Hyppää pääsisältöön
Kuva
Käteistä rahaa, bussikortti ja opiskelijabudjetin taulukko. Kuva Veera Rinta-Porkkunen
Pääsisältö

Oletko pyöritellyt mielessäsi vaikkapa tällaisia kysymyksiä? Nuorten talon asiantuntijoiden kanssa voit tulla juttelemaan näistä asioista luottamuksellisesti ja nimettömänä.

Miten rahankäyttöä voi suunnitella?

Milloin säästäminen kannattaa aloittaa?

Paras hetki säästämisen aloittamiselle on nyt heti. Säästöjä varten voit avata pankkiin erillisen tilin, jota et käytä arjessa asioiden maksamiseen. Pankeilla on erikseen juuri säästämiseen tarkoitettuja tilejä, jossa säästösi voivat kasvaa korkoa.

Useille maksukorteille saa kytkettyä niin sanotun mikrosäästämisen, jolloin jokaisesta kortilla tehdystä ostoksesta siirtyy säästötilille esimerkiksi euro. Tämä on yksi helpoimmista tavoista kerryttää säästötilin saldoa.

Voit myös määrittää verkkopankissa, että tuloistasi siirtyy heti "tilipäivänä” haluttu summa säästöön. Kun kaikki pakolliset menot on hoidettu, voit arvioida haluatko siirtää säästöön vielä ylimääräistä.

Aina säästäminen ei ole mahdollista oman elämäntilanteen tai tukibyrokratian takia. Pienikin säästäminen on kannattavaa silloin, kun se onnistuu.

Mitä sijoittaminen tarkoittaa?

Sijoittamisen pääpointti on yleisesti se, että pyritään ostamaan jotain halvemmalla ja myymään se myöhemmin kalliilla. Sijoittamisella tavoitellaan siis tuottoa eli voittoa.

Aloittelijalle yleisimpiä sijoituskohteita ovat osakkeet ja rahastot, mutta kohteita on monenlaisia asunnoista kryptovaluuttaan. Sijoittaminen ei ole tarkoitettu pelkästään rikkaille, vaan sen voi aloittaa vaikkapa kympillä per kuukausi.

Lisää sijoittamisesta voit kysellä esimerkiksi omasta pankistasi tai tutustua Pörssisäätiön materiaaleihin.

Sivun päivitys on vielä kesken

Sivua täydennetään vähän kerrallaan. Lisää usein kysyttäjä kysymyksiä ja vastauksia niihin on tulossa loppuvuoden 2024 aikana.