Hyppää pääsisältöön
Kuva
Nuoret istuvat Veturitallien ulkoseinän vieressä. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Päihteet ja riippuvuudet koskettavat monen nuoren elämää, vaikka itsellä ei riippuvuuksia tai päihteiden käyttöä olisikaan. Tämän sivun linkeistä voit löytää apua ja vastauksia niin omaan, kuin läheisenkin tilanteeseen.

Apua ja tukea netissä

Nuortenlinkki.fi

Nuortenlinkki.fi on nuorten oma verkkosivusto, jossa teemana mm. päihteet tai päihteettömyys, pelaaminen, netinkäyttö, masennus, kiusaaminen ja paljon muuta.

Varjomaailma

Juovatkohan vanhempani liikaa? Miksi minua nolottaa kutsua kavereita kotiini? Mitä voisin tehdä asialle? Olenkohan ainoa, jota nämä asiat mietityttävät? Aikuisten päihteidenkäyttö voi joskus olla sellaista, että se huolestuttaa tai hämmentää. Varjomaailma on paikka, jossa voit tavata muita samassa tilanteessa eläviä nuoria sekä saada apua aikuisilta. Varjomaailmassa on joka arkipäivä paikalla perheiden päihdeongelmiin erikoistunut ammattilainen.

Päihdeneuvonta (EHYT ry)

Ilmainen Päihdeneuvontapuhelin vastaa vuoden jokaisena päivänä, ympäri vuorokauden. Anonyymissa ja luottamuksellisessa palvelussa voit puhua omasta, läheisesi tai asiakkaasi päihteiden käytöstä.

Irti Huumeista ry

Irti Huumeista yhdistyksen maksuton päivystävä puhelin palvelee ma–pe 9–15 sekä ma–to 18–21. Päivystävä puhelin tarjoaa läheisille ja käyttäjille tukea sekä tietoa. Voit soittaa puhelimeen nimettömänä. Soittoosi vastaavat yhdistyksen työntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset. Yhdistyksen työntekijät ja vapaaehtoiset ovat aina vaitiolovelvollisia.
Yhdistys tarjoaa myös vertaistukiryhmätoimintaa huumeiden käyttäjien läheisille Jyväskylässä. Lisäksi yhdistyksen sivuille on koottu kattavasti huumausaineisiin liittyvää tietoa. 

Tukea digi- ja rahapeliriippuvuuksiin (EHYT ry)

Liiallinen raha- tai digipelaaminen voi aiheuttaa haittoja ja äärimmillään riippuvuutta. Pelaamisesta voi aiheutua sosiaalisia, terveydellisiä ja taloudellisia haittoja pelaajalle itselleen sekä lähipiirille. Ehyt ry:n sivulle on koottu tukea ja neuvoja riskitason pelaamisen sekä ongelmallisen pelaamisen tunnistamiseen ja käsittelyyn.

 

Luotettavaa tietoa päihteistä

Youth Against Drugs ry

YAD Youth Against Drugs ry on sitoutumaton valtakunnallinen nuorten vapaaehtoistoimintaan perustuva järjestö. YAD:n tavoitteena on ehkäistä huumausaineiden käyttöä sekä vähentää niistä ja muista päihteistä aiheutuvia haittoja. Järjestö tarjoaa tukea päihteettömään elämään, päihteetöntä toimintaa ja tietoa huumausaineaiheesta sekä haastaa miettimään omia valintoja ja arvoja. YAD:lla on paikallistoimintaa myös Jyväskylässä.

Päihdelinkki

Päihdelinkki-sivusto tarjoaa tietoa ja tukea päihteistä ja riippuvuuksista. Päihdelinkistä löytyy kattavan tietopankin lisäksi testejä, oma-apusisältöjä, vertaistukea ja neuvontapalvelu. Palvelu on tarkoitettu päihteiden käyttäjille, pelaajille, läheisille ja kaikille päihdetiedosta kiinnostuneille.

Nuorisovastaanotto

Nuorisovastaanotto on maksuton palvelu on 13-22-vuotiaita jyväskyläläisiä varten. Nuori voi ottaa yhteyttä itse, yhdessä läheisten kanssa tai muiden ammattilaisten ohjaamana päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja tilanteissa.

Lastensuojelu

Alaikäinen lapsi tai nuori voi olla itse yhteydessä lastensuojeluun, jos huoltajien päihteidenkäyttö herättää huolta tai koti tuntuu turvattomalta.

Nuorten päihde- ja mielenterveystyö

Nuorten päihde – ja mielenterveystyö on osa Jyväskylän kaupungin oppilas- ja opiskeluhuoltoa. Oppilas- ja opiskelijahuollon psykiatriset erikoissairaanhoitajat auttavat ja tukevat alle 18v. nuoria ja heidän perheitään päihteiden käyttöön, mielenterveyteen liittyvissä asioissa tai netti- ja peliriippuvuutta koskevissa huolissa. Yhteyttä voi ottaa sairaanhoitajiin nuori itse tai vanhemmat

Aikuisten päihde- ja mielenterveyspalvelut

Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluja on saatavissa Jyväskylän terveysasemilla sairaanhoitajien ja lääkäreiden vastaanotoilla. Terveysasemilla toimii myös päihdehoitajia.

Nuorten aikuisten palvelukeskus J-Nappi

Nuorten aikuisten palvelukeskus eli J-Nappi on osa Jyväskylän kaupungin aikuissosiaalityötä ja kuntouttavia palveluita. Kohderyhmänä ovat ne 18–29-vuotiaat jyväskyläläiset nuoret, jotka haluavat ja tarvitsevat kiinnipitävää, välittävää ja pitkäaikaista ohjausta ja tukea. Palvelu sopii heille, joiden asiat ovat supersolmussa.

Avopalveluyksikkö Aino - tukea päihteettömyyteen odotus- ja vauva-aikana

Avopalveluyksikkö Aino on palvelu sinulle, joka pohdit oman tai läheisesi päihteidenkäytön vaikutuksia lapseen tai raskauteen. Oli huolesi pieni tai suuri, Ainossa ollaan sinua ja vauvaasi varten. Älä jää yksin miettimään, keskustelemalla asiat selkiytyvät. Tule rohkeasti juttelemaan odotus- ja vauva-ajasta sekä päihteidenkäytöstä. Palvelu on maksutonta eikä vaadi lähetettä.

Voit ottaa yhteyttä chatin kautta tai suoraan Ainon työntekijään, Mari Karjalaiseen: p. 050 412 9094, mari.karjalainen(a)ksetu.fi. Voit ottaa yhteyttä myös nimettömästi.
Chatin aukioloajat: ma-pe klo 10-19, la-su klo 14-18.

Kriisikeskus Mobile

Kriisikeskus Mobilesta saat maksutonta kriisiapua: p. 044 7888 470
osoite: Matarankatu 2 (D-ovi), 40100 Jyväskylä

Mobile on avoinna

  • 31.10.2021 saakka ympäri vuorokauden
  • 1.11.–31.12.2021 maanantai–sunnuntai kello 8-22
  • 1.1.2022 alkaen maanantai-torstai kello 8-20 ja perjantaisin kello 8-17.

Mieli ry:n valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111.