Hyppää pääsisältöön
Kuva
Maapallo puettuna aurinkolaseihin passin vieressä. Kuva Justus Kovanen
Pääsisältö

Opiskelemaan ulkomaille

Jos olet jo opiskelemassa oppilaitoksesi, voi sinulla olla mahdollisuus päästä ulkomaille opiskelijavaihdon kautta. Kannattaa tiedustella vaihtoehtoja oman oppilaitoksesi kansainvälisyysasioista vastaavalta henkilöltä.

Mikäli et ole tällä hetkellä opiskelijana, voit kuitenkin pyrkiä opiskelemaan ulkomaille. Seuraavilta sivustoilta löydät tärkeää tietoa omaehtoiseen ulkomailla opiskeluun liittyen.

Maailmalle.net

Maailmalle.net -sivustolle on koottu maakohtaisia oppaita ulkomailla opiskeluun sekä vastauksia yleisimpiin aiheeseen liittyviin kysymyksiin.

UWC (United World Colleges)

UWC:n kautta voi suoritta lukio-opintoja ulkomailla. Tällä hetkellä UWC-kouluja on yhteensä 18 ja ne sijoittuvat neljälle eri mantereelle. Koulut tarjoavat International Baccalaureate (IB) -tutkintoa. UWC-kouluihin haetaan kerran vuodessa (tammikuu) ja hakijan tulee olla 1. vuoden lukio-opiskelija. Tarkempia ohjeita ja lisätietoa UWC:n Hakijalle-sivulla.

Kelan tuet ulkomailla opiskeluun

Kelan sivuilla kerrotaan tarkemmin, missä tilanteissa olet oikeutettu opintotukeen opiskellessasi ulkomailla.

Tutkintojen tunnustaminen ja kansainvälinen vertailu

Tutkintojen tunnustamisella tarkoitetaan päätöstä siitä, millaisen kelpoisuuden toisessa maassa suoritettu tutkinto antaa työtä tai opiskelupaikkaa haettaessa. Tutkintojen tunnustamisesta vastaavat Suomessa eri tarkoituksissa eri tahot. Tutkintojen tunnustaminen ja kansainvälinen vertailu -sivu kokoaa tietoa aiheesta.

Viisumi ja oleskelulupa

Suomen ulkoministeriön sivuilla on tietoa ulkomailla oleskeluun vaadittaviin lupiin.


Työnteko ulkomailla

Työskentely ulkomailla laajentaa kielitaitoa ja kerryttää arvokasta kokemusta eri maiden työkulttuureista. Tälle sivulle kerätyt linkit kokoavat hyödyllistä tietoa ja vaihtoehtoja ulkomailla työskentelyyn.

Au pair (Nuortenelämä.fi)

Au pairina työskentely tarkoittaa asumista ulkomailla paikallisessa perheessä ja osallistumista sen arkeen. Nuortenelämän Au pair -sivulta löytyy yleistietoa aiheesta sekä Au pair -työn välitysorganisaatioita listattuna.

Töihin tai harjoitteluun ulkomaille (TE-palvelut)

TE-palveluiden sivulta kannattaa lukea, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon suunnitellessa työnhakua tai harjoittelupaikkaa ulkomailta. Esimerkiksi Kysymyksiä ja vastauksia -sivulta löytyy jo valmiiksi vastauksia eri tilanteisiin ja muun muassa siihen, miten työpaikan ulkomailta voi löytää.  Maastamuuttajan muistilista muistuttaa, mitä asioita olisi huomioitava ulkomaille muuttaessa. 

Vapaaehtoistyö ulkomailla

Vapaaehtoistyö ulkomailla kartuttaa uusien kokemusten myötä myös työkokemusta, vaikka vapaaehtoistyö onkin palkatonta. Lue lisää vaihtoehdoista Maailmalle.net -sivulta.

 

Nuorten taidetyöpajan kansainvälinen ja monikulttuurinen toiminta

Nuorten taidetyöpajalta voi lähteä European Voluntary Service (EVS) -vapaaehtoistyöhön Saksaan ja Unkariin.

Lähtijät saavat Nuorten taidetyöpajalta valmennuksen lähtöön. Myös vapaaehtoistyöjaksoa ja paluuta tuetaan vahvasti. Nuorten Taidetyöpajalla järjestetyssä valmennuksessa nuoret saavat  mm. kielen opetusta, vahvistusta vapaaehtoistyössä tarvittaviin taitoihin ja ymmärrystä kulttuurien välisiin kohtaamisiin.

Lisätietoa: Kansainvälinen ja monikulttuurinen toiminta Nuorten taidetyöpajalla

Asiasanat:  
työnhaku
kansainvälisyys
opiskelu