Hyppää pääsisältöön
Kuva
Säästöpossu. Kuva Pirjo Ala-Hynnilä
Pääsisältö

Haluaisitko hankkia omaa rahaa? Onko sinulla mielessä asia, jota varten haluaisit kerryttää säästöjä? Tässä joitain vinkkejä, miten voi tienata taskurahaa alaikäisenä:

  • Saatko kotoa viikko- tai kuukausirahaa? Laita siitä säästöön joka kerta pieni osa.
    Kannattaa myös kysyä vanhemmilta, sukulaisilta tai perheeltäsi pieniä ylimääräisiä kotitöitä, joita tekemällä voisit ansaita hieman taskurahaa tai korotettua viikkorahaa. 
  • Kysele naapureilta ja sukulaisilta, olisiko heillä sinulle jotain hommaa pientä korvausta vastaan. Se voisi olla koiran ulkoilutusta, nurmikon leikkausta, kevyitä pihatöitä, polttopuiden pinoamista ja vastaavaa. 
  • Yhdistykset saattavat palkata nuoria esimerkiksi kerhonohjaajiksi tai apuohjaajiksi. Voit kysellä mahdollisuuksia suoraan eri yhdistyksistä.
    Jyväskylässä kerhonohjaajia palkkaa ainakin Jyvässeudun 4H-yhdistys
  • Jyväskylässä on mahdollista perustaa 4H-yritys jo 13-vuotiaana. Jyvässeudun 4H-yhdistys kouluttaa 4H-yrittäjyyteen ja tarjoaa tukea yritystoiminnan aloitukseen sekä pyörittämiseen.
    Pääset kokeilemaan yrittäjyyttä turvallisesti ja voit mahdollisesti tienata rahaa tarjoamalla omaa osaamistasi muiden käyttöön!
  • Syksyisin voit kerätä ja myydä marjoja. 
  • Kerää ja palauta tyhjiä panttipulloja ja -tölkkejä. 
  • Omia tarpeettomaksi käyneitä tavaroita ja vaatteita voi myydä kirpputoreilla tai nettikirppareilla. Tähän tulee pyytää lupa omilta vanhemmilta.
    Jos pitkäaikaisen kirppispöydän ylläpito tuntuu raskaalta, on keväisin ja kesäisin yleensä erilaisia lyhytkestoisia, pop up -tyyppisiä kirppistapahtumia. 
  • Heti alkuvuodesta kannattaa alkaa etsiä kesätyötä. Osan kesätyössä tienatuista rahoista voi pistää vaikka säästöön odottamaan isompaa hankintaa. Lisätietoa ja vinkkejä kesätöihin liittyen voit lukea Nuorten Jyväskylän Kesätyöoppaasta.

Laki nuorista työntekijöistä

Laissa on säädetty erikseen pykäliä, jotka koskevat nuoria työntekijöitä eli alle 18-vuotiaita. Laissa on jonkin verran rajoituksia siihen, minkälaisissa töissä saa työskennellä, minkä pituisia työpäivät saavat olla ja mihin kellonaikoihin työtä saa tehdä.

Poikien puhelimen videolla kerrotaan asiasta myös: Työt - Voiks niitä tehä alaikäisenä?

Millaisia töitä voi tehdä 14-vuotiaana?

Sinun on mahdollisuus saada kevyttä työtä jo sen kalenterivuoden aikana, jolloin täytät 14-vuotta. Laki nuorista työntekijöistä määrittelee, että työ ei saa vahingoittaa sinun terveyttäsi tai kehitystä eikä aiheuttaa haittaa koulunkäynnille. 

Alle 15-vuotiaiden kohdalla laki määrää, että 

  • työtä voi tehdä enintään puolet koulujen loma-ajoista. 
  • työaika koulujen loma-aikana saa olla enintään seitsemän tuntia vuorokaudessa ja 35 tuntia viikossa. 
  • Koulun ohella työtä saa tehdä vain tilapäisesti ja lyhytaikaisina työsuorituksina. 
  • Alaikäisten töiden tekemistä iltaisin on rajoitettu ja yötyö on kokonaan kielletty. 
  • työsopimuksen voi tehdä huoltaja ja vain huoltajan antamalla luvalla nuori itse.

Nuorille soveltuvista kevyistä töistä on koottu esimerkkilista sosiaali- ja terveysministeriön toimesta: Nuorille sopivia kevyitä töitä (Finlex)

Millaisia töitä voi tehdä 15-vuotiaana?

Jos olet täyttänyt 15 vuotta ja suorittanut perusopetuksen oppimäärän, sinut voidaan palkata kokoaikaiseen työsuhteeseen.
Jos sinulla on vielä peruskoulu kesken, sinua koskevat samat työaikalait, kuin 14-vuotiaita.

15 vuotta täyttäneen työajan kesto voi olla sama kuin täysi-ikäisten. Myös ylitöiden tekeminen on sallittua tietyin rajoituksin.

Saat allekirjoittaa työsopimuksen itse täytettyäsi 15. Huoltajalla on kuitenkin oikeus purkaa alaikäisen työntekijän työsopimus, jos purkaminen on tarpeellista tämän kasvatuksen, kehityksen tai terveyden takia.

Alaikäisen työntekijän kohdalla on kuitenkin vielä joitain rajoituksia työaikojen kanssa:

  • Alle 18-vuotiaan työntekijän työaika ei kuitenkaan saa ylittää yhdeksää tuntia vuorokaudessa eikä 48 tuntia viikossa. 
  • Jos olet vielä peruskoulussa, saa päivittäinen työaika olla koulun vapaapäivinä enintään seitsemän tuntia ja koulupäivinä enintään kaksi tuntia. Koulupäivän ja työajan pituus yhteensä ei saa kuitenkaan ylittää kahdeksaa tuntia eikä viikoittainen työaika 12 tuntia.

Jos haluat tutustua lähteenä käytettyyn lakiin kokonaisuudessaan, se löytyy Finlexin sivuilta: Laki nuorista työntekijöistä (Finlex)

Hyödyllisiä linkkejä

Alaikäisen työsuhde, Työelämään.fi 

Nuori työntekijä, Työsuojelu.fi

Alasivu