Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kolme aikuista katsoo asioita tietokoneelta. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääsisältö

Työpaikan etsiminen ja työnhaku ovat lähes jokaisella edessä jossain vaiheessa. Ensimmäisiä kesä- tai muita työpaikkoja hakiessa voi tuntua hankalalta tietää, mistä aloittaa. Tälle sivulle on koottu hyödyllisiä sivustoja ja palveluja, jotka auttavat työnhaussa eteenpäin.

Jos olet jäänyt tai jäämässä työttömäksi, voit ilmoittautua työnhakijaksi.
Ohjeet työnhakijaksi ilmoittautumiseen löydät Jyväskylän kaupungin työllisyyspalveluiden sivuilta.

Mistä työpaikkoja löytää?

Työnhakusivustoja

Läheskään kaikkia avoimia työpaikkoja ei ilmoiteta työnhakusivustoille. Voit olla yhteydessä sinua kiinnostavaan työpaikkaan tai yritykseen ja kysyä olisiko heillä tarvetta sinun kaltaiselle työntekijälle.

Työpaikkoja kannattaa kysellä myös sukulaisten ja tuttavien kautta.

Henkilöstövuokraus

Suomessa toimii useita henkilöstövuokrausta tarjoavia yrityksiä ja kesätyöpaikkoja voi saada myös niin sanottuna vuokratyöläisenä. Tämä tarkoittaa sitä, että solmit työsuhteen henkilöstövuokrausta tekevän yrityksen kanssa, mutta itse työ suoritetaan asiakasyrityksen tiloissa ja välineillä. Henkilöstövuokrausta tarjoava yritys siis vuokraa sinun työpanoksesi omalle asiakasyritykselleen.
Vuokratyöpaikoissa suositaan usein jo 18-vuotta täyttäneitä työnhakijoita.

Lisää alan yrityksiä löytää verkon hakupalveluista hakusanalla "henkilöstövuokraus".

Hakemus ja CV

Hyvä työhakemus on aina tehty juuri haettavaa työpaikkaa varten ja työhakemuksen liitteeksi kuuluu CV eli ansioluettelo. Hakemuksessa on tarkoitus kertoa tiiviisti, miksi olet kiinnostunut kyseisestä työpaikasta ja miksi juuri sinä olisit sopivin valinta. CV:hen laitetaan tiedot koulutuksesta, työkokemuksesta sekä osaamisesta.

Tavallisimmin hakemus pyydetään lähettämään sähköpostin liitteenä tai täyttämään tiedot verkkolomakkeen kautta. Joskus hakemus saatetaan kuitenkin vaatia videomuodossa. Videohakemus voi olla myös hyvä tapa erottua muista hakijoista.

Alla olevista linkeistä saat vinkkejä hyvän hakemuksen ja CV:n tekoon sekä kirjallisena että videomuodossa.

Jyväskylän kaupungin työllisyyspalvelut tarjoaa vinkit työnhakuun. Sivulta löydät ohjeet sekä mallin miten laadit laadukkaan CV:n ja hakemuksen.

Videohakemus

Vastuullinen kesäduuni - Tekisinkö videohakemuksen?

Duunitori - 6 vinkkiä videohakemuksen tekoon

 

Työnteko alle 18-vuotiaana

Jo 14-vuotias saa ottaa vastaan sellaisen kevyen työn, joka ei haittaa hänen koulunkäyntiään eikä vahingoita terveyttä tai kehitystä. Työhön saadaan ottaa henkilö, joka on täyttänyt 15 vuotta ja joka on suorittanut oppivelvollisuutensa. Jos 15-vuotias ei ole suorittanut oppivelvollisuuttaan, pätee häneen samat säännöt kuin 14-vuotiaaseen.

Laki nuorista työntekijöistä (Finlex)

Töitä 14-vuotiaalle (Nuortenelämä.fi)

Töitä 15-vuotiaalle (Nuortenelämä.fi)

Jyväskylässä alle 18-vuotiaille sopivia töitä voi löytää esimerkiksi Jyvässeudun 4H yhdistyksen kautta.

 

Yrittäjyys

4H-yritys

13-28-vuotiaille tarkoitettu 4H-yritys antaa mahdollisuuden kokeilla yrittäjyyttä turvallisesti ja ohjatusti. 4H-yritys on keino tienata rahaa, mutta elinkeinosta ei ole kysymys. Yritys on harrastustoimintaa ja etenet siinä aina omaan tahtiisi. Oma 4H-yritys on hyvä tapa selvittää, sopiiko yrittäminen sinulle. Lisätietoja Jyvässeudun 4H yhdistyksen nettisivuilla.

Palveluita ja neuvontaa yrityksille

Jyväskylän kaupungin sivu kokoaa tietoa tukipalveluista jo yritystoimintaa pyörittäville ja yrittäjäksi ryhtymistä suunnitteleville: Palvelut yrityksille

Työllisyyspalvelut

Jyväskylän työllisyyspalvelut auttavat alle 30-vuotiaita nuoria työnhaussa ja opintoihin suuntaamisessa. Jokainen nuori saa omavalmentajan, jolle voi soittaa suoraan tai jättää yhteydenottopyynnön oma-asiointipalvelussa verkossa. Omavalmentajan kanssa voit pohtia millainen työ- tai opiskelupaikka voisi olla sinun juttusi. Tämän tueksi laadit työllistymissuunnitelman yhdessä omavalmentajan kanssa. Omavalmentaja kertoo sinulle miten haet työttömyysetuutta sekä mitä oikeuksia ja velvollisuuksia sinulla työnhakijana. 

Voit tulla työllisyyden palvelutorille ilman ajanvarausta arkisin klo 9-15.30.
Palvelutorilla voit käydä keskustelemassa työnhaun vinkeistä, päivittämässä CV:n tai laatimassa kokonaan uudet työnhakuasiakirjat.

Voit myös soittaa päivystysnumeroon p. 014 266 0134. Työntekijät ovat paikalla nuoria varten joten sinun ei tarvitse jännittää soittamista.
Vastaamme puheluihin arkisin klo 9-15.

Jyväskylän työllisyyspalvelujen nettisivuille pääset tämän linkin kautta.

CV-paja

Työllisyyden palvelutorilla järjestetään CV-paja tiistaisin.

Katso tarkemmat ajat ja ilmoittaudu mukaan täyttämällä tämä ilmoittautumislomake.

Apuja omatoimiseen työnhakuun

Jyväskylän työllisyyspalvelut tarjoavat omatoimisen työnhaun tueksi esimerkiksi työnhaun pikaoppaan, josta löydät vinkit kuinka tulla mestariksi työnhaussa. Opas sisältää myös malleja kuinka rakentaa CV tai työhakemus.

Löydät työnhaun pikaoppaan sekä muut työnhakuvinkit tästä linkistä

Jyväskylän kaupungin työllisyyspalvelut löydät osoitteesta Asemakatu 4, 40100 Jyväskylä.

Jyväskylässä on käynnistynyt 1.3.2021 alkaen työllisyyden kuntakokeilu.

Lue lisää: Jyväskylän seudun työllisyyden kuntakokeilu

Ohjaamo Jyväskylä (alle 30-vuotiaille)

Ohjaamo on alle 30-vuotiaiden matalan kynnyksen palvelu, josta saa ohjausta ja neuvontaa muun muassa työhön, koulutukseen, vapaa-aikaan, asumiseen, hyvinvointiin ja muihin arjen asioihin.

Osoite: Asemakatu 4, 2. kerros (Nuorten talo)

Aukioloajat ja yhteystiedot: Nuorten Talo - aukioloajat ja yhteystiedot

Ohjaamon lukujärjestyksen näet somesta:

Nuorten Taidetyöpaja

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen Nuorten Taidetyöpaja tarjoaa valmennus-, ohjaus- ja opetuspalveluja  15-29-vuotiaille jyväskyläläisille nuorille aikuisille. Toiminnallisissa pajoissa harjoitellaan työelämätaitoja, pysähdytään oman elämän ja hyvinvoinnin taitojen äärelle sekä suunnitellaan omaa tulevaisuutta yksilö- ja ryhmävalmennuksen avulla.

Lisätiedot: Nuorten taidetyöpajan nettisivut

Music Against Drugs ry:n INK-tiimi

Music Against Drugs ry (MAD) tarjoaa eri taustoista tuleville 18–29-vuotiaille nuorille tiimiharjoittelujaksoja Jyväskylässä. Tiimiharjoittelun voi suorittaa esimerkiksi työkokeiluna, oppilaitosharjoitteluna (työssäoppiminen) tai vapaaehtoisena. Jakson aikana työskennellään tiimeissä, jonka myötä harjoittelijoilla on mahdollisuus vahvistaa yhteistyötaitojaan, oppia tiimin muilta jäseniltä ja jakaa omaa osaamistaan muille.
Lisätiedot: MAD:n nettisivut, Hae Ink-tiimiin

Uraverkosto

Uraverkosto on kolmen työllisyyspoliittisen hankkeen innostunut ja muutosjoustavuudesta kiinnostunut kehittämistiimi, joka toimii verkostoyhteistyön periaattein. 
Uraverkosto toimii Kansalaistoiminnankeskus Mataralla. Sen valmennuspalvelut on tarkoitettu työttömille asiakkaille ja valmennustoimintaan osallistuminen on maksutonta. Uraverkosto toimii ja tarjoaa henkilökohtaista uraohjausta sekä toiminnallisia tiimi- ja ryhmävalmennuksia ympäri vuoden.

Löytöretki työttömille

Jyvälän Setlementin Löytöretki tarjoaa vertais- ja harrastustoimintaa työttömille. Toiminnassa keskitytään myönteisiin asioihin ja omien voimavarojen ja vahvuuksien etsimiseen.

Löytöretken toiminta on avointa, vapaaehtoista ja osallistujille maksutonta. Sisällöt muotoutuvat osallistujien ja ohjaajan ideoiden ja toiveiden pohjalta. Menetelminä mm. keskustelu, toiminnalliset ja luovat tehtävät sekä retket. Mukaan toimintaan voi mennä milloin vain. Löytöretken nettisivuilla on toimintakalenteri sekä ohjaajien yhteystiedot.

Asiasanat:  
nuoriso
työllisyys
yrittäjyys
työnhaku