Mieli ja tunteet
Tietosivuja mielenterveydestä, mielen hyvinvoinnista ja tunnetaidoista
OmaKS:n nuorten sivustolta löydät luotettavaa tietoa mielen hyvinvointiin liittyen: OmaKS Nuorille, Mielen hyvinvointi
Mieli ry:n sivuilla kerrotaan laajemmin, mitä mielenterveys tarkoittaa ja mistä asioista se rakentuu: Mieli ry, Mitä mielenterveys on?
Nuorten mielenterveystalo tarjoaa laadukasta tietoa mielenterveysongelmiin liittyen: Nuorten mielenterveystalo
Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävä järjestö. Heidän sivuiltaan löytyy erityisesti opiskelijoille suunnattua tietoa, tarinoita, blogeja, podcasteja oman (mielen)hyvinvointiin liittyen: Nyyti ry
MLL:n Nuortennetissä on tietoa mielen hyvinvoinnista ja sen vahvistamisesta: Nuortennetti, Mielen hyvinvointi
Nuorten Exitin artikkelissa kerrotaan myös tunnetaidoista: Tunnetaidot – miksi ne ovat tärkeitä ja kuinka niitä voi kehittää (Nuorten Exit)
Mielen hyvinvoinnin omahoito
Verkossa toimivista itsehoito-ohjelmista voit apua ja tukea esimerkiksi sosiaaliseen jännittämiseen, ahdistukseen, masennukseen tai uniongelmiin. Omahoitoon ja oman mielen hyvinvoinnin tukemiseen löytyy useita eri vaihtoehtoja. Niitä voi hyödyntää sopivana aikana omaan tahtiin.
- Nuorten mielenterveystalo - Monipuolisia työkaluja mielen hyvinvoinnin itsearviointiin ja omahoitoon.
- Oiva - Stressin lievitys, mielialan parantaminen ja elämän mielekkyyden lisääminen.
- Mieli ry - Rentoutumis- ja mindfulness-harjoituksia sekä oma-apuohjelmia kriisistä toipumisen tueksi.
Tukea mielenterveyteen Jyväskylässä
Mielenterveyspalvelut alle 18-vuotiaille
Peruskoululaiset voivat olla yhteydessä oman koulun terveydenhoitajaan, jos mielenterveysasiat mietityttävät: Kouluterveydenhuolto (Hyvaks.fi)
Toisen asteen opiskelijat saavat mielenterveyspalveluita opiskelijaterveydenhuollosta: Opiskelijaterveydenhuolto (Hyvaks.fi)
Nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimit (mtp-tiimit) palvelevat 13–17-vuotiaita keskisuomalaisia nuoria (poikkeuksena Jyväskylän Nuorisovastaanotto, jossa ikäraja on 13–22-vuotiaat). Nuorten mtp-tiimeistä voit hakea apua mielenterveys- ja päihdeongelmiin matalalla kynnyksellä. Mtp-tiimiin ei tarvitse lähetettä: Nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimi (Hyvaks.fi)
Nuorisovastaanotto 13-22-vuotiaille
Nuorisovastaanotto on jyväskyläläisiä nuoria ja heidän läheisiään varten, kun on huolta esimerkiksi
- päihteistä
- mielialasta ja ahdistuneisuudesta
- pelaamisesta
- seksuaalisuuteen liittyvistä asioista
- perheen kriisitilanteista
- nuorten ja vanhempien välisistä ristiriidoista
- kaveri- ja seurustelusuhteista.
Nuorisovastaanotto toimii Nuorten talossa (Asemakatu 4, 2. kerros)
Lisätietoja: Nuorisovastaanotto (Hyvaks.fi)
Mielenterveys- ja päihdepalvelut aikuisille
Mielenterveys- ja päihdepalveluissa aikuiset (yli 18-vuotiaat) henkilöt saavat hoidon tarpeen arviointiin perustuvaa tavoitteellista ja maksutonta hoitoa ja tukea. Tavoitteena on edistää ihmisen mielenterveyttä sekä ehkäistä ja hoitaa mielenterveyden häiriöitä ja -sairauksia.
Lisätiedot: Mielenterveys- ja päihdepalvelut (Hyvaks.fi)
Nuorten talon walk in
Nuorten talon walk in tarjoaa keskustelutukea mielenterveys- ja päihdeasioihin 13–29-vuotiaille ilman ajanvarausta.
Nuorten talon yhteisessä, ajanvarauksettomassa walk in -palvelussa mielenterveystyön ammattilaiset ovat tavattavissa arki-iltapäivisin.
Nuorten talon walk iniin voit tulla juttusille käytännössä missä vaan mieltä askarruttavassa asiassa, olipa kyseessä isompi elämän kriisi tai joku pienempi mielen hyvinvointiin vaikuttava asia, huoli päihteidenkäytöstä tai vaikka pelaamisesta.
Ensikontaktin jälkeen sinulla on mahdollisuus käydä juttelemassa sovitusti tai ajanvahttps://www.kulttuuripajatrombi.fi/rauksella 1–3 kertaa. Tarvittaessa ohjaamme jatkoa varten muihin palveluihin.
Walk in -palvelussa ei uusita reseptejä eikä kirjoiteta sairaslomia.
Nuorten talon walk in -palvelusta saat lisäksi apua esimerkiksi opiskeluun, työllistymiseen ja toimeentuloon liittyvissä asioissa.
Lue lisää: Nuorten talon walk in, aukioloajat ja yhteystiedot.
Walk in -lyhytterapia (Jyväskylän seurakunta)
Walk in -lyhytterapian ajatuksena on tarjota nopea väylä mieltä painavien asioiden käsittelyyn yhdessä keskusteluavun ammattilaisen kanssa. palvelu on tarkoitettu 16-29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille.
Vastaanotto on avoinna joka maanantai klo 16–20 osoitteessa Kilpisenkatu 4 (Perheasiain neuvottelukeskuksen toimitilat).
Walk in -vastaanotolle voi saapua aukioloaikoina ilman ajanvarausta. Vastaanotto on maksuton ja asioida voi myös nimettömänä. Vastaanotolla luottamukselliset keskustelut toteuttavat terapeuttiopiskelijat osana asiakastyöhön valmistavia opintoja.
Keskustelemaan pääsee saapumisjärjestyksessä ja noin 45 minuutin aikana on mahdollista ottaa esille haluamiaan asioita terapeutin kanssa. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja kertaluontoisia.
Lyhytterapiassa ei ole hengellistä sisältöä eikä vastaanotolle tullakseen tarvitse olla kirkon jäsen.
Lue lisää: Walk in lyhytterapia (Jyväskylän seurakunta)
Keski-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry
Finfami tarjoaa keskusteluapia, jos sinua huolettaa esimerkiksi vanhempasi, sisaren, kumppanin tai muun läheisen psyykkinen sairaus ja oma jaksamisesi asian kanssa. Keski-Suomessa neuvontaa on saatavilla puhelimitse, sähköpostilla, Whatsappilla, etäyhteyksillä (esim. Zoom, Teams jne.) tai erikseen sovituissa tapaamisissa.
Lue lisää: FinFami ry:n tuki ja neuvonta Keski-Suomessa
Vertaistoimintaa
Kulttuuripaja Trombi
Kulttuuripaja Trombissa on tarjolla tukea mielen hyvinvointiin ja yhdessä tekemistä, kuten musiikkia, maalaamista, pelejä ja luonnossa olemista tai sitä mitä sinä haluaisit tehdä. Vertaisohjatuissa ryhmissä osallistujat saavat mielenterveyden haasteiden tai muiden vaikeiden elämäntilanteiden keskellä mahdollisuuden kiinnostua uudella tavalla omasta elämästään ja muista ihmisistä.
Lue lisää: Kultturipaja Trombi
Zekki
Miten sulla menee? Zekkaa tilanteesi vastaamalla 10 kysymykseen ja löydä sopivaa tukea.
Tee testi: Zekki.fi
Chillaa-sovellus
Ilmainen Chillaa-sovellus on tehty yläkouluikäisille nuorille jännityksen vähentämiseen.
Suomenkielisen Chillaa-sovelluksen avulla voit vähentää stressiä, ahdistusta ja jännittämistä mm. uusien ihmisten tapaamisessa, tunnilla viittaamisesta ja koesuorituksista.
Lue lisää: Chillaa-sovellus
Kriisikeskus Mobile
Kriisikeskus Mobilesta kriisiapua, kun
- elämässäsi on kriisi
- olet kokenut menetyksen
- olet kokenut väkivaltaa
- olet käyttäytynyt väkivaltaisesti tai olet huolissasi omasta käyttäytymisestä
- sinulla on itsetuhoisia ajatuksia
- olet joutunut tai epäilet joutuneesi rikoksen uhriksi
- kohtaat työssäsi asiakkaita, jotka ovat kokeneet kriisin ja haluat konsultoida ja/tai ohjata asiakkaita kriisi-, väkivalta-, Linity- ja/tai rikosuhripäivystystyöhön.
Toiminta-aika on arkipäivisin ma-to klo 8-20 ja pe klo 8-17.
Yhteystiedot:
- p. 044 7888 470
- osoite: Matarankatu 2 (D-ovi), 40100 Jyväskylä