Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pojat hyppäävät uimahyppytornista.

Kesätekemiseen ei aina tarvitse laittaa isoja summia. Mukavaa puhaa löytyy Jyväskylästä myös ihan ilmaiseksi! Tälle sivulle on koottu erityisesti 13-29-vuotiaille sopivia tai suunnattuja vaihtoehtoja.
Valitse sinua kiinnostava yläotsikko tai selaa koko tarjonta:

Koronaan liittyvät turvallisuus- ja hygieniaohjeet sekä mahdolliset rajoitukset kannattaa tarkistaa suoraan toiminnan järjestäjältä. Osallistuthan aina vain terveenä.

Liikunta ja ulkoilu

Lähiliikuntapaikat

Lähiliikuntapaikat ovat asuinalueilla ja niiden tuntumassa sijaitsevia, monenlaisille käyttäjäryhmille soveltuvia liikuntaympäristöjä, joihin ei jaeta vuoroja tai peritä käyttömaksuja. Katso listaus: Lähiliikuntapaikat -nettisivu.

Ulkokuntosalit

Ulkokuntosaleja voit hyödyntää juuri silloin, kun sinulle sopii. Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluiden sivuilta pääset katsomaan, missä ulkokuntosaleja on ja miten ne on varusteltu: Listaus ulkokuntosaleista

Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen

Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen on hyvä tapa viettää kesäpäivää! Jyväskylässä on erittäin hyvät mahdollisuudet ulkoilla metsissä ja luontopoluilla. Katso tarkemmat tiedot reiteistä ja poluista seuraavien linkkien kautta:

Eri lajien ulkoliikuntapaikat

Ympäri kaupunkia löytyy eri lajeihin sopivia liikuntapaikkoja. Tietoa suunnistuksesta, melontareiteistä, frisbeegolf-radoista, skeittipaikoista, parkouralueista ja beach volley -kentistä löytyy alla olevista linkeistä: 

Uimarannat

Jyväskylästä löytyy kaikkiaan 34 kaupungin ylläpitämää, yleistä uimarantaa. Pistäydy pulahtamassa tai vietä kokonainen kesäpäivä rannalla hyvien eväiden ja kavereiden, viihdyttävän kirjan tai podcastin kanssa! Jyväskylän liikuntapalveluiden nettisivuille on koottu tiedot kaupungin yleisistä uimarannoista: Uimarannat -nettisivu.

Geokätköily

Geokätköily sopii monen ikäisille ja alkuun pääsee puhelimen GPS-paikannuksen avulla. Rekisteröityneet harrastajat voivat löytää kätköjen koordinaatit joko maailmanlaajuisen yhteisön sivulla www.geocaching.com tai suomalaisen yhteisön sivulla www.geocache.fi.

MOBO-suunnistus

MOBO on nykyaikainen tapa kokeilla suunnistusta. Tarvitset vain älypuhelimen ja siihen ladatun MOBO-sovelluksen. Suunta Jyväskylä ja Vaajakosken Terä ylläpitää yhteensä 11 MOBO-rataa Jyväskylän ulkoilualueilla.Ratojen sijainnit ja suunnistuskartat: Jyväskylän kaupungin MOBO-suunnistuksen nettisivu.
Lisätietoa MOBO:sta sekä sovelluksen latausohjeet löytyy suunnistusliiton sivuilta: MOBO - suunnista älypuhelimella

Sukella ulkoillessasi AR-pelien maailmaan

AR (augment reality, suomeksi lisätty todellisuus) teknologiaa hyödyntävät pelit ovat hauskaa ajanvietettä. Pelien myötä pääset sukeltamaan puhelimesi ruudulta uudenlaiseen todellisuuteen! Jos esim. Pokémon Go ja Harry Potter: Wizards Unite -pelit menivät ohitse, niin ei hätää - vielä ehtii mukaan! Lataa maksuttomat pelit omasta sovelluskaupastasi ja halutessasi voit liittyä myös erilaisiin peliyhteisöihin verkossa.

Kulttuuria

Ihme Meiningit 2021 - työpaja- ja tapahtumaviikko

Ihme Meiningit 2021 tuo 20.-24.7. Jyväskylän yläkaupungille poikkitaiteellisen pläjäyksen niin koettavaa kuin puuhailtavaakin – kaiken kansan iloksi! Maksutonta työpaja- ja tapahtumaviikkoa vietetään tiistaista lauantaihin monipuolisen ohjelman merkeissä. tapahtumaviikolla on mahdollisuus tutustua useisiin eri näyttelyihin ja osallistua vaikkapa enkaustiikka-, sarjakuva tai äänirentoutus- ja improtanssityöpajoihin.
Katso koko ohjelma: Ihme Meiningit -Facebook-tapahtuma tai Ihme Meiningit tapahtumakalenterissa.

Pelinkehityspäiväleiri 14-20-vuotiaille

Jyvässeudun 4H-yhdistyksen järjestämä Pelinkehitysleiri pidetään 12.-16.7., paikkana on Digi & Game Center (Matarankatu 2). Leirillä tutustutaan videopelien tekoon ja vietetään aikaa yhdessä. Aikaisempaa osaamista tai omaa konetta ei tarvitse olla. Leiri on osa Hitpointti pelikehitys hanketta, jota rahoittaa Leader Jyväsriihi Euroopan maaseudun kehittämisen rahastosta.
Ilmoitattauduthan mukaan viimeistään 5.7. sähköisellä lomakkeella: Ilmoittautuminen pelinkehityspäiväleirille.

Lisätiedot: Hanne Ahonen: hanne.ahonen[a]4h.fi  / 040 121 7220

Avoin paja -striimaukset kaiken ikäisille

Avoin paja on tylsän päivän pelastus! Paja on kaikille avoin ja ilmainen työpaja Jyväskylän taidemuseossa perjantaisin ja tallenteet ovat katsottavissa milloin vain. Striimatuissa työpajoissa voit osallistua itse tekemällä oman tuotoksesi Helin ohjeiden mukaan, tehdä ihan oman teoksen tai vain seurata miten kuva syntyy. Teemoja on tarjolla useita maisemasta ja supersankarista kasvojen piirtämiseen  tai galaksimaalaukseen. Jos haluat, että muutkin näkevät teoksesi, lähetä kuva työstäsi taidemuseon sähköpostiin taidemuseo[a]jyvaskyla otsikolla Avoin paja teoskuvani. Julkaisemme teoskuvia aika ajoin virtuaaligalleriassa. Voit lähettää kuvan nimettömänä tai omalla nimelläsi, jos haluat myös nimesi teostietoihin. Kerro samalla kuvastasi, mikä sen nimi on, mitä aihe sinulle merkitsee?

Osallistu ja lue lisää: Avoin paja -live Facebookissa

Museot ja galleriat

Muun muassa Jyväskylän yliopiston luontomuseoon ja Soihtuun sekä Galleria Ratamoon ei ole lainkaan pääsymaksuja. Jyväskylän taidemuseoon on alle 24-vuotiailla vapaa pääsy ja useisiin muihin museoihin kaiken ikäisille on vapaa pääsy perjantaisin. Tiedot kaikista Jyväskylän museoista löydät kaupungin nettisivuilta: Jyväskylän museot.

Kirjasto

Lukeminen on kivaa kesäpuuhaa kaiken ikäisille - satoi tai paistoi! Kirjastosta voit lainata kotiin kirjojen lisäksi, pelejä, elokuvia ja musiikkia. E-kirjasto puolestaan kulkee mukana minne vain ja kirjojen lisäksi voit lainata sähköisesti lehtiä sekä Rockwayn soittokursseja. Toimipisteiden palvelut ja aukioloajat löytyvät Keskikirjaston nettisivuilta.

Avoimia nuorten tiloja ja muuta tekemistä

Veturitallien avoin tilatoiminta

Jyväskylän Veturitallien avoimessa tilatoiminnassa on tarjolla pelejä sisällä ja ulkona sekä rentoa yhdessäoloa. Toiminta on suunnattu 13-29 vuotiaille. Kesän aukioloajat: 7.-18.6. ma-pe klo 14-20 / 21.-23.6. ma-ke klo 14-20 ja 24.6. klo 12-16 / 28.6.-16.7. ma-ke klo 14-20.

Osoite: Veturitallinkatu 6. Toiminnasta vastaa Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut. Lisätietoja: Veturitallien nettisivu, Veturitallien Facebook-sivu sekä Veturitallien Instagram-tili.

Nuorisotila Sumpbi, Korpilahti

Nuorisotila Sumpbi pitää ovet avoinna kesäloman kaksi ensimmäistä viikkoa, sekä kesäloman viimeisen viikon: 7.6.-11.6 ma-pe klo 14-20 / 14.6.-17.6. ja 2.8.-5.8. ma-to klo 14-20.
Osoite: Koulunmäentie 8, 41800 Korpilahti
Kelien mukaisesti toimintaa joko tilalla sisällä tai ulkoaktiviteetteja keskustan/uimarantojen läheisyydessä. Tilan toiminta on suunnattu 12-18-vuotiaille. Toiminnasta vastaa Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut.

Tikkakosken nuorisotila NuoTikka

Tervetuloa NuoTikkaan pelailemaan tai oleilemaan! Sään salliessa mahdollisesti toimintaa myös Nuotikan pihapiirissä tai Myllylammen rannalla. Ilmoitellaan tekemisestä omassa somessa: Nuotikan Instagram-tili.Nuotikan ovessa on myös lappu sekä yhteystiedot, jos ollaan jossain muualla kuin Nuotikassa. Osoite: Kirkkokatu 3, 41160 Tikkakoski.
Kesän aukioloajat: 7.6.-2.7. ti-to (juhannusviikolla vain ti ja ke) klo 14-16:30 4.-6.-luokkalaiset ja klo 17-20 7.-luokkalaiset-17-vuotiaat.  Toiminnasta vastaa Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut.

Nuorisopaku

Nuorisopaku on Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluiden liikkuvan nuorisotyön yksikkö. Nuorisopaku on ikään kuin pyörillä kulkeva nuorisotila, joka kätkee sisäänsä kahvitermarin lisäksi mm. runsaan valikoiman perinteikkäitä pihapelejä, minipingiksen ja RC-autoja sekä paljon muuta. Nuorisopaku kiertää nuorten vapaa-ajalla Jyväskylän haja-asutusalueilla ja alueilla, joissa ei nuorisotilatoimintaa muutoin ole. Nuorilla on myös mahdollisuus toivoa Nuorisopakua haluamalleen alueelle, joko laittamalla viestiä instagramissa tai Whatsappilla numeroon 050 537 9911 (käytössä toiminta-aikoina).
Seuraa Pakun reittitietoja ja kuulumisia Instagramissa: Nuorisopakun Instagram.

Nuorten kohtaamispaikka Bostari

Kohtaamispaikka Bostarille voivat tulla viettämään aikaa kaikki 13-29 -vuotiaat. Käyntiosoite: Asemakatu 7 (Kauppakeskus Forum).
Bostari on auki kesällä tiistaista torstaihin klo 14-16 (heinäkuussa suljettu). Tilan ylläpidosta vastaavat Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut ja muut yhteistyökumppanit.
Seuraa ajankohtaisia asioita Bostarin Instagram-tililtä.

Lehtisaari

Lehtisaari on lomapaikka keskellä Jyväskylää Tuomiojärvellä. Voit viettää saaressa mukavaa kesäpäivää luonnon helmassa. Kuljetus, sauna ja kaikki on maksutonta. Ylläpidosta vastaa Jyväskylän seurakunta.
Saari on avoinna tiistaista sunnuntaihin kahdessa vuorossa: arkisin 14-17 ja 18-21, viikonloppuisin 13-16 ja 17-20. Välissä tehdään siivous. 
Soutu saareen lähtee aina varausajan aloitusajankohtana. Saaresta pääsee pois tunnin välein sekä varausajan loppumisajankohtana.
Jokaisena varausaikana saareen otetaan max. 50 hlöä. 20 minuutin saunavuoron saa 30 nopeimmin paikan varannutta. Varaukset varausjärjestelmän kautta tai soittamalla numeroon 050 595 3947.
Saunavuoron tarkempi ajankohta varataan saaressa paikan päällä. Saunaan mahtuu kerrallaan 3 henkilöä tai yksi läheinen seurue (esim. perhe). 

Lue lisää: Lehtisaaren nettisivut

Harjusaaren seikkailu -kaupunkiseikkailu

"Kolmen Jyväskylää ympäröivän ikiaikaisen vuoren, Laajavuoren, Kanavuoren ja Pönttövuoren muinaiset ikijäät ovat sulaneet, ja Jyväskylä on vaipunut vetten alle. Vain Jyväskylän keskellä pönöttävä maamerkki Harju on jäänyt korkealle kohonneen vedenpinnan yläpuolelle."

Digitaalisesaa kaupunkiseikkailupelissä seikkaillaan saareksi muuttuneella Harjulla, jolta nousevaa vettä paenneet jyväskyläläiset ovat hakeneet turvaa. Pelaajan tehtävänä on hieroa rauhaa Harjusaaren eriskummallisten asukkaiden välille Vesilinnan velhon opastuksella. Kaupunkiseikkailu on suunniteltu erityisesti ala-asteikäisille pelaajille, mutta se sopii kaikenikäisille. Peli on pelattavissa 30.6. saakka.
Pelaaminen tapahtyy Actionbound-sovelluksella, joka on ladattavissa Android-laitteille Google Play-kaupasta ja IOS-laitteille App Storesta. Peliin pääsee tätä linkkiä klikkaamalla.

Lisätietoja: Kaupungin uutinen pelin julkaisusta

Music Against Drugsin verkkopelaaminen ja yhteisöllinen toiminta

Music Against Drugs ry järjestää lauantaisin toimintaa yhdistyksen Discordissa, Keskimaa-kerho -kanavalla, kello 16.00–19.00. Tarjolla on vaihtuvia pelejä, juttuseuraa tai vaikka vaan porukassa notkumista. Näin koronaeristyksen aikaan, toiminta on pääsääntöisesti verkossa tapahtuvaa, mutta kun rajoitukset helpottuvat, kokoontuu porukka myös livenä. Mukaan Music Against Drugsin Discord serverille pääsee Discordin kutsulinkillä. Toiminta on osa Keskimaan rahoittamaa #iloauttaa -toimintaa Keväällä alkanut toiminta jatkuu ainakin syyskuulle asti.

Music Against Drugs ry tarjoaa pelaamisesta kiinnostuneille myös Valheim-serverin, jossa pääsee pelaamaan huikean suosion saanutta Valheim-peliä. Palvelin on käynnissä 24/7 ja peliin pääsee liittymään parhaiten IP-osoitteen avulla:

  • nimi: Keskimaa
  • ip: 45.147.161.27:30400
  • salasana: odinismad

Lisätietoja: Music Against Drugsin Discord-toiminnan nettisivu

BlaaBlaaBlaa -keskusteluryhmä

Monikulttuurikeskus Glorian BlaaBlaaBlaa -keskusteluryhmä on avoin kaikille 16-29-vuotiaille. Ryhmä kokoontuu 10.6. ja 17.6. klo 16-18 Glorian tiloissa osoitteessa Matarankatu 6 A 1.
Lisätietoja: Monikulttuurikeskus Gloria -nettisivu.

Nuorten peli-ilta

Monikulttuurikeskus Glorian Nuorten peli-illassa pelataan lautapelejä sekä pelejä PS4-konsolilla. Peli-illat ovat avoimia kaikille 16-29-vuotiaille. Kokoontumiset 8.6. ja 15.6. klo 16-19 Glorian tiloissa osoitteessa Matarankatu 6 A 1.
Lisätietoja: Monikulttuurikeskus Gloria -nettisivu.

Kaupunkiseikkailu: Kadonneen portaalin metsästys 

Kadonneen portaalin metsästys on Jyväskylän keskustaan sijoittuva kaupunkiseikkailurata, jonka päähenkilönä on Veturimies Väinämöinen. Toteutuksesta vastaa Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut. Peliaikaa on 14.6.-10.8. ja lähtöpaikkana on Veturitallit (Veturitallinkatu 6).
Pelin tarinassa Keijo Von Konduktööri on loihtinut Veturimies Väinämöisen tulevaisuuteen – vuoteen 2021. Pelaajan tehtävänä on auttaa Väinämöistä palaamaan kotiin ja omaan aikaansa, vuoteen 1927. Kulje siis Väinämöisen mukana ja kokoa vihjeet, joiden avulla loitsu voidaan kumota! Pelin avulla pääset tutustumaan Jyväskylän keskustan tärkeimpiin paikkoihin ja nähtävyyksiin. Tehtävän tavoitteena on hauskanpito ja uuden oppiminen.
Apua ongelmatilanteisiin saatavilla arkisin 14.6.-10.8. klo 12-16: p. 050 360 4731.

Tapahtuma- ja harrastekalenteri

Mikäli tämän sivun maksuttomista vaihtoehdoista ei löydy sinulle mieluisaa kesätekemistä, kannattaa tutustua myös Jyväskylän kaupungin tapahtuma- ja harrastekalenterin tarjontaan: Tapahtuma- ja harrastekalenteri

Kalenteriin on ilmoitettu sekä maksutonta että maksullista toimintaa.