Hyppää pääsisältöön

27.11.2023

Kuva
Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan nuija. Kuva Jaana Pinson
Jyväskylän talous vaikuttaa kuluvan vuoden viimeisten talousarviomuutosten myötä toteutuvan vielä hienoisesti plusmerkkisenä. Taloustilanne olisi kaupungilla heikompi, jos menojen kasvua ei olisi syksyllä rajoitettu mm. tiukalla rekrytointi- ja hankintamenettelyllä.

Syksyn 2023 talousarviomuutokset

Kaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy vuoden 2023 talousarviomuutokset. Toimintamenojen osalta syksyn talousarvio on ylittymässä 160 000 eurolla. Kasvua selittää erityisesti Vaajakoskella toimivan Punapaulan päiväkodin yllättävä siirtyminen Jyväskylän kaupungin toiminnaksi 1.11.2023 alkaen liikkeenluovutusmenettelyllä. Kaupungin toimintamenot heikkenevät arvioidusta 4 miljoonaa euroa johtuen erityisesti maan myyntivoittojen arvioitua heikommasta toteumasta.

Verotulot ovat puolestaan ylittymässä arvioidusta 2 miljoonalla eurolla kiinteistöveroennusteen parantumisen vuoksi. Näin ollen kaupungin vuosikate on heikkenemässä 2,1 miljoonalla eurolla. Tilikauden ylijäämäennuste on kuitenkin vielä hienoisesti plussalla ollen 746 400 euroa.

Investointivarauksia pienennetään Hippos-hankkeen tarkentuneen pääomitusaikataulun vuoksi. Vuoden 2023 alkuperäisessä talousarviossa Hippos Ky:n pääomittamista varten on varattu 23 miljoonaa euroa. Hankkeen viivästymisen tarkentuneiden suunnitelmien vuoksi pääomittaminen jakautuu kuitenkin useammalle vuodelle kuluvan vuoden osuuden ollessa 0,5 miljoonaa euroa. Näin ollen investointimenot alenevat 22,5 miljoonalla eurolla pienentäen myös kaupungin lisälainatarvetta.

Myönteistä talousarviomuutoksissa on se, että vielä puolivuosikatsauksessa ennakoitiin ylityksiä myös muihin kaupungin palveluihin. Niiden toteutuessa kaupungin tulos olisi painunut 2,5 miljoonaa euroa miinukselle. Ylitykset on kuitenkin saatu kirittyä kiinni kaupungin tiukalla rekrytointilinjalla, hankintojen ja vieraanvaraisuuden rajoituksilla, joita jatketaan vähintään vuoden loppuun asti.

Lausunto Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian strategiasta

Jyväskylän kaupunki antoi lausuntonsa koulutuskuntayhtymä Gradian strategiasta. Kaupunki näkee, että strategia on riittävän kunnianhimoinen ja tuo vahvasti esiin positiivista näkymää tulevaisuuteen. Strategiassa on neljä toiminnallista kärkeä, jotka muodostuvat konkreettisista tavoitteista ja niiden mittareista.

Kaupunki toteaa lausunnossaan, että noin 80 % Gradian nuorista tulee Jyväskylän perusasteelta. Nivelvaiheen sekä koulutusjatkumon kehittämisestä ei ole selkeää kirjausta, joka tulisi kaupungin mukaan huomioida strategian jatkotyöstössä ja viimeistelyssä. Kaupunki toteaa myös, että strategiassa olisi hyvä kiinnittää enemmän huomioita opiskelijoiden ja nuorten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja ennaltaehkäisyyn. Nykyisessä toimintaympäristössä toimitaan kaupungin alueella ja tehdään yhteistyötä sekä kaupungin omien palveluiden että Keski-Suomen hyvinvointialueen palvelujen kanssa. Vaikuttavia palveluratkaisuja tuleekin hakea yhdessä näiden eri kanssa kuten esimerkiksi Ohjaamon ja Nuorten palveluiden toiminnassa yleensäkin.

Strategian kärjissä pureudutaan myös elinvoimaan. Kaupunki kaipaa strategiaan kirjausta siitä, että elinvoiman edistämistä tehdään omistajakuntien kanssa. Lisäksi toivotaan kirjausta siitä, että valtakunnallisessa työllisyys- ja elinkeinopalveluiden uudistuksessa Gradia tukee aktiivisesti ja joustavasti Keski-Suomen työllisyysalueiden toimintaa yhdessä omistajakuntien kanssa.

Määräalojen vaihto Puuppolassa ja Vertaalassa hyväksyttiin

Kaupunginhallitus päätti, että kaupunki luovuttaa tilasta Mäkelä noin 25,95 hehtaarin sekä tilasta Tervametsä yhteensä noin 20,79 hehtaarin määräalan saaden vaihdossa noin 37,98 hehtaarin tilan kohteesta Matinmäki. Määräalojen vaihdon lisäksi kaupunki maksaa maan omistajalle 940 000 euron välirahan. Perusteluissa todetaan, että kaupungille hankittava alue on valtaosaltaan yleiskaavan mukaista tilaa vaativien työpaikkojen aluetta ja sijaitsee kaupungin maanhankintaohjelman mukaisella alueella.

Valtuustolle esitetään Jyväskylän yleiskaava 2050:n käynnistämistä

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että Jyväskylän yleiskaavan 2050 laatiminen käynnistetään. Jyväskylän yleiskaavan 2050 päätarkoitus on ohjata Jyväskylän yhdyskuntarakenteen kehitystä seuraavina vuosikymmeninä kaupungin tavoitteiden suuntaan. Yleiskaavan tavoitevuosi on yleiskaavan nimen mukaisesti 2050.

Tarkoituksena on uudistaa ja päivittää vuonna 2014 hyväksyttyä yleiskaavaa tarvittavilta osin. Päivitettäviksi sisällöiksi on alkuvaiheessa tunnistettu mm. tulevaisuuden työpaikka- ja pientalovaltaiset asuinalueet.  Tiivistetysti yleiskaavan tarkoituksena on osoittaa, minne ja mihin uudet asunnot, työpaikat ja palvelut sijoittuvat sekä kertoa miten liikennejärjestelmää kehitetään. Yksi keskeinen kysymys on pohtia, kuinka paljon kasvu kohdistuu täydennysrakentamisen myötä olemassa olevaan yhdyskuntarakenteeseen ja missä määrin se laajentuu uusille alueille.

Jyväskylän yleiskaavan 2050 päätavoitteet perustuvat Jyväskylän kaupunkistrategiaan 2022. Yleiskaava toteuttaa neljää resurssiviisaan kaupungin tavoitetta, jotka ovat kestävä ja vähähiilinen yhdyskuntarakenne ja liikennejärjestelmä, Jyväskylä tavoite olla hiilineutraali vuonna 2030, luontoympäristön monimuotoisuuden turvaaminen ja resurssiviisaan kulutuksen ja kierotalouden toteuttaminen. Lisäksi yleiskaava edistää mm. Jyväskylän seudun MAL-sopimuksen tavoitteita, joissa korostuu esimerkiksi kaupungin saavutettavuus ja monipuolinen tonttitarjonta asumisen ja elinkeinojen tarpeisiin.

Punapaulan päiväkodin perustaminen

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että valtuusto tekee hallinnollisen päätöksen Punapaulan päiväkodin perustamisesta. Taustalla on Punapaulan päiväkodin siirtyminen kunnalliseksi päiväkodiksi 1.11.2023 alkaen liikkeen luovutuksella.

Punapaulan päiväkoti palvelee Vaajakosken alueella asuvia lapsiperheitä. Päiväkodissa toimii viisi lapsiryhmää, ja tällä hetkellä hoidossa on 72 lasta. Jyväskylän kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunginvaltuusto päättää palveluverkon mukaisten toimipisteiden perustamisesta.


Lisäksi kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi kuntalain 84 §:n tarkoittamat tiedot sidonnaisuuksista ja sidonnaisuuksiin liittyvät muutokset. Hallitus hyväksyi myös muutokset vaalilautakunnan kokoonpanossa ja esittää kaupunginvaltuustolle, että se myöntää eron Anniina Runtuvuori-Salmelalle tarkastuslautakunnan jäsenen tehtävästä ja valitsee hänen tilalleen uuden jäsenen.

Kaupunginhallituksen kokouksen esityslista

Lisätietoja:

- Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Caius Forsberg, p. 044 061 1712

- Jyväskylän kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Meri Lumela, p. 050 554 7167

- Jyväskylän kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Jari Colliander, p. 040 740 1850

- Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819

Asiasanat: