Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pojat hyppäämässä laiturillta järveen uimarannalla

Kesä Jyväskylässä tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia myös omatoimiseen tekemiseen. Useat vaihtoehdot ovat myös maksuttomia!
Tällä sivulla on tekemistä niin lapsille, perheille kuin nuorillekin.

Selaa koko sivu tai siirry suoraan sinua kiinnostavaan kategoriaan alla olevista linkeistä:

Kulttuuria

Museoretki KeMuun, sopii koko perheelle

Vastaava tahoKeski-Suomen museo
Aukioloajat: ti-su klo 11-18 
Sijainti: Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7
Hinta:  Alle 18-vuotiaille vapaa pääsy, perjantaisin vapaa pääsy kaikille. Muina aikoina: aikuiset 8 €, eläkeläiset 6 € ja opiskelijat 4 €

Keski-Suomen museon eli KeMun pysyvä näyttely Keskisuomalaisuutta etsimässä tarjoaa koko perheelle oivan mahdollisuuden tutustua keskisuomalaisuuteen. Näyttelyssä pääsee kokeilemaan oman kalliomaalauksen tekoa nykytekniikalla, kohtaamaan myyttisen karhun ja eläytymään entisajan elämään esineitä tutkien ja tarinoita kuunnellen. Entä miltä tuntuisi astua savusaunaan, pistäytyä markkinoilla, istahtaa kansakoulun pulpettiin tai hypätä ralliauton rattiin? Alvar-pojan opastamana tehdään myös ainutlaatuinen matka yli sadan vuoden takaiseen Jyväskylään, jonka aikana selviää muun muassa, millainen oli Alvarin suunnitteleman vuonna 1910 Jyväskylään rakennetun lumilinnan pohjapiirros.

Lisätiedot:

Kirjametsä-näyttely kaiken ikäisille

JärjestäjäKeski-Suomen sanataideyhdistys Rapina ry
Ajankohta: 31.5.-30.10.2021
Paikka: Jyväskylän kaupunginkirjaston lastenosasto (2. krs), Vapaudenkatu 39–41
Hinta: maksuton

Astu sisään taikametsään! Pääsetkö sinne kummallisen huolto-oven kautta vai hyppäätkö seikkailuun vaahteranlehtikasan läpi? Löydätkö metsän salaisimman paikan, siilin kotitalon ja metsään piiloutuneen haltijan?  Kirjametsä on Keski-Suomen kirjastoissa kiertävä interaktiivinen, elämyksellinen ja monitaiteinen näyttely, jonka teema on kotimaisen kirjallisuuden taianomaiset metsät.
Tervetuloa tutustumaan vapaasti Kirjametsään kirjaston aukioloaikoina! Lisäksi 31.5., 15.6. ja 8.7. pidetään sanataidetyöpajat, joihin on ennakkoilmoittautuminen. Katso pajojen tapahtumakuvaukset Lomalokin Kulttuuritoimintaa (lapset) -sivulta.

Lisätiedot:

Avoin paja -striimaukset kaiken ikäisille

JärjestäjäJyväskylän taidemuseo
Ajankohta: milloin vain
Paikka: Verkossa, tallenteet: Jyväskylän taidemuseon verkkonäyttelyjen nettisivut
Hinta: maksuton

Avoin paja on tylsän päivän pelastus! Paja on kaikille avoin ja ilmainen työpaja Jyväskylän taidemuseossa perjantaisin ja tallenteet ovat katsottavissa milloin vain. Koronan suljettua museot, Avoin paja siirtyi Facebookiin. Ohjaajana on taiteilija Heli Harakka. Striimatuissa työpajoissa voit osallistua itse tekemällä oman tuotoksesi Helin ohjeiden mukaan, tehdä ihan oman teoksen tai vain seurata miten kuva syntyy. Teemoja on tarjolla useita maisemasta ja supersankarista kasvojen piirtämiseen  tai galaksimaalaukseen. Jos haluat, että muutkin näkevät teoksesi, lähetä kuva työstäsi taidemuseon sähköpostiin taidemuseo[a]jyvaskyla otsikolla Avoin paja teoskuvani. Julkaisemme teoskuvia aika ajoin virtuaaligalleriassa. Voit lähettää kuvan nimettömänä tai omalla nimelläsi, jos haluat myös nimesi teostietoihin. Kerro samalla kuvastasi, mikä sen nimi on, mitä aihe sinulle merkitsee?

Lisätiedot:

Museot ja galleriat

Muun muassa Jyväskylän yliopiston luontomuseoon ja Soihtuun sekä Galleria Ratamoon ei ole lainkaan pääsymaksuja. Jyväskylän taidemuseoon on alle 24-vuotiailla vapaa pääsy ja useisiin muihin museoihin kaiken ikäisille on vapaa pääsy perjantaisin. Museolistaukseen voi tutustua kaupungin nettisivulla.

Kirjasto

Lukeminen on kivaa kesäpuuhaa kaiken ikäisille - satoi tai paistoi! E-kirjasto puolestaan kulkee mukana minne vain ja kirjojen lisäksi voit lainata sähköisesti lehtiä sekä Rockwayn soittokursseja. Toimipisteiden tiedot ja aukioloajat löytyvät Keskikirjaston nettisivuilta.

Liikuntaa ja ulkoilua

Ulkokuntosalit

Ulkokuntosaleja voit hyödyntää juuri silloin, kun sinulle sopii. Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluiden sivuilta pääset katsomaan, missä ulkokuntosaleja on ja miten ne on varusteltu: Listaus ulkokuntosaleista

Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen

Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen on hyvä tapa viettää kesäpäivää! Jyväskylässä on erittäin hyvät mahdollisuudet ulkoilla metsissä ja luontopoluilla. Katso tarkemmat tiedot reiteistä ja poluista seuraavien linkkien kautta:

Eri lajien ulkoliikuntapaikat

Ympäri kaupunkia löytyy eri lajeihin sopivia liikuntapaikkoja. Tietoa suunnistuksesta, melontareiteistä, frisbeegolf-radoista, skeittipaikoista, parkouralueista ja beach volley -kentistä löytyy alla olevista linkeistä: 

Uimarannat

Jyväskylästä löytyy kaikkiaan 34 kaupungin ylläpitämää, yleistä uimarantaa. Pistäydy pulahtamassa tai vietä kokonainen kesäpäivä rannalla hyvien eväiden ja kavereiden, viihdyttävän kirjan tai podcastin kanssa! Jyväskylän liikuntapalveluiden nettisivuille on koottu tiedot kaupungin yleisistä uimarannoista.

Geokätköily

Geokätköily sopii monen ikäisille ja alkuun pääsee puhelimen GPS-paikannuksen avulla. Rekisteröityneet harrastajat voivat löytää kätköjen koordinaatit joko maailmanlaajuisen yhteisön sivulla www.geocaching.com tai suomalaisen yhteisön sivulla www.geocache.fi.

Sukella ulkoillessasi AR-pelien maailmaan

AR (augment reality, suomeksi lisätty todellisuus) teknologiaa hyödyntävät pelit ovat hauskaa ajanvietettä. Pelien myötä pääset sukeltamaan puhelimesi ruudulta uudenlaiseen todellisuuteen! Jos esim. Pokémon Go ja Harry Potter: Wizards Unite -pelit menivät ohitse, niin ei hätää - vielä ehtii mukaan! Lataa maksuttomat pelit omasta sovelluskaupastasi ja halutessasi voit liittyä myös erilaisiin peliyhteisöihin verkossa.

Muuta mukavaa

Nuorisopaku 5. luokkalaisista 18-vuotiaisiin

JärjestäjäJyväskylän kaupungin nuorisopalvelut
Ajankohta: Koko kesän, pääsääntöisesti ti-to klo 15-21, satunnaisesti myös pe ja la klo 15-22
Paikka: Eri puolilla Jyväskylää (puistoissa, koulujen pihoilla, uimarannoilla jne.)
Hinta: maksuton

Nuorisopaku on Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluiden liikkuvan nuorisotyön yksikkö. Nuorisopaku on ikään kuin pyörillä kulkeva nuorisotila, joka kätkee sisäänsä kahvitermarin lisäksi mm. runsaan valikoiman perinteikkäitä pihapelejä, minipingiksen ja RC-autoja sekä paljon muuta. Nuorisopaku kiertää nuorten vapaa-ajalla Jyväskylän haja-asutusalueilla ja alueilla, joissa ei nuorisotilatoimintaa muutoin ole. Nuorilla on myös mahdollisuus toivoa Nuorisopakua haluamalleen alueelle, joko laittamalla viestiä instagramissa tai Whatsappilla numeroon 050 537 9911 (käytössä toiminta-aikoina).

Lisätiedot:

Lehtisaari

JärjestäjäJyväskylän seurakunta
Ajankohta: avoinna tiistaista sunnuntaihin kahdessa vuorossa: arkisin 14-17 ja 18-21, viikonloppuisin 13-16 ja 17-20 (välissä tehdään siivous)
Paikka: Lehtisaari, lähdöt Viitaniemen laiturista
Hinta: maksuton

Lehtisaari on lomapaikka keskellä Jyväskylää Tuomiojärvellä. Voit viettää saaressa mukavaa kesäpäivää luonnon helmassa. Kuljetus, sauna ja kaikki on maksutonta. Soutu saareen lähtee aina varausajan aloitusajankohtana. Saaresta pääsee pois tunnin välein sekä varausajan loppumisajankohtana.
Jokaisena varausaikana saareen otetaan max. 50 hlöä. 20 minuutin saunavuoron saa 30 nopeimmin paikan varannutta. Saunavuoron tarkempi ajankohta varataan saaressa paikan päällä. Saunaan mahtuu kerrallaan 3 henkilöä tai yksi läheinen seurue (esim. perhe).
Varaukset: Lehtisaaren varausjärjestelmä tai soittamalla numeroon 050 595 3947.

Lisätiedot:

Kaupunkiseikkailu: Kadonneen portaalin metsästys 

JärjestäjäJyväskylän kaupungin nuorisopalvelut
Ajankohta: 14.6.-10.8.
Paikka: Jyväskylän keskustan alueella, lähtö Veturitalleilta (Veturitallinkatu 6)
Hinta: maksuton

Kadonneen portaalin metsästys on Jyväskylän keskustaan sijoittuva kaupunkiseikkailurata, jonka päähenkilönä on Veturimies Väinämöinen. Pelin tarinassa Keijo Von Konduktööri on loihtinut Veturimies Väinämöisen tulevaisuuteen – vuoteen 2021. Pelaajan tehtävänä on auttaa Väinämöistä palaamaan kotiin ja omaan aikaansa, vuoteen 1927. Kulje siis Väinämöisen mukana ja kokoa vihjeet, joiden avulla loitsu voidaan kumota! Pelin avulla pääset tutustumaan Jyväskylän keskustan tärkeimpiin paikkoihin ja nähtävyyksiin. Tehtävän tavoitteena on hauskanpito ja uuden oppiminen.

Lisätiedot:

  • nuorisonohjaaja Jarno Laitinen: p. 0405889683 / jarno.laitinen[a]jyvaskyla.fi 
  • Apua ongelmatilanteisiin arkisin 14.6.-10.8. klo 12-16: p. 050 360 4731

Harjusaaren seikkailu -kaupunkiseikkailu kaiken ikäisille

Järjestäjä: Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut, Nuorten taidetyöpajan Elämyspaja
Ajankohta: peli auki 11.5-30.6.
Paikka: Harjun alue
Hinta: maksuton

"Kolmen Jyväskylää ympäröivän ikiaikaisen vuoren, Laajavuoren, Kanavuoren ja Pönttövuoren muinaiset ikijäät ovat sulaneet, ja Jyväskylä on vaipunut vetten alle. Vain Jyväskylän keskellä pönöttävä maamerkki Harju on jäänyt korkealle kohonneen vedenpinnan yläpuolelle."
Digitaalisesaa kaupunkiseikkailupelissä seikkaillaan saareksi muuttuneella Harjulla, jolta nousevaa vettä paenneet jyväskyläläiset ovat hakeneet turvaa. Pelaajan tehtävänä on hieroa rauhaa Harjusaaren eriskummallisten asukkaiden välille Vesilinnan velhon opastuksella. Kaupunkiseikkailu on suunniteltu erityisesti ala-asteikäisille pelaajille, mutta se sopii kaikenikäisille. 
Pelaaminen tapahtyy Actionbound-sovelluksella, joka on ladattavissa Android-laitteille Google Play-kaupasta ja IOS-laitteille App Storesta. Peliin pääsee tätä linkkiä klikkaamalla.

Lisätiedot:

Mäki-Matin perhepuisto kaikille kävijöille vauvasta vaariin

JärjestäjäJyväskylän kaupunki, varhaiskasvatus
Ajankohta: koko kesän ajan ma-to klo 8-18 ja pe klo 8-14
Paikka: Mäki-Matin perhepuisto (Oikokatu 7
Hinta: maksuton

Jo neljä vuosikymmentä toiminut, vuonna 1979 perustettu, puisto on ollut ainutlaatuisen ympäristönsä ja aidon paikallishistoriansa kautta todellinen kiinnittymiskohta kaupunkiin monelle jyväskyläläiselle lapsiperheelle. Puistossa vallitsee lämmin ja yhteisöllinen ilmapiiri, yhdessä tekemisen meininki. Puisto koostuu kahdesta idyllisestä rakennuksesta sekä laajasta ulkoilualueesta. Sisätiloista löytyvät leikkihuoneet varusteineen, keittiö ja wc:t. Ylätalon sisäänkäynnin edustalla on "lainaa kirja" -laatikko, josta voi ottaa lukemista mukaan vaikka puistoilun ajaksi. Puiston piha-alueella on leikkivälineitä, intiaanikylä, hiekkaleikkialue, pelialueita sekä grillipaikka ja näyttämö.
Puiston toiminta on osa Jyväskylän kaupungin varhaiskasvatuspalveluja ja tarjoaa mahdollisuuksia vapaaseen oleiluun ja leikkiin sekä ohjattuihin kerhoihin ja toimintahetkiin.

Lisätiedot:

Lisäoppia avoimesta yliopistosta

Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto tarjoaa tiettyjä opintojaksoja, joilta ei peritä maksua. Jos olet työtön tai lomautettu, tutustu mahdollisuuteen opiskella vuoden 2021 ajan maksutta koko avoimen yliopiston tarjonnasta valitsemasi opinnot. Jos tuntuu, että kesällä olisi aikaa ja kiinnostusta omatoimiseen opiskelun, kannattaa tähän tilaisuuteen tarttua! Lisää tietoa ja listauksen maksuttomista kursseista löydät Jyväskylän avoimen yliopiston nettisivuilta.