Puhutaan rahasta
Oletko pyöritellyt mielessäsi vaikkapa tällaisia kysymyksiä? Nuorten talon Talousneuvolan asiantuntijoiden kanssa voit tulla juttelemaan luottamuksellisesti ja täysin nimettömästi esimerkiksi velkoihin, luottotietoihin, maksukehotuksiin, budjetointiin, ulosottoon ja muihin arjen raha-asioihin liittyvissä asioissa.
Mistä tiedän, onko talouteni vakaa?
Talous on vakaa silloin, kun rahasi riittävät hyvin seuraavaan "tilipäivään” asti. Vakaa talous on myös sitä, että sinulla on mahdollisuus säästää ja säästöjä on tarpeeksi yllättävien menojen varalle.
Jos huomaat olevasi välillä jossain näistä tilanteista, taloutesi ei välttämättä ole niin vakaa mitä toivoisit:
- Rahat eivät meinaa riittää pakollisiin elämisen kuluihin.
- Tuntuu että rahat vain katoavat johonkin, mutta et tiedä tarkalleen mihin.
- Säästöjä tai säästämisen mahdollisuutta ei ole.
- Teet hankintoja luotolla tai osamaksulla, vaikka niihin ei välttämättä olisi varaa.
- Olet hakenut tai harkinnut pikavippiä, kulutusluottoa tai lainaa maksaaksesi pakollisia asioita tai lyhentääksesi jo kertynyttä velkaa.
Testaa oman taloutesi tila Takuusäätiön sivuilla.
Kannattaako kaverille lainata rahaa?
On ymmärrettävää, että kaveria haluaa auttaa, jos hänellä on huono rahatilanne. Joskus tämä voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia myös omien raha-asioiden kanssa eli mieti ensin pärjäätkö itse, jos et saakaan rahoja takaisin.
Kaverin kanssa kannattaa myös jutella, olisiko järkevämpää puhua raha-asioista jonkun ammattilaisen kanssa, jos rahatilanne on kovin huono.
Rahan lainaamisesta on myös ihan ok kieltäytyä. Se ei tee sinusta itsekästä vaan on todennäköisesti järkevä ratkaisu. Velkasuhde voi pahimmassa tapauksessa päättää koko kaveruuden.
Kuinka Kelassa asioidaan?
Mulla ei oo rahaa maksaa vuokraa, mitä teen?
Ole heti vuokranantajaan yhteydessä, jos näyttää siltä, ettet saa vuokraa maksettua ajallaan. Vuokranantajan kanssa voi koittaa sopia maksusuunnitelmasta. Mieti ennen yhteydenottoa minkälaiseen maksusuunnitelmaan pystyt sitoutumaan tulevien vuokranmaksujen ja muiden pakollisten kulujen ohella.
Pyri siihen, että maksat asumiskulut aina ensimmäisenä. Jos vuokran tai muiden laskujen maksaminen on jatkuvasti hankalaa, kannattaa miettiä voisitko säästää jostain muusta, esimerkiksi suoratoistopalveluista.
Rahatilanteen kartoittamisessa ja budjetoinnissa saat ilmaista apua Nuorten talolta. Asumiseen liittyvistä raha-asioista voit tulla juttelemaan asumisneuvojien, aikuissosiaalityön ohjaajan tai Talousneuvolan väen kanssa.
Mikä on maksuhäiriömerkintä?
Maksuhäiriömerkintä tulee maksamattomasta velasta, eikä se ole maailmanloppu. Maksuhäiriömerkinnän tarkoituksena on pysäyttää velkaantuminen ja velkaantumisen taustalla voi olla useita syitä kuten sairastuminen, ero, pienituloisuus, kriisi elämässä tai työttömyys.
Maksuhäiriömerkinnän voi saada esimerkiksi laskusta, joka on ollut pitkään maksamatta ja olet saanut siitä maksumuistutuksia ja perintäkirjeitä. Kirjeissä on varoitettu maksuhäiriömerkinnästä, jos et maksa laskua tai tee maksusuunnitelmaa. Perintä ei automaattisesti johda maksuhäiriömerkintään.
Tavallisimmin maksuhäiriömerkinnän saa, kun
- lasku on vielä perintäkirjeiden jälkeenkin maksamatta ja velkoja hakee laskulle käräjäoikeudesta maksutuomion,
- sinut on todettu ulosotossa varattomaksi tai
- kulutusluotto, kuten osamaksu, luottokortti tai pikalaina, on ollut maksamatta vähintään 60 päivää alkuperäisestä eräpäivästä.
Mitä tapahtuu, jos menetän luottotiedot?
Luottotietojen menettäminen tarkoittaa samaa asiaa kuin maksuhäiriömerkintä, ja se voi aiheuttaa haasteita elämään.
Maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa esimerkiksi luottokortin saamiseen, osamaksusopimusten myöntämiseen, lainan saamiseen pankista, sähkösopimusten ja puhelinliittymien solmimiseen. Pahimmassa tapauksessa maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa vuokra-asunnon saamista.
Miten saan luottotiedot takaisin?
Luottotiedot voi saada takaisin maksamalla pois velat, jotka ovat aiheuttaneet luottotietojen menettämisen. Kun velka on maksettu, maksuhäiriömerkintä poistuu kuukauden kuluessa siitä, kun luottotietorekisterinpitäjä saa tiedon maksamisesta.
Maksamisen jälkeen sinun on itse huolehdittava siitä, että maksutieto merkitään luottotietoihisi (REF-merkintä), sillä se ei tule automaattisesti luottotietorekisteriin. REF-merkintä tarkoittaa sitä, että velka on maksettu.
Mikä on ulosotto?
Ulosotto on yksi keino maksaa velkoja. Velkojen maksaminen ulosoton kautta voi olla helpottavaa ja jopa järkevää, koska se katkaisee velkakierteen eikä uuden velan ottaminen enää onnistu.
Ennen velkojen päästämistä ulosottoon selvitä vielä muut velkojen järjestelykeinot kuten maksusuunnitelma, Takuusäätiön takaama järjestelylaina ja oman hyvinvointialueesi myöntämä sosiaalinen luotto.
Ulosotossa sinulle jätetään elämiseen aina vähintään suojaosuuden verran rahaa. Suojaosuus on kuukausittainen elämiseen tarkoitettu minimirahamäärä, joka vaihtelee sen mukaan, onko sinulla puoliso, lapsia tai muita elätettäviä.
Ulosottoon menevistä veloista voi tulla maksuhäiriömerkintä. Ulosottoa ei kuitenkaan kannata vältellä vain maksuhäiriömerkinnän pelon takia, sillä maksamalla velkaa pois velalla päädyt helposti entistä hankalampaan velkakierteeseen.
Sivun päivitys on vielä kesken
Sivua täydennetään vähän kerrallaan. Lisää usein kysyttäjä kysymyksiä ja vastauksia niihin on tulossa loppuvuoden 2024 aikana.