Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kolme aikuista katsoo asioita tietokoneelta.

TE-palvelut

TE-palvelut (Julkiset työ- ja elinkeinopalvelut) tukee kaiken ikäisiä työnhakijoita työllistymiseen ja työttömyyteen liittyvissä asioissa. Tutustu palveluihin tarkemmin TE-palvelujen nettisivuilla.

Jyväskylässä on käynnistynyt 1.3.2021 alkaen työllisuuden kuntakokeilu. Lue lisää: Jyväskylän seudun työllisyyden kuntakokeilu

Ohjaamo Jyväskylä (alle 30-vuotiaille)

Ohjaamo on alle 30-vuotiaiden matalan kynnyksen palvelu, josta saa ohjausta ja neuvontaa muun muassa työhon, koulutukseen, vapaa-aikaan, asumiseen, hyvinvointiin ja muihin arjen asioihin.

Avoinna ilman ajanvarausta:

ma-ti klo 12-17
ke-to klo 12-16
Osoite: Asemakatu 4, 2. kerros (Nuorten talo)

Etäpalvelu arkisin klo  9-16

p. 050 311 8877 (soitto, tekstari, whatsapp)
ohjaamo[at]jyvaskyla.fi

Tarkasta Ohjaamon viikkolukujärjestyksestä Facebookista tai Instagramista, kuka ammattilainen on minäkin päivänä paikalla.

Työpaikan etsiminen ja työnhaku ovat lähes jokaisella edessä jossain vaiheessa. Ensimmäisiä kesä- tai muita työpaikkoja hakiessa voi tuntua hankalalta tietää, mistä aloittaa. Tälle sivulle on koottu hyödyllisiä sivustoja ja palveluja, jotka auttavat työnhaussa eteenpäin.

Myös TE-palvelun Vinkkejä työnhakuun -sivuun kannattaa tutustua.

Mistä työpaikkoja löytää?

Työnhakusivustoja

Läheskään kaikkia avoimia työpaikkoja ei ilmoiteta työnhakusivustoille. Voit olla yhteydessä sinua kiinnostavaan työpaikkaan tai yritykseen ja kysyä olisiko heillä tarvetta sinun kaltaiselle työntekijälle.

Työpaikkoja kannattaa kysellä myös sukulaisten ja tuttavien kautta.

 

Hakemus ja CV

Hyvä työhakemus on aina tehty juuri haettavaa työpaikkaa varten ja työhakemuksen liitteeksi kuuluu CV eli ansioluettelo. Hakemuksessa on tarkoitus kertoa tiiviisti, miksi olet kiinnostunut kyseisestä työpaikasta ja miksi juuri sinä olisit sopivin valinta. CV:hen laitetaan tiedot koulutuksesta, työkokemuksesta sekä muusta osaamisesta.

Tavallisimmin hakemus pyydetään lähettämään sähköpostin liitteenä tai täyttämään tiedot verkkolomakkeen kautta. Joskus hakemus saatetaan kuitenkin vaatia videomuodossa. Videohakemus voi olla myös hyvä tapa erottua muista hakijoista.

Alla olevista linkeistä saat vinkkejä hyvän hakemuksen ja CV:n tekoon sekä kirjallisena että videomuodossa.

Kirjallinen hakemus

TE-palvelut - Kirjoita työhakemus ja CV (sivustolla on myös esitelty perinteiset mallipohjat)

Videohakemus

Vastuullinen kesäduuni - Tekisinkö videohakemuksen?

Duunitori - 6 vinkkiä videohakemuksen tekoon

 

Työnteko alle 18-vuotiaana

Jo 14-vuotias saa ottaa vastaan sellaisen kevyen työn, joka ei haittaa hänen koulunkäyntiään eikä vahingoita terveyttä tai kehitystä. Työhön saadaan ottaa henkilö, joka on täyttänyt 15 vuotta ja joka on suorittanut oppivelvollisuutensa. Jos 15-vuotias ei ole suorittanut oppivelvollisuuttaan, pätee häneen samat säännöt kuin 14-vuotiaaseen.

Laki nuorista työntekijöistä (Finlex)

Töitä 14-vuotiaalle (Nuortenelämä.fi)

Töitä 15-vuotiaalle (Nuortenelämä.fi)

Jyväskylässä alle 18-vuotiaille sopivia töitä voi löytää esimerkiksi Jyvässeudun 4H yhdistyksen kautta.

 

Yrittäjyys

4H-yritys

13-28-vuotiaille tarkoitettu 4H-yritys antaa mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä turvallisesti ja ohjatusti. 4H-yritys on keino tienata rahaa, mutta elinkeinosta ei ole kysymys. Yritys on harrastustoimintaa ja etenet siinä aina omaan tahtiisi. Oma 4H-yritys on hyvä tapa selvittää, sopiiko yrittäminen sinulle. Lisätietoja Jyvässeudun 4H yhdistyksen nettisivuilla.

Yrityspalvelut

Yrityspalvelut -nettisivu kokoaa tietoa tukipalveluista jo yritystoimintaa pyörittäville ja yrittäjäksi ryhtymistä suunnitteleville.

Työelämään siirtymisen tukena

Nuorten Taidetyöpaja

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen Nuorten Taidetyöpaja tarjoaa valmennus-, ohjaus- ja opetuspalveluja  15-29-vuotiaille jyväskyläläisille nuorille aikuisille. Toiminnallisissa pajoissa harjoitellaan työelämätaitoja, pysähdytään oman elämän ja hyvinvoinnin taitojen äärelle sekä suunnitellaan omaa tulevaisuutta yksilö- ja ryhmävalmennuksen avulla. Lisätiedot Nuorten taidetyöpajan nettisivuilta.

Music Against Drugs ry:n INK-tiimi

Music Against Drugs ry (MAD) tarjoaa eri taustoista tuleville 18–29-vuotiaille nuorille tiimiharjoittelujaksoja Jyväskylässä. Tiimiharjoittelun voi suorittaa esimerkiksi työkokeiluna, oppilaitosharjoitteluna (työssäoppiminen) tai vapaaehtoisena. Jakson aikana työskennellään tiimeissä, jonka myötä harjoittelijoilla on mahdollisuus vahvistaa yhteistyötaitojaan, oppia tiimin muilta jäseniltä ja jakaa omaa osaamistaan muille. Lisätiedot MAD:n nettisivuilta.

Uraverkosto

Uraverkosto on kolmen työllisyyspoliittisen hankkeen innostunut ja muutosjoustavuudesta kiinnostunut kehittämistiimi, joka toimii verkostoyhteistyön periaattein. 
Uraverkosto toimii Kansalaistoiminnankeskus Mataralla. Sen valmennuspalvelut on tarkoitettu työttömille asiakkaille ja valmennustoimintaan osallistuminen on maksutonta. Uraverkosto toimii ja tarjoaa henkilökohtaista uraohjausta sekä toiminnallisia tiimi- ja ryhmävalmennuksia ympäri vuoden.

Löytöretki työttömille

Jyvälän Setlementin Löytöretki tarjoaa vertais- ja harrastustoimintaa työttömille. Toiminnassa keskitytään myönteisiin asioihin ja omien voimavarojen ja vahvuuksien etsimiseen.

Löytöretken toiminta on avointa, vapaaehtoista ja osallistujille maksutonta. Sisällöt muotoutuvat osallistujien ja ohjaajan ideoiden ja toiveiden pohjalta. Menetelminä mm. keskustelu, toiminnalliset ja luovat tehtävät sekä retket. Mukaan toimintaan voi mennä milloin vain. Löytöretken nettisivuilla on toimintakalenteri sekä ohjaajien yhteystiedot.