5.9.2024
Jyväskylän kaupunki muistuttaa turvallisesta sähköpotkulautailusta yllättävällä videolla
– Tavoitteenamme on ollut toteuttaa perinteisestä kuntaviestinnästä ja sosiaalisen median videomassasta erottuva hyvän mielen video, joka yllättää, mutta samalla tuo esiin pääsanomaamme, kertoo Kaisa Ristimella Jyväskylän kaupungin viestinnästä.
Videolla näkyvät niin valot, pyöräilykypärä, hallittu ajonopeus sekä pyörätien liikennemerkki.
– Suurin osa sähköpotkulautojen käyttäjistä varmasti tiedostaa kypärän käytön lisäävän turvallisuutta, mutta vain harvat todellisuudessa käyttävät kypärää. Kypärää ei ehkä haluta tai viitsitä kantaa kaupungilla, vaikka se kulkisikin helposti mukana esimerkiksi repussa roikkuen, toteaa Timo Pakarinen Jyväskylän kaupungin liikenteenohjauksesta.
– Sen sijaan osa sähköpotkulautailijoista ei ehkä tiedä, että sähköpotkulauta rinnastetaan polkupyörään eikä sillä saa ajaa jalkakäytävällä, hän täsmentää.
Jyväskylässä virheellisesti jalkakäytävällä ajetaan eniten Yliopistonkadulla Kilpisenkadun ja Puistokadun välillä. Kyseisessä paikassa keskustan puoleinen osuus väylästä on jalkakäytävää, ja sähköpotkulaudalla ajaessa pitäisi siirtyä kauppatorin puoleiselle pyöräväylälle.
Jos kadulla ei ole pyörätien tai yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän merkkiä, tulee silloin ajaa autojen seassa ajoradalla. Tällaisia löytyy Jyväskylän keskustasta esimerkiksi Väinönkatu Hannikaisenkadun ja Vapaudenkadun välillä sekä Kansakoulukatu.
Tiettyjä suojateitä ylittäessä sähköpotkulautailija on pyöräilijän tapaan väistämisvelvollinen, ellei potkulautaa taluta suojatien yli. Moottoriajoneuvoilla on sähköpotkulautojen ja pyöräilijöiden väistämisvelvollisuus, jos heille on asetettu väistämisvelvollisuudesta kertova kolmio tai he kääntyvät risteyksessä suojatien ja pyörätien jatkeen yli.
– Väistämisvelvollisuus-sääntö on myös sellainen, joka ei ole kaikilla sähköpotkulautojen käyttäjillä tiedossa, Pakarinen pohtii.
Videon on suunnitellut ja toteuttanut Luomustudio Productions Oy.