Vinkit maksuttomaan tekemiseen

Tapahtuma- ja harrastekalenteri

Mikäli maksuttomista harrastusmahdollisuuksista ei löydy sinulle mieluisaa vaihtoehtoa, kannattaa tutustua myös Jyväskylän kaupungin tapahtuma- ja harrastekalenterin tarjontaan. Toiminnan järjestäjät voivat ilmoittaa niin maksullisista kuin maksuttomistakin tapahtumista ja harrastuksista tiedot kalenteriin.

Kaipaatko apua harrastuksen löytämiseen?

Nuorten Jyväskylän kautta voit saada neuvontaa tekemisen tai harrastuksen löytämiseen. Työntekijään saa yhteyden puhelimitse, viestillä, sähköpostilla tai somen kautta arkisin 9-15 välillä:

Toiminnan ilmoittaminen koontiin

Jos tahosi järjestää maksutonta vapaa-ajan harrastetoimintaa jollekin ikäryhmälle 13-29-vuotiaiden ikähaarukassa, voit ilmoittaa siitä nuorisonohjaaja Rita Suhoselle, yhteystiedot yllä.

Syyskausi 2020

Harrastuksiin ja tekemiseen ei aina tarvitse laittaa isoja summia. Mukavaa puhaa löytyy Jyväskylästä myös ihan ilmaiseksi! Tälle sivulle kootaan kausittain vinkkejä ilmaisista harrastuksista ja muusta tekemisestä.

Mahdolliset koronapandemian ehkäisyyn liittyvät turvallisuus- ja hygieniaohjeet sekä rajoitukset kannattaa tarkistaa suoraan toiminnan järjestäjältä.

Harrasteryhmiä

LiikuntaLaturi

LiikuntaLaturin syksy käynnistyy 31.8.2020. LiikuntaLaturi tarjoaa maksuttomia ja avoimia liikuntakokeiluja kaikille 13-19-vuotiaille. Tänä syksynä mukana on neljä ryhmää (salibandy, cheertanssi, höntsäpalloilu ja sporttimix), joihin voi tulla jo 11-vuotiaista alkaen . Toimintaan ei tarvitse ilmoittautua eikä sitoutua. Lajeja voi kokeilla kerran tai kiertää vaikka kaikilla vuoroilla. Katso koko tarjonta LiikuntaLaturin nettisivuilta.

TUFF!:in räp-lyriikka -työpaja

Niin aloittelijat kuin kehittyneemmät sanailijat pääsevät pistämään kirjoitus- ja räppitaidot kuntoon upeassa porukassa! Kokoontumiset  torstaisin 3.9., 10.9., 17.9. ja 24.9. klo 17-19 Jyväskylän Kaupunginkirjaston 3. kerroksen monitoimitilassa. TUFF!:in -työpajat ovat ilmaisia ja avoimia kaikenikäisille. Räppi-työpajoissa on kaksi kokenutta ja ammattitaitoista vetäjää, Soul Valpio sekä Joosu J aka Joppe J. Kannattaa pistää korvan taakse myös joulukuussa tulevat freestyleräpin erikoispajat (3.12., 10.12. ja 17.12.).
Lisätietoa pajojen Facebook-tapahtumasta tai TUFF!:in Instagramista. Yhdistyksen toimintaan voi tutustua tarkemmin Kulttuuriyhdistus TUFF!:in nettisivuilla.

Nuorten aikuisten verkkojulkaisu Painovirhe

Keskisuomalaisten nuorten aikuisten toimittama Painovirhe on kaikille avoin verkkojulkaisu. Painovirheestä saat ajatuksillesi, elokuvillesi, kuvillesi ja tarinoillesi helpon ja puolueettoman julkaisukanavan! Jos haluat oppia verkkolehden teosta ja toimittamisesta lisää, on Painovirheen toimituksessa aina tilaa! Päätoimittajana toimii Lassi Peltonen ja toimintaa ylläpitää Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut.
Toimintaan ja sisältöihin pääset tutustumaan Painovirheen nettisivuilla. Voit ilmoittautua mukaan tai kysyä lisää nuorisonohjaaja Esa Linnalta, p. 040 556 8726 tai esa.linna(at)jyvaskyla.fi.

Tsukiai-illat

Jyväskylän anime- ja mangaseura Tsukiai kokoontuu torstaisin Veturitalleilla klo 16-20 Höyry-tilassa. Paikalle voi saapua oman aikataulun mukaisesti ja poistua milloin haluaa. Viikkoilloissa katsotaan animea, hengaillaan, juodaan teetä ja jutustellaan muiden harrastajien kanssa. Illoissa on mahdollista mm. ommella cosplay-asuja Veturitallien ompelukoneita käyttäen, piirtää, pelata lauta- tai korttipelejä tai ehdottaa järjestettäväksi jotain erikoisohjelmaa. Säännöllisen epäsäännöllisesti pidetään teemailtoja, esim. Halloween, pikkujoulut tai sushi-illat. Ikähaarukka on noin 20-29-vuotiaiden välillä.
Lisätietoa toiminnasta Tsukiain nettisivuilla.

Esitykseen tähtäävä tanssiryhmä 15-20-vuotiaille

Uusi tanssiryhmä alkaa syysloman jälkeen Kulttuuriklubi Siperiassa! Kokoontumiset 21.10. alkaen keskiviikkoisin klo 16:30-18. Ryhmässä on mahdollisuus päästä kokeilemaan tanssiin ja liikkeeseen perustuvan esityksen tekemistä. Aikaisempaa kokemusta tanssista tai esiintymisestä ei tarvita, vain avointa mieltä ja uuden kokeilemisen intoa!  Ryhmä on tarkoitettu noin 15-20-vuotiaille ja siinä ei ole osallistumismaksua. Ohjaajana on Sara Pitkänen. Ryhmä täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Lisätiedot ja ilmoittautuminen Siperian nettisvuilla.

Nuorten tapahtumatuottajatiimi yläkoululaisille

Oletko kiinnostunut tapahtumien järjestämisestä, viestinnästä ja rennosta tiimityöstä? Oletko halukas oppimaan uutta ja tutustumaan uusiin ihmisiin? Jos vastasit edes johonkin kohtaan kyllä, on Nuorten Suomi ry:n tapahtumatuottajatiimi just sulle hyvä harrastus! Kokoontumiset keskiviikkoisin klo 17 joko Mataralla tai verkon kauta Discordissa. Kerhokauden aikana pääset järjestämään tapahtumia, tekemään tapahtumaviestintää, opettelemaan valokuvausta ja viettämään aikaa rennossa tiimissä rennolla porukalla.
Ennakkoilmoittautuminen viimeistään viikon 43 alussa. Ilmoittautuminen ja lisätiedot WhatsAppilla: Milla / 045 112 4608.

Koulujen kerhotoiminta

Jyväskylän kouluilla järjestetään maksutonta kerhotoimintaa. Kerhot on suunnattu peruskoululaisille (ikäraja voi vaihdella ryhmittäin) ja ne järjestetään yleensä koulupäivän jälkeen. Kouluilla toimivien kerhojen tiedot ja kokoontumisajat löytyvät kunkin koulun omilta nettisivulta.

Backstage Group 15-20-vuotiaille

Backstage Group on Jyväskylän kaupunginteatterin 15–20-vuotiaiden harrasteryhmä. Haku ryhmään on auki 8.-30.9.2020. Backstage Group haluaa olla osaltaan raottamassa esirippua kaikille, jotka haluavat sen taakse kurkata. ”Bäkkärit” tuottavat tapahtumia, osallistuvat työpajoihin, somettavat – eikä teatterin kattokaan ole rajana, jos jokin uusi idea kimpoaa lentoon. Ryhmässä tutkitaan tekemällä teatterimaailman näkyvää ja näkymätöntä positiivisessa ilmapiirissä. Kokoontumiset ovat tiistaisin klo 17–19:30 Jyväskylän kaupunginteatterilla.
Lisätietoa ja hakuohjeet pääset lukemaan kaupunginteatterin uutisesta.

 

Muuta toimintaa

Youth Against Drugs, Jyväskylän Paikkari-toiminta

Jyväskylän paikkari toimii joka toinen torstai Klo 18-20 pääosin YADin Tanssisali Lutakon toimistolla 4. kerroksessa. Seuraava tapaaminen on 10.9.2020. Mukaan ovat tervetulleita kaikki 13-35-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset. Selvää hauskanpitoo, harrastuskokeiluja ja vaikuttamista Jyväskylän alueella.
Paikkarivastaavana toimii Maria Utriainen. Voit laittaa viestiä ja seurata lisäinfoa YAD Jyväskylän Instagram-tilin kautta.

Music Against Drugsin Olohuone

Music Against Drugsin (MAD) Olohuone kokoontuu keskiviikkoisin klo 16 Mataralla MADin tiloissa (Matarankatu 4, 3 krs.). Olohuoneessa vietetään aikaa joko pelaamisen, kahvittelun ja yhdessäolon merkeissä. Sään salliessa siirrytään usein ulos esimerkiksi pihapelejä pelaamaan, frisbeegolfaamaan ym. Syksyuyn toimintaa suunnitellaan vapaaehtoisten kanssa juuri nyt, joten mukaan liittyminen on erityisen helppoa!
Myös vapaaehtoiseksi liittyminen kannattaa, sillä vapaaehtoinen pääsee mukaan suunnittelemaan koulutapahtumia ja auttamaan niiden järjestämisessä ym. Lisätietoa vapaaehtoiseksi liittymisestä löytyy MADin vapaaehtoistoiminnan nettisivulta.

Monikulttuurikeskus Gloria

Gloria on avoin kansainvälinen kohtaamispaikka. Gloriassa järjestetään ohjelmaa ja toimintaa monen ikäsille ja myös eri kielillä. Tiistaisin tarjolla esimerkiksi peli-ilta klo 17-19 ja torstaisin Nuorten kokkailuilta (etänä Zoomin kautta).
Lue lisää syksyn toiminnasta ja palveluista Monikulttuurikeskus Glorian nettisivuilta.

Vapaaehtoistoiminta - Vapari

Vapaaehtoistoimintaan osallistumalla saat mukavaa tekemistä, arvokasta kokemusta ja hyvän mielen. Vapaaehtoistoimintaa on tarjolla kaupungin toiminnoissa ja useissa eri yhdistyksissä. Vapari kokoaa tietoa näistä vapaaehtoistyön mahdollisuuksista sekä ohjaa ja neuvoo vapaaehtoiseksi haluavia. Tutustu vapaaehtoistyön vaihtoehtoihin Vaparin nettisivuilla.

TUFF! Hiphopmiitti

TUFF järjestää Veturitalleilla (Veturitallinkatu 6) tiistaisin klo 17-19 Hiphopmiittejä, missä sketsataan graffitteja, kirjoitetaan räppejä, fiilistellään musaa tai muuten vaan hengaillaan!
Lisätietoa TUFF!:in toiminnasta Kulttuuriyhdistus TUFF!:in nettisivuilla.

Opiskelijoiden järjestö- ja harrastustoiminta

Ylioppilaskunta edistää opiskelijoiden yhteisöllistä toimintaa ja tarjoaa piirissään toimivien järjestöjen kautta luontevia tapoja tutustua uusiin ihmisiin, harrastaa ja vaikuttaa. Lisää tietoa opiskelijoille suunnatuista toiminnoista (sekä maksuttomia että maksullisia) löytyy JYY:n nettisivuilta.

Tapahtumatuotantovalmennus 18-29-vuotiaille

Kiinnostaisiko sinua järjestää oma tapahtuma? Ilmainen valmennus koostuu neljästä tapaamisesta, joissa alan toimijat avaavat tapahtumatuotannon eri teemoja ja ohjaavat osallistujien omia tapahtumia eteenpäin: ti 8.9. klo 17-19,  ke 16.9. klo 17-19, to 1.10. klo 17-19 ja ke 14.10. klo 17-20. Valmennusjakso huipentuu osallistujien luomiin tapahtumiin! Ilmaisen valmennuksen tarjoavat yhteistyössä Jyväskylän kaupunki, Music Against Drugs ry, Youth Against Drugs ry, Monikulttuurikeskus Gloria ja Kulttuuriklubi Siperia. Valmennuksen toiminta on täysin päihteetöntä, mukaan lukien osallistujien luomat tapahtumat.
Tapaamisten paikkatiedot, muut lisätiedot ja ilmoittautuminen Tapahtumatuotantovalmennuksen Facebook-sivullaLisätietoja antavat myös: arto.lampila(at)jyvaskyla.fi ja milja.silvan(at)musicagainstdrugs.info

Avoimet tilat nuorille

Jyväskylän nuorisopalveluiden avoimet tilat nuorille

Nuorisopalvelut ylläpitää avoimia nuorisotiloja eri asuinalueilla, joiden toiminta kohdistuu pääasiassa alle 18-vuotiaille. Veturitallit sekä kauppakeskus Forumissa sijaitseva nuorten ohtamispaikka Bostari ovat avoinna 13-29-vuotiaille. Veturitallien yhteydessä toimii myös Kahvila Kisko, joka palvelee nuorisoystävällisin hinnoin tilan aukioloaikoina.
Tarkemmat tiedot tiloista ja aukioloajoista löydät nuorisopalvelujen nettisivuilta. Tilakohtaista ilmoittelua kannattaa seurata tilakohtaisilta Instagram-tileiltä:

Nuortentalo Katutaso

Talo on tarkoitettu 18-35-vuotiaille nuorille aikuisille, jotka viihtyvät toistensa seurassa selvin päin. Kaiken talon toiminnan ja sisällön järjestävät vapaaehtoiset, kävijät ja työtoiminnassa olevat nuoret. Tarkemmat tiedot ja aukioloajat esillä Katutason nettisivuilla. Ajankohtaista ilmoittelua kannattaa seurata myös Katutason Instagram-tililtä.

Jyväkylän seurakunnan nuorten tilat

Jyväskylän seurakunnan nuorisotiloja ja muuta toimintaa löytyy eri puolilta kaupunkia. Aukioloajat ja muut ajankohtaiset tiedot päivitetään Jyväskylän seurakunnan nuorten nettisivuille.

 

Omatoimitekemistä

Lähde liikkeelle ja ulos

Monipuolisia ulkokuntosaleja voit hyödyntää juuri silloin, kun sinulle sopii. Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluiden sivuilta löytyy listaus ulkokuntosaleista.

Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen on hyvä tapa kerätä energiaa arkeen! Jyväskylässä on hyvät mahdollisuudet ulkoilla metsissä ja luontopoluilla. Liikuntapalveluiden nettisivulla on tiedot Jyväskylän ulkoilureiteistä ja listaus Jyväskylän luontopoluista.

Eri lajien ulkoliikuntapaikat

Ympäri kaupunkia löytyy eri lajeihin sopivia liikuntapaikkoja. Tietoa suunnistuksesta, melontareiteistä, frisbeegolf-radoista, skeittipaikoista, parkouralueista ja beach volley -kentistä löytyy alla olevista linkeistä: 

Geokätköily

Geokätköily sopii monen ikäisille ja alkuun pääsee puhelimen GPS-paikannuksen avulla. Rekisteröityneet harrastajat voivat löytää kätköjen koordinaatit joko maailmanlaajuisen yhteisön sivulla www.geocaching.com tai suomalaisen yhteisön sivulla www.geocache.fi.

Sukella ulkoillessasi AR-pelien maailmaan

AR (augment reality, suomeksi lisätty todellisuus) teknologiaa hyödyntävät pelit ovat hauskaa ajanvietettä. Pelien myötä pääset sukeltamaan puhelimesi ruudulta uudenlaiseen todellisuuteen! Jos esim. Pokémon Go ja Harry Potter: Wizards Unite -pelit menivät ohitse, niin ei hätää - vielä ehtii mukaan! Lataa maksuttomat pelit omasta sovelluskaupastasi ja halutessasi voit liittyä myös erilaisiin peliyhteisöihin verkossa.

MOBO-suunnistus

MOBO on nykyaikainen tapa kokeilla suunnistusta. Tarvitset vain älypuhelimen ja siihen ladatun MOBO-sovelluksen. Suunta Jyväskylä ja Vaajakosken Terä ylläpitää yhteensä 12 MOBO-rataa Jyväskylän ulkoilualueilla. Katso kaikkien ratojen sijainnit ja suunnistuskartat Jyväskylän kaupungin MOBO-suunnistuksen sivulta.
Lisätietoa MOBO:sta sekä sovelluksen latausohjeet löytyy suunnistusliiton sivuilta: MOBO - suunnista älypuhelimella

Museot ja galleriat

Muun muassa Jyväskylän yliopiston luontomuseoon ja Soihtuun sekä Galleria Ratamoon ei ole lainkaan pääsymaksuja. Jyväskylän taidemuseoon on alle 24-vuotiailla vapaa pääsy ja useisiin muihin museoihin kaiken ikäisille on vapaa pääsy perjantaisin. Museolistaukseen voi tutustua kaupungin nettisivulla.

Kirjasto

Lukeminen on kivaa puuhaa kaiken ikäisille - etenkin syksyn pimenevinä iltoina! Kirjastosta voit lainata kotiin kirjojen lisäksi, pelejä, elokuvia ja musiikkia. E-kirjasto puolestaan kulkee mukana minne vain ja kirjojen lisäksi voit lainata sähköisesti lehtiä sekä Rockwayn soittokursseja. Toimipisteiden tiedot ja aukioloajat löytyvät Keskikirjaston nettisivuilta.

Kirjastoissa järjestetään syyskaudella erilaisia maksuttomia tapahtumia sekä mm. Komppikaraokea (paikkana pääkirjaston Karaoketila) sekä Runokaraokea (useissa eri kirjastoissa).

Harrastakotona.fi

Harrastakotona.fi on lapsille ja nuorille suunnattu sivusto, josta löytyy ohjeita ja ideoita taiteen kokemiseen, kokeilemiseen ja harrastamiseen kotona vapaa-ajalla. Sivuille on valittu taidetekemistä ja elämyksiä monipuolisesti.

Tapahtuma- ja harrastekalenteri

Mikäli maksuttomista harrastusmahdollisuuksista ei löydy sinulle mieluisaa vaihtoehtoa, kannattaa tutustua myös Jyväskylän kaupungin tapahtuma- ja harrastekalenterin tarjontaan. Toiminnan järjestäjät voivat ilmoittaa niin maksullisista kuin maksuttomistakin tapahtumista ja harrastuksista tiedot kalenteriin.

Kaipaatko apua harrastuksen löytämiseen?

Nuorten Jyväskylän kautta voit saada neuvontaa tekemisen tai harrastuksen löytämiseen. Työntekijään saa yhteyden puhelimitse, viestillä, sähköpostilla tai somen kautta arkisin 9-15 välillä:

Toiminnan ilmoittaminen koontiin

Jos tahosi järjestää maksutonta vapaa-ajan harrastetoimintaa jollekin ikäryhmälle 13-29-vuotiaiden ikähaarukassa, voit ilmoittaa siitä nuorisonohjaaja Rita Suhoselle, yhteystiedot yllä.