Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pölkintien kerrostalot

Omilleen muuttoon, itsenäiseen asumiseen ja omaan toimeentuloon liittyy luonnollisesti useita kysymyksiä. 

Alle on koottu sivustoja ja palveluita, joista voit saada tietoa ja apua erilaisiin asumiseen tai rahatilanteisiin liittyviin kysymyksiin.

Asuminen

Nuorisoasuntoliiton (NAL) Asumisen ABC nuorille

Mietitkö itsenäistymistä ja omaan kotiin muuttamista? Mietitkö miten voit hakea asuntoa ja mitä sinun pitää sopia vuokrasopimuksessa? Miten sinun kannattaa suunnitella omaa talouttasi? Asumisen ABC vastaa näihin kysymyksiin, tutustu oppaaseen Nuorisoasuntoliiton nettisivuilla.

Vuokra-asunnot

Jyväskylän kaupunki on koonnut sivustoja, joiden kautta voit etsiä vuokra-asuntoja Jyväskylässä. Tutustu listaukseen Vuokra-asuntoja -sivulla.

Asumisen tuet

Asumiseen on saatavilla myös rahallista tukea tietyissä tilanteissa. Kelan nettisivuilta saat lisätietoa asumiseen liittyvistä tukimahdollisuuksistasi.

Asuminen Jyväskylässä

Jyväskylään muuttaneelle tai muuttoa suunnittelevalle on koottu hyödyllistä tietoa Jyväskylän kaupungin Asuminen Jyväskylässä -sivulle.

 

Raha-asiat

Nuorisoasuntoliiton budjettilaskuri

Budjettilaskurin avulla voit arvioida ennakkoon, riittävätkö rahasi omillaan asumiseen. Voit myös hyödyntää laskuria oman rahankäyttösi seuraamisessa. Budjettilaskuri löytyy Nuorisoasuntoliiton nettisivuilta.

Kelan tuet

Kela myöntää erilaisia tukia esimerkiksi työttömille, opiskelijoille, varusmiehille sekä lapsiperheille. Tutustu tukimahdollisuuksiin Kelan nettisivuilla.

Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonta

Talous- ja velkaneuvonnassa annetaan tietoa ja neuvontaa

  • talouden ja velkojen hoidosta
  • avustetaan asiakkaita taloudenpidon suunnittelussa
  • selvitetään talouteen liittyvien ongelmien ratkaisumahdollisuudet.

Palvelu on maksuton. Lue lisää Keski-Suomen talous- ja velkaneuvonnan nettisivuilta.

Velkalinja ja Kysy rahasta -chat

Takuusäätiön ylläpitämissä valtakunnallisissa palveluissa voit keskustella omista tai läheisesi raha-asioista tai maksuongelmista nimettömästi ja luottamuksella. Sekä puhelinpalvelu että chat ovat maksuttomia. Tutustu palveluihin tarkemmin Takuusäätiön nettisivuilla.

Ohjaamo Jyväskylä

Jyväskylän Ohjaamossa voit saada ohjausta ja neuvontaa toimeentuloosi ja asumiseesi liittyviin kysymyksiin. Niiden lisäksi Ohjaamossa on tarjolla apua mm. koulutukseen ja työllistymisen liittyviin kokonaisuuksiin.
Voit asioida Ohjaamossa ilman ajanvarausta:

ma-ti klo 12-17
ke-to klo 12-16
Osoite: Asemakatu 4, 2. kerros (Nuorten talo)

Etäpalvelu arkisin klo  9-16

p. 050 311 8877 (soitto, tekstari, whatsapp)
ohjaamo[at]jyvaskyla.fi

Tarkasta Ohjaamon viikkolukujärjestyksestä Facebookista tai Instagramista, kuka ammattilainen on minäkin päivänä paikalla. Lisätietoa Ohjaamon nettisivuilla.

Jyväskylän kaupungin asumisneuvonta

Asumisneuvoja auttaa, opastaa ja neuvoo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa asumiseen liittyvissä asioissa ja kysymyksissä. Asumisen asioita ja kysymyksiä voivat olla

  • vaikeudet vuokranmaksussa,
  • asunnon hakeminen,
  • häätö,
  • asumiseen liittyvät häiriöt,
  • asunnon huonoon hoitoon liittyvät asiat ja muut asumiseen liittyvät kysymykset.

Yhteystiedot: 

sopa.asumisneuvonta(a)jkl.fi tai 014 266 7402 (ma-pe 8-16)

Katso lisätiedot asumisneuvonnan nettisivuilta.

Etsivä nuorisotyö

Etsivä nuorisotyö auttaa sinua selkiyttämään elämäntilannettasi ja löytämään oikeat palvelut vaikkapa raha-asioidesi selvittämiseen. Etsivät nuorisotyöntekijät tavoittaa palvelunumerosta 050 501 9936 tai sähköpostilla etsivatyo(at)jyvaskyla.fi arkisin klo 8-16.