Hyppää pääsisältöön
Kuva
Maapallo puettuna aurinkolaseihin passin vieressä. Kuva Justus Kovanen
Pääsisältö

Opiskelemaan ulkomaille

Jos olet jo opiskelemassa oppilaitoksesi, voi sinulla olla mahdollisuus päästä ulkomaille opiskelijavaihdon kautta. Kannattaa tiedustella vaihtoehtoja oman oppilaitoksesi kansainvälisyysasioista vastaavalta henkilöltä.

Mikäli et ole tällä hetkellä opiskelijana, voit kuitenkin pyrkiä opiskelemaan ulkomaille. Seuraavilta sivustoilta löydät tärkeää tietoa omaehtoiseen ulkomailla opiskeluun liittyen.

Maailmalle.net

Maailmalle.net -sivustolle on koottu maakohtaisia oppaita ulkomailla opiskeluun sekä vastauksia yleisimpiin aiheeseen liittyviin kysymyksiin.

Lue lisää: Maailmalle.net - Opiskelu ulkomailla

UWC (United World Colleges)

UWC:n (United World Colleges) kautta voi suoritta lukio-opintoja ulkomailla. Tällä hetkellä UWC-kouluja on yhteensä 18 ja ne sijoittuvat neljälle eri mantereelle. Koulut tarjoavat International Baccalaureate (IB) -tutkintoa. UWC-kouluihin haetaan kerran vuodessa (tammikuu) ja hakijan tulee olla 1. vuoden lukio-opiskelija. Tarkempia ohjeita ja lisätietoa UWC:n Hakijalle-sivulla.

Kelan tuet ulkomailla opiskeluun

Kelan sivuilla kerrotaan tarkemmin, missä tilanteissa olet oikeutettu opintotukeen opiskellessasi ulkomailla.

Tutkintojen tunnustaminen ja kansainvälinen vertailu

Tutkintojen tunnustamisella tarkoitetaan päätöstä siitä, millaisen kelpoisuuden toisessa maassa suoritettu tutkinto antaa työtä tai opiskelupaikkaa haettaessa. Tutkintojen tunnustamisesta vastaavat Suomessa eri tarkoituksissa eri tahot. Tutkintojen tunnustaminen ja kansainvälinen vertailu -sivu kokoaa tietoa aiheesta.

Työnteko ulkomailla

Työskentely ulkomailla laajentaa kielitaitoa ja kerryttää arvokasta kokemusta eri maiden työkulttuureista. Tälle sivulle kerätyt linkit kokoavat hyödyllistä tietoa ja vaihtoehtoja ulkomailla työskentelyyn.

Au pair - lastenhoitajana ulkomailla

Jos viihdyt lasten parissa ja haluat saada kokemusta työnteosta ja asumisesta toisessa maassa, au pairina työskentely voisi sopia sinulle.

Au pairin tehtäviin kuuluu lastenhoito ja kotitöissä auttaminen. Vastineeksi isäntäperhe tarjoaa täyden ylläpidon ja taskurahaa. Voit sopia isäntäperheen kanssa, kuinka kauan työskentelet. Jotkut ovat au pairina kesän ajan, toiset muutaman kuukauden, vuoden tai kauemminkin.

Lisätietoa: Au pair (Euroopan unioni)

Töihin tai harjoitteluun ulkomaille

Oletko suunnitellut lähteväsi työskentelemään ulkomaille? Ennen kuin aloitat työnhaun ulkomailta, kartoita kielitaitosi ja osaamisesi sekä oman alasi työllisyystilanne kohdemaassa.

Jos opiskelet ammatillisessa oppilaitoksessa, voit hakea työssäoppimispaikkaa ulkomailta oman oppilaitoksesi kautta.

Jos olet korkeakouluopiskelija, työharjoittelupaikkoja ulkomailta voivat välittää sinulle esimerkiksi oma oppilaitos, EDUFI-harjoittelun osalta Opetushallitus sekä kansainväliset opiskelijajärjestöt.

Lisätietoa:

Vapaaehtoistyö ulkomailla

Vapaaehtoistyö ulkomailla kartuttaa uusien kokemusten myötä myös työkokemusta, vaikka vapaaehtoistyö onkin palkatonta.

LisätietojaMaailmalle.net - vapaaehtoistyö ulkomailla

 

Viisumi ja oleskelulupa

Kun matkustat tai muutat ulkomaille, selvitä hyvissä ajoin kohdemaan maahantulomääräykset ja tarvittavat matkustusasiakirjat. Voit selvittää asiaa olemalla yhteydessä kohdemaan edustustoon Suomessa. Jos maalla ei ole edustustoa Suomessa, selvitä missä on lähin edustusto, joka hoitaa Suomen kansalaisten maahantuloasioita kohdemaahan.

Suomen kansalaisen viisumi ja oleskelulupa

Ulkomaiden edustustot Suomessa

Asiasanat:  
työnhaku
kansainvälisyys
opiskelu