Vinkit maksuttomaan tekemiseen - kesä 2020

Jos haluat jakaa oman vinkkisi tai selvitellä kesän harrastusmahdollisuuksia tarkemmin, voit olla yhteydessä:

Rita Suhonen, nuorisonohjaaja
05 032 05933 (myös WhatsApp)
rita.suhonen(a)jyvaskyla.fi

Harrastuksiin ja tekemiseen ei aina tarvitse laittaa isoja summia. Mukavaa puhaa löytyy Jyväskylästä myös ihan ilmaiseksi! Tälle sivulle kootaan kausittain vinkkejä ilmaisista harrastuksista ja muusta tekemisestä.

Kesä 2020 on poikkeuksellinen toiminnan suhteen, sillä koronapandemia on aiheuttanut paljon toiminnan perumisia. Silti tarjolla on hyviä mahdollisuuksia ajanviettoon maksutta.

Omatoimitekemistä

Lähde liikkeelle ja ulos

Monipuolisia ulkokuntosaleja voit hyödyntää juuri silloin, kun sinulle sopii. Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluiden sivuilta löytyy listaus ulkokuntosaleista.

Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen on hyvä tapa viettää kesäpäivää! Jyväskylässä on hyvät mahdollisuudet ulkoilla metsissä ja luontopoluilla. Liikuntapalveluiden nettisivulla on tiedot Jyväskylän ulkoilureiteistä ja listaus Jyväskylän luontopoluista.

Eri lajien ulkoliikuntapaikat

Ympäri kaupunkia löytyy eri lajeihin sopivia liikuntapaikkoja. Tietoa suunnistuksesta, melontareiteistä, frisbeegolf-radoista, skeittipaikoista, parkouralueista ja beach volley -kentistä löytyy alla olevista linkeistä: 

Uimarannat

Jyväskylästä löytyy kaikkiaan 34 kaupungin ylläpitämää, yleistä uimarantaa. Pistäydy pulahtamassa tai vietä kokonainen kesäpäivä rannalla hyvien eväiden ja kavereiden, viihdyttävän kirjan tai podcastin kanssa! Jyväskylän liikuntapalveluiden nettisivuille on koottu tiedot kaupungin yleisistä uimarannoista.

Geokätköily

Geokätköily sopii monen ikäisille ja alkuun pääsee puhelimen GPS-paikannuksen avulla. Rekisteröityneet harrastajat voivat löytää kätköjen koordinaatit joko maailmanlaajuisen yhteisön sivulla www.geocaching.com tai suomalaisen yhteisön sivulla www.geocache.fi.

Sukella ulkoillessasi AR-pelien maailmaan

AR (augment reality, suomeksi lisätty todellisuus) teknologiaa hyödyntävät pelit ovat hauskaa ajanvietettä. Pelien myötä pääset sukeltamaan puhelimesi ruudulta uudenlaiseen todellisuuteen! Jos esim. Pokémon Go ja Harry Potter: Wizards Unite -pelit menivät ohitse, niin ei hätää - vielä ehtii mukaan! Lataa maksuttomat pelit omasta sovelluskaupastasi ja halutessasi voit liittyä myös erilaisiin peliyhteisöihin verkossa.

Museot ja galleriat

Muun muassa Jyväskylän yliopiston luontomuseoon ja Soihtuun sekä Galleria Ratamoon ei ole lainkaan pääsymaksuja. Jyväskylän taidemuseoon on alle 24-vuotiailla vapaa pääsy ja useisiin muihin museoihin kaiken ikäisille on vapaa pääsy perjantaisin. Museolistaukseen voi tutustua kaupungin nettisivulla.

Kirjasto

Lukeminen on kivaa kesäpuuhaa kaiken ikäisille - satoi tai paistoi! Osa kirjaston toimipisteistä on avoinna koko kesän, pääkirjasto myös lauantaisin. Kirjastosta voit lainata kotiin kirjoja, pelejä, elokuvia ja musiikkia. E-kirjasto puolestaan kulkee mukana minne vain ja kirjojen lisäksi voit lainata sähköisesti lehtiä sekä Rockwayn soittokursseja. Toimipisteiden tiedot ja aukioloajat löytyvät Keskikirjaston nettisivuilta.

Lisäoppia avoimesta yliopistosta

Jyväskylän yliopiston avoin yliopisto tarjoaa 31.7. saakka valikoiman maksuttomia kursseja ei opintoaloihin liittyen. Jos tuntuu, että kesällä olisi aikaa omatoimiseen opiskelun, kannattaa tähän tilaisuuteen tarttua! Lisää tietoa ja listauksen maksuttomista kursseista löydät Jyväskylän avoimen yliopiston nettisivuilta.

Ohjattua toimintaa ja nuorten tiloja

Huhtasuon nuorisotila Perttula

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen ylläpitämä Huhtasuon nuorisotila on avoinna 9.7. asti ti-to klo 15-17 (4-6 -luokkalaiset) ja klo 18-20 (7.lk. - 17-vuotiaat), poikkeuksena 18.6. klo 13-17. Ajankohtaisia kuulumisia voi seurata Perttulan Instagram-tililtä.
Lisää tietoa nuorisopalvelujen kesän palvelutarjonnasta on koottu uutiseen: Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelujen kesän toiminnoissa palataan osittain normaaliin arkeen.

Nuortentalo Katutaso

Jyväskylän Katulähetyksen ylläpitämä Nuortentalo Katutaso on tarkoitettu 18-35-vuotiaille nuorille aikuisille, jotka viihtyvät toistensa seurassa selvin päin. Nuortentalon sydän ovat erilaiset ihmiset. Tule yksin tai kaverin kanssa, tuo omat ideasi toteutettavaksi tai tule pää tyhjänä. Yksinkin saa halutessaan nyhjätä. Auki kesällä keskiviikosta lauantaihin klo 14-20. 
 Lisätietoa voi lukea Katutason nettisivulta ja ajankohtaista tietoa infotaan Katutason Instagram-tilillä ja Facebook-sivulla.

Pehmomiekkailua

Keski-Suomen pehmomiekkailijat ry järjestää kesällä maksuttomia harjoituksia Viitaniemen nurmikentällä (Viitaniementie 30). Harjoitukset järjestetään rinnakkain samalla paikalla, samaan aikaan sekä nuoremmille (8-14 v) että vanhemmille harrastajille. Miekkailussa tavoitteena on taidokkaasti osua vastustajaan, osuman samalla välttäen. Lue lisää Keski-Suomen pehmomiekkailijat ry:n nettisivuilta.

Domino-hankkeen kesätoiminta

Paremmin Yhdessä ry:n pyörittämä DOMINO-hanke saattaa toiminnassaan yhteen 18-29-vuotiaita maahan muuttaneita ja suomalaisia nuoria. Kesällä tarjolla:

  • Perjantain juttu! perjantaisin klo 14-16, luvassa erilaisiapihapelejä 18-29-vuotiaille. Paikkana Matarankatu 4.
  • Nuorten aikuisten kesäleiri 18-29-vuotiaille 6.-10.7.2020 (klo 10-16)
  • Kaupunkikävelyt 18-29-vuotiaille keskiviikkoisin klo 16 alkaen, Lähtö Cygnaeuksen puistosta

Lue lisää hankkeen toiminnasta Paremmin yhdessä ry:n nettisivuilta.

Jos haluat jakaa oman vinkkisi tai selvitellä kesän harrastusmahdollisuuksia tarkemmin, voit olla yhteydessä:

Rita Suhonen, nuorisonohjaaja
05 032 05933 (myös WhatsApp)
rita.suhonen(a)jyvaskyla.fi