvontachatissa voit kysyä ja keskustella nimettömästi Väestöliiton työntekijän kanssa seksuaalisuuteen ja seksuaaliseen hyvinvointiin liittyvistä asioista.  Chat on avoinna maanantaisin klo 14 - 16, keskiviikkoisin klo 15 - 17, torstaisin klo 13 - 15 ja perjantaisin klo 12 - 14.

Poikien puhelin ja chat

Väestöliiton Poikien Puhelin on auttava puhelin- ja verkkopalvelu alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille. Puheluihin vastaa aikuinen, ammatillisesti poikien maailmaan perehtynyt mies. Poikien Puhelimessa nuoria autetaan kaikissa elämään liittyvissä pulmissa. Poikien Puhelin päivystää arkisin klo 13–18 numerossa 0800 94 884. Puhelu on soittajalle maksuton ja soittaa voi nimettömänä.
Poikien puhelimen chat on auki ma-pe klo 13-18.

Sexpo-säätiön seksuaalineuvonta

Seksuaalineuvonta-asema tarjoaa maksutonta neuvontaa seksuaalisuuden, seksin ja ihmissuhteiden kysymyksissä. Neuvontaa on saatavilla kasvokkain, Skypen välityksellä, netissä ja puhelimitse. Kaikkiin Sexpon neuvontapalveluihin voi ottaa yhteyttä nimettömästi ja luottamuksellisesti.

Sinuiksi tuki- ja neuvontapalvelu

Sinuiksi-palvelun ammattilaiset antavat tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja identiteettiään pohtiville ihmisille sekä heidän läheisilleen. Yhteydenoton aiheita voivat olla seksuaalinen suuntautuminen, seksi ja seksuaalisuus, sukupuoli-identiteetti sekä sukupuolen ilmaisu.