Hyppää pääsisältöön

12.9.2022

Päihdepalvelupolku auttaa hahmottamaan nuoren päihdehoidon prosessia Jyväskylässä.
Kuva
Vihreä herätyskello kalliolla. Kuva Elisa Jokinen

Jyväskyläläisten alle 18-vuotiaiden nuorten päihdepalvelut on koottu päihdepalvelupolkuun, joka löytyy Nuorten päihdepalvelupolku -verkkosivuilta. Polku on suunnattu erityisesti nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille, mutta se auttaa myös nuorten vanhempia ja nuorta itseäänkin hahmottamaan sitä, millaisin askelin päihdehoidon polulla edetään.

Päihdepalvelupolku sisältää myös paljon tietoa ja hyödyllisiä linkkejä. Polkuun on listattu myös toimijoita, jotka tekevät ennalta ehkäisevää päihdetyötä Jyväskylässä sekä tahoja, joihin voi tarvittaessa olla yhteydessä, jos huoli oman lapsen päihteiden käytöstä herää.

– Päihdepalvelupolku auttaa erityisesti hahmottamaan nuoren päihdehoidon prosessia. Päihdepolun toivotaan lisäävän myös perheiden turvallisuutta, kun nuori ja perheet näkevät, miten nuoren päihdehoitoa toteutetaan ja miten palveluprosessi etenee, selvittää päihdesairaanhoitaja Eerika Ollila Nuorisovastaanotolta.

Tavoitteena on, että nuori saa tasalaatuista, oikea-aikaista ja tasapuolista ohjausta, hoitoa ja tukea riippumatta siitä, missä palvelussa nuori on.

Päihdepolun osat: Ennalta ehkäisy ja Huoli herää

Päihdepalvelupolku on jaettu kahteen osioon: Päihteiden käytön ennaltaehkäisy ja Päihteiden käytöstä herää huoli. Huoli herää -osion prosessin eteneminen perustuu nuorten päihdemittariin, ADSUME-testiin, jota nuorten parissa toimivat käyttävät. ADSUME-testi mittaa päihteiden käytön määrää, tiheyttä ja seurauksia.

– Testin antamien pisteiden mukaan voidaan tunnistaa nuoren päihteiden käytön tilannekuva, huolen määrä ja taso sekä toimia tulosten mukaisesti, Ollila selventää.

Apua päihdeongelmiin kannattaa hakea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa

Nuorten päihteiden käyttöön kannattaa puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ennaltaehkäisevästi, ennen kuin ongelmat kasvavat suuriksi.

– Kannustaisin nuorta ja perheitä hakemaan rohkeasti apua ja ottamaan yhteyttä auttaviin tahoihin. Päihdeasioiden kanssa ei pidä eikä tarvitse jäädä yksin, Ollila muistuttaa. 

Mihin voit ottaa yhteyttä?

Perusopetusikäisellä sekä toisella asteella opiskelevalla on tukenaan oman oppilaitoksen kouluterveydenhoitaja, kuraattori ja psykologi sekä psykiatrinen sairaanhoitaja.

Korkeakouluopiskelija voi ottaa yhteyttä omaan opiskeluterveydenhuoltoon (YTHS). Nuoret, jotka ovat ilman opiskelupaikkaa, saavat apua, tukea ja ohjausta esimerkiksi Nuorten talolta Walk in -vastaanotolta (Asemakatu 4), jonne voi tulla ilman ajanvarausta maanantaista perjantaihin kello 12–17.

Yhteyttä voi ottaa suoraan myös Nuorisovastaanotolle. Myös eri järjestöt tarjoavat tukea.

Päihdepalvelupolun on koonnut moniammatillinen työryhmä, jossa on edustajia Jyväskylän kaupungin eri palveluista, Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeesta sekä järjestöstä.

Lisätietoja:

  • päihdesairaanhoitaja Eerika Ollila, eerika.ollila(at)jyvaskyla.fi, p. 050 470 1140, Jyväskylän kaupunki, Nuorisovastaanotto

Nuorten päihdepalvelupolku

Asiasanat: