Hyppää pääsisältöön
Kuva
Nuoret istuvat Veturitallien ulkoseinän vieressä. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääsisältö

Tällä sivulla on tietoa peruskoulua päättäville tai jo peruskoulusta valmistuneille nuorille.

Peruskoulun loppuun suorittaminen

Jos peruskoulusi on jäämässä kesken, tee suunnitelma peruskoulun loppuun suorittamisesta ensisijaisesti oman peruskoulusi kanssa. Ota yhteyttä esimerkiksi omaan opinto-ohjaajaasi.

Peruskoulun voi suorittaa loppuun esimerkiksi Gradialla aikuisten perusopetuksessa OKSAssa, Jyväskylän kristillisellä opistolla tai nettiperuskoulussa Otavan opistossa. Jyväskylän kaupungin perusopetuspalveluissa toimivalla Ysiplus-pajalla voi suorittaa peruskoulun puuttuvia opintoja loppuun  9. luokan jälkeen.

Jäitkö ilman opiskelupaikkaa?

Keski-Suomen alueella toisen asteen koulutusta tarjoavat:

Yhteishaun tulokset tulevat kesäkuussa ja sen jälkeen alkaa lisähaku vapaaksi jääneille opiskelupaikoille osoitteessa Opintopolku.fi. Jos et saanut opiskelupaikkaa peruskoulun jälkeen, voit hakea opiskelupaikkaa lisähaussa, tai kysyä opiskelupaikkoja suoraan oppilaitoksista. Joillain opiskelualoilla on käynnissä myös jatkuva haku.

Oppisopimus on yksi vaihtoehto peruskoulun jälkeisen tutkinnon suorittamiseen. Lisätietoa oppisopimuksesta saat osoitteesta www.oppisopimus.fi

Jos et tiedä mitä haluaisit opiskella, haluat vahvistaa opiskelutaitojasi tai korottaa päättötodistuksen numeroita voit hakea TUVA-koulutukseen.

Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus eli TUVA on tarkoitettu oppivelvollisuusikäisille sekä muille toisen asteen tutkintoa vailla oleville, jotka tarvitsevat valmentavaa koulutusta.

Tekemistä ja toimintaa arkeen

Jos sinulla ei ole opiskelupaikkaa peruskoulun jälkeen tai opintosi syystä tai toisesta keskeytyvät, ei kannata jäädä yksin kotiin. Jyväskylässä on tarjolla erilaista toimintaa, jonka kautta saa sisältöä ja rytmiä arkeen.

Kisko-paja on 15-17-vuotialle nuorille suunnattu matalan kynnyksen paja. Pajajakson pituus, sisällöt ja tavoitteet räätälöidään henkilökohtaisesti. Kisko-pajalla työskennellään pienryhmässä ja pajan toimintaan kuuluvat erilaiset ruoanvalmistukseen ja kahvilatöihin liittyvät tehtävät. Pajalle on jatkuva haku, lisätiedot Kisko-pajan nettisivulla.
 

Akku-ryhmä on avoin kaikille 15-29 vuotiaille nuorille. Vetäjinä toimivat etsivät nuorisotyöntekijät. Ohjelmassa on mm. retkiä, käsillä tekemistä, leppoista liikkumista, vierailuja ja pelailua sekä kahvittelua. Osallistujat pääsevät mukaan ideoimaan sisältöjä. Tarkemmat tiedot ja kokoontumisten sisällöt ovat Akku-ryhmän nettisivulla.

Vapaa-ajan tekemiseen ja harrastamiseen liittyen voit etsiä tietoa Jyväskylän kaupungin tapahtuma- ja harrastuskalenterista.

Kuntoutuminen

Mikäli sinun ei ole tällä hetkellä mahdollista opiskella terveydentilasi vuoksi, kannattaa selvittää omat oikeutesi sairaslomaan ja kuntoutukseen.

Jos et ole vielä saanut apua terveydellisiin pulmiisi, kannattaa kääntyä oman terveysaseman puoleen.

Nuorisovastaanotto palvelee alle 22-vuotiaita nuoria erilaisissa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä pulmissa. Jos sinulla on huolta esimerkiksi päihteistä, mielialasta tai ahdistuneisuudesta, kannattaa ottaa yhteyttä Nuorisovastaanottoon. 

Kelan sivuilta löydät tietoa muun muassa nuorten kuntoutusrahasta sekä toimeentulosta sairauden pitkittyessä.

Muita linkkejä

Monikielinen palvelupiste: International Jyväskylä - Info Center

Mikäli koet elämäntilanteesi olevan kriisissä: Kriisikeskus Mobile

Ohjausta ja tukea etsivästä nuorisotyöstä

Jos peruskoulun jälkeiset asiat tuntuvat epäselviltä ja kaipaat apua tilanteesi selvittämiseksi, voit olla yhteydessä etsivään nuorisotyöntekijään:

Saana Karnisto
etsivä nuorisotyöntekijä
p. 050 311 8169
saana.karnisto(at)jyvaskyla.fi

Maria Koivuvirta
etsivä nuorisotyöntekijä
p. 0400 523 049
maria.e.koivuvirta(at)jyvaskyla.fi

Vaihtoehtoisesti voit käydä jättämässä yhteydenottopyynnön etsivän nuorisotyön nettisivuilla, niin olemme sinuun yhteydessä.

Jos et tiedä mistä aloittaa, aloita Ohjaamosta!

Opiskeluasioita tai muita tulevaisuuden vaihtoehtoja voi käydä miettimässä myös Ohjaamo Jyväskylässä.

Ohjaamo Jyväskylässä työskentelee opinto-ohjaajia, sosiaaliohjaaja, yksilövalmentaja, nuorisonohjaajat, TE-asiantuntija ja koordinaattori. Ohjaamon viikkolukujärjestyksestä Instagramista ja Facebookista voi halutessaan tarkistaa, ketkä ovat minäkin päivänä aukioloaikoina tavattavissa.
Jos olet oppivelvollinen, mutta olet jäänyt ilman opiskelupaikkaa, opintosi ovat keskeytyneet tai ne ovat keskeytymässä, sinua auttaa koordinoiva opinto-ohjaaja Teija Hankilanoja-Lesonen.

Ohjaamo palvelee Nuorten talossa osoitteessa Asemakatu 4 (2. kerros) sekä puhelimitse  050 311 8877 (puhelut, viestit ja WhatsApp) ja sähköpostilla ohjaamo[at]jyvaskyla.fi.

Lisätiedot ja aukioloajat: Ohjaamo Jyväskylän nettisivu