Kiusaaminen nuorilla
Kiusaaminen on aina väärin eikä se ole kiusatun vika. Kiusaamista voi kuitenkin tapahtua esimerkiksi koulussa, harrastuksen parissa tai netissä. Jos sinua kiusataan tai huomaat kiusaamista, kannattaa siitä aina kertoa luotettavalle aikuiselle. Luotettava aikuinen voi olla vaikka oma vanhempi, muu sukulainen, opettaja, harrastuksen ohjaaja tai nuorisotyöntekijä.
Joskus kiusaamista tapahtuu myös opiskelu- tai työpaikassa ja näissäkin tilanteissa asiasta kertominen on tärkeää.
Nuortennetti
Nuortennetin sivustolla on monipuolista tietoa kiusaamisesta. Katso myös Nuortennetin osio nettikiusaamisesta. Sivustolla on mahdollisuus myös jutella nimettömästi luotettavan aikuisen kanssa chatissa. Tarjolla on myös maksuton Lasten ja nuorten puhelin, jossa voi jutella vaikka kiusaamiseen liittyvistä asioista.
RIKU - Rikosuhripäivystys
RIKU:n turvaohjeet nettiin esittelee selkeästi, kuinka netissä olemisesta voi tehdä turvallisempaa. Sivulla on myös videoita aiheeseen liittyen.
Vieraskielisille vanhemmille suunnatut oppaat koulukiusaamisesta
Etelä-Suomen alueellinen etnisten suhteiden neuvottelukunta 2016-2020 (ETNO) on tehnyt erityisesti vieraskielisille vanhemmille suunnatun selkokielisen oppaan koulukiusaamisesta:
- selkosuomi
- lättläst svenska (selkoruotsi)
- ру́сский (venäjä)
- eesti (viro)
- af soomaali (somali)
- عربية (arabia)
- kurdî (kurmandzi)
- English (englanti)
Lisätietoa julkaisuista sekä linkit somalin, arabian ja kurdinkielisiin videoihin Kotouttaminen.fi-sivustolla.
Työterveyslaitos
Työterveyslaitoksen Työpaikkakiusaaminen -sivulla on kattavasti tietoa työpaikkakiusaamisesta. Voit lukea tarkemmin siitä, mikä on kiusaamista, kuinka siihen voi puuttua ja kuinka toimia, jos koet tulleesi kiusatuksi työpaikalla.