Työelämä ja työttömyys
Oletko pyöritellyt mielessäsi vaikkapa tällaisia kysymyksiä? Nuorten talolla nuorisonohjaajat ja TE-asiantuntija jeesaavat työnhakuun ja CV:n tekemiseen liittyvissä asioissa.
Samassa rakennuksessa sijaitsee Jyväskylän työllisyyspalvelut.
Mistä voin löytää työpaikan?
Työpaikkoja löydät niin työnhakusivustoilta kuin somenkin kautta. Joskus työpaikka voi myös löytyä oman lähipiirin tai tuttujen vinkkaamana. Kaikista työpaikoista ei ilmoiteta julkisesti – kysele siis avoimin mielin työtä kaikista sinua kiinnostavista paikoista. Oma aktiivisuutesi voi tehdä vaikutuksen potentiaaliseen työnantajaan.
Työpaikka voi löytyä myös henkilöstöpalveluyrityksen eli niin kutsutun vuokrafirman kautta. Jos hakeudut vuokrafirman listoille, sinulle voidaan tarjota vaihtelevan pituisia työjaksoja eri paikoista.
Listaukset työnhakusivustoista, henkilöstöpalveluyrityksistä sekä vinkkejä työpaikan hakemiseen voit lukea Jyväskylän työllisyyspalveluiden sivuilta.
Mitä tarkoittaa työnhakuvelvoite?
Kun olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi ja haet työttömyysetuutta, sinulla on työnhakuvelvoite. Se tarkoittaa, että sinun tulee hakea tiettyä määrää työpaikkoja joka kuukausi, jotta oikeus työttömyysetuuteen säilyy. Työttömyysetuudella tarkoitetaan joko työttömyyskassan ansiopäivärahaa tai Kelan työttömyystukea.
Työnhakuvelvoitteesta sovitaan omavalmentajan kanssa, mutta pääsääntöisesti sinun tulee hakea neljää työpaikkaa kuukaudessa. Voit päättää itse, mitä työpaikkoja haet.
Joissain tilanteissa haettavien työpaikkojen määrä voi olla vähemmän ja joskus työnhakuvelvoitetta ei aseteta. Työnhakuvelvoite riippuu omasta tilanteestasi ja työkyvystäsi.
Mikä on karenssi?
Karenssi on aikajakso, jonka ajalta et saa työttömyyspäivärahaa. Se voi kestää määräajan tai tulla voimaan toistaiseksi.
Yleisimpiä karenssin syitä ovat esimerkiksi
- työnhakuvelvollisuuden laiminlyönti,
- velvoittavasta työtarjouksesta kieltäytyminen,
- sovittuihin keskusteluihin ja haastatteluihin saapumatta jättäminen,
- työllisyyssuunnitelman tai sitä korvaavan suunnitelman laatimisesta kieltäytyminen tai laiminlyönti ja
- palvelusta kieltäytyminen tai sen keskeyttäminen.
Tarkempaa tietoa karenssista löydät Työmarkkinatorilta.
Kuinka löydän minulle sopivan ammatin?
Sinulle sopivan ammatin selvittämisessä voit hyödyntää esimerkiksi ammatinvalintatestejä:
- AVO Ammatinvalintaohjelma
- Duunikoneen ammatinvalintatesti
- Studentumin ammatinvalintatesti
- Eximian Urakone
- Evermind, ammatinvalintatesti
Kun sopiva ala on löytynyt, voit tulla juttelemaan koulutusvaihtoehdoista Ohjaamon opinto-ohjaajien kanssa.
Sivun päivitys on vielä kesken
Sivua täydennetään vähän kerrallaan. Lisää usein kysyttäjä kysymyksiä ja vastauksia niihin on tulossa loppuvuoden 2024 aikana.