Hyppää pääsisältöön
Kuva
Peliohjain ja konsolipelejä. Kuva Isabella Saartoala

Netti, erilaiset mediat sekä pelaaminen kuuluvat lähes jokaisen nuoren elämään. Alle on koottu aiheisiin liittyviä sivuja, joissa on luotettavaa ja hyödyllistä tietoa näihin aiheisiin liittyen.

Turvallisesti verkossa

Seksuaalinen häirintä verkossa

Verkossa tapahtuu lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa seksuaalista häirintää, houkuttelua ja seksuaaliväkivaltaa. Tätä ei pidä sietää missään muodossa – ei asiattomien linkkien, videoiden tai viestien lähettelynä, eikä alle 18-vuotiaan alastonkuvien tallentamisena ja levittämisenä. Asiasta on myös tärkeää kertoa- muista, että et ole yksin! Seuraavien sivujen kautta löydät tietoa, toimintaohjeita ja yhteydenottokanavia, jos asia mietityttää tai jotain on sattunut:

Someturva

Someturva tarjoaa ilmaiseksi asiantuntevaa oikeusapua somessa tapahtuneeseen kiusaamiseen, häirintään ja uhkailuun. Sinun kannattaa kysyä neuvoa, jos

  • sinua on kohdeltu somessa sopimattomalla tavalla,
  • olet voinut jonkun tilanteen vuoksi huonosti,
  • epäilet rikosta,
  • tai ongelmatilanne on jatkunut pitkään ja jatkuu edelleen.

Someturva on myös Instagramissa.

Nuortennetti (MLL)

Nuortennetistä löytyy näkökulmia nettiin ja tukea mediataitoihin. Jokaisella on mahdollisuus tehdä netistä parempi paikka.

Mediakriittisyys ja muut mediataidot

Tiedon luotettavuuden arviointi netissä

Vinkkejä tiedon hakemiseen sekä sivustojen ja uutisjuttujen luotettavuuden arviointiin voi lukea useasta paikasta:

Mediakasvatus ja kuvaohjelmayksikkö MEKU / YouTube-kanava

MEKUn Youtube -kanavalta löytyy videoita eri aiheista koskien media- ja pelikasvatusta. Videoita saatavilla Suomeksi, Ruotsiksi ja Englanniksi. 

Yle Uutisluokka

Yle Uutisluokan sivuilta voit lukea nuorten toimittamia uutisia. Jos haluaisit muuttaa oman luokkasi uutistoimitukseksi, ehdota Ylen Uutisluokka -toimintaa opettajallesi. Avustamassa ovat myös Ylen journalistit. Sivustolla on myös materiaaleja käytettäväksi esimerkiksi opettajille ja muille nuorison parissa työskenteleville.

Ostaminen ja myynti netissä (Nuortenelämä.fi)

Nuortenelämä.fi:n -sivulla on hyviä vinkkejä, mitä verkosta ostaessa tai siellä myydessä kannattaa ottaa huomioon.

Viestintäviraston tietoturvavinkit ja -ohjeet

Viestintäviraston tietoturva-aiheiset neuvot ja vinkit on tarkoitettu yksityishenkilöiden lisäksi organisaatioille ja palveluiden ylläpitäjille. Sivulla esitellään myös muita tietoturvaan liittyviä käytäntöjä ja julkaisuja.

 

Pelaaminen

Suomen elektronisen urheilun liitto SEUL

SEULin sivustolta löydät tietoa elektronisesta urheilusta niin pelaajan kuin järjestäjän näkökulmasta.

Pelialan koulutus

Neogamesin kokoama lista Suomessa olevista pelialankoulutusta järjestävistä tahoista.

Striimiopas

Verken ja useiden ammattilaisten yhteistyössä toteuttama Striimiopas soveltuu esimerkiksi striimikanavaa aloittelevalle tekijälle. Se avaa striimaamisen ilmiönä ja kertoo samalla, miten striimausta voisi toteuttaa osana nuorisotyötä.

Pelitaito.fi

Pelitaito.fi -sivulla on tietoa digipelaamisesta ja vinkkejä ongelmallisen pelaamisen tunnistamiseen.

Pelikasvatus

Pelikasvatuksen sivuilta voi lukea yleistä tietoa pelikasvatuksesta. Sivuilla on myös ladattavana marraskuussa 2018 julkaistu Pelikasvattajan käsikirja 2 ja 2013 julkaistu Pelikasvattajan käsikirja.

 

Yleishyödyllistä tietoa

Ikärajat

Ikärajat on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikön MEKUn ylläpitämä sivusto, josta löytyy tietoa elokuvien, televisio-ohjelmien ja digitaalisten pelien ikärajoista. KAVIlle voi myös esittää perustellun vaatimuksen ikärajan tarkistamiseksi. 

PEGI

Pan European game Information (PEGI) on yleiseurooppalainen ikäluokitusjärjestelmä videopeleille. Samaa järjestelmää käytetään yli 35 Euroopan maassa. Sivustolta voit tarkastaa pelin ikärajan ja sisältömerkinnät. 

Musiikki- ja mediatoiminta Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluilla

Nuorisopalvelujen musiikki- ja mediatoiminnan pääpiste on Jyväskylän Veturitalleilla. Siellä on mahdollista päästä toteuttamaan esimerkiksi, valokuvaukseen, videoiden tekoon sekä kuvienkäsittelyyn ja editointiin liittyvää toimintaa. Tuorein lisäys on podcast-studio. Mikäli sinä tai kaveriporukkasi on kiinnostunut toteuttamaan jonkun kokonaisuuden, kysy lisää Veturitalleilta:

p. 050 522 6757
veturitallit@jyvaskyla.fi

Pelitoiminta Jyväskylän nuorisopalveluilla

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut järjestää yhdessä 13 – 29 vuotiaiden nuorten kanssa erilaisia peleihin liittyviä toimintoja kuten tapahtumia, turnauksia, työpajoja sekä seminaareja. Toiminta on pääosin maksutonta.
Lisätiedot: Pelitoiminta nuorisopalveluilla

Netari

Netari on netissä toimiva verkkonuorisotalo, joka tarjoaa keskustelumahdollisuuksia verkon välityksellä sekä erilaisia materiaaleja esimerkiksi Netarin YouTube-kanavalla. Netarilla on myös oma Twitch-kanava.

Help.some

Help.some toimii osana Netaria. Help.someen voi ottaa yhteyttä jos on esimerkiksi tullut kiusatuksi, ahdistelluksi,  joutunut rikoksen uhriksi tai tehnyt rikoksen. Älä jää yksin, vaan käy juttelemassa ja selvittämässä asiaa yhdessä!

Asiasanat: